Käyttövinkit | Sellaisenaan: Kauniin värinsä ja miedomman makunsa ansiosta erinomainen raakana salaateissa, voileipien päällä, hampurilaisissa ja koristeena. Kypsennettynä: Käytä kuten keltasipulia, mutta huomioi, että väri voi haalistua kypsennettäessä. Sopii paistettavaksi, grillattavaksi ja karamellisoitavaksi. Marinointi: Marinoituna säilyttää hyvin värinsä ja sopii lisukkeeksi tai salaatteihin. |
---|---|
Säilytyslämpötila | 2 - 5 °C |
Herkkä etyleenille | Ei |
Tuottaa runsaasti etyleeniä | Ei |
FODMAP | Punainen |
Sesonki | kesä-elokuu (nippusipuli, Suomi) syys-toukokuu (Suomi, varasto) |
Herkkävatsaisen ruokavaliossa kiinnitetään huomiota FODMAP-hiilihydraatteihin. Lyhenne FODMAP tulee sanoista fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit. Nämä ovat imeytymättömiä hiilihydraatteja, joita loytyy myös monista vihanneksista, hedelmistä ja marjoista. Kyseiset hiilihydraatit eivat imeydy ohutsuolessa vaan kulkeutuvat paksusuoleen, jossa ne fermentoituvat ja tuottavat osalle ihmisistä suolisto-oireita.
Vihreä
Soveltuu FODMAP-ruokavalioon.
Keltainen
Soveltuu FODMAP-ruokavalioon pienissä määrin.
Punainen
Rajoitetaan FODMAP-ruokavaliossa.