Kaupallinen yhteistyö: SAGA
Kesäkeittiöt on taas puunattu käyttöön ja grillit viritelty, herkullinen kesä voi alkaa! Mökkikeittiö kannattaa varustaa monikäyttöisillä SAGAn tuotteilla, jotka ovat lisäksi mieluisa tuliainen kesävierailuille mentäessä. Kokosimme tähän postaukseen parhaat vinkit leivinpaperin, voipaperin ja folion käyttöön: säästät jipoillamme aikaa, rahaa ja ennen kaikkea tiskiä! Koska kesällä on kivempaa lukea laiturin nokassa hyvää kirjaa, kuin jynssätä pohjaan palaneita uunivuokia.
Postauksen lopusta löydät myös herkullisten kasvisvartaiden reseptin. Simppeleiden vartaiden juju on siinä, että jokaisessa vartaassa on vain yhtä vihannesta: yhdessä perunoita, toisessa kirsikkatomaatteja ja kolmannessa retiisejä. Grillatut vartaat saavat makua herkullisesta yrttivoista. Samaan tapaan valmistettavaksi sopivat myös mm. pätkityt kesäsipulin varret, pimientos de padron -paprikat, kesäkurpitsaviipaleet ja kukkakaalin kukinnot.
Valmista grillipelti
Kun käytät grillatessa SAGA foliosta ja leivinpaperista askarreltua grillipeltiä, pidät grillin siistinä ja herkästi hajoavat ruoat kokonaisina. Leivinpaperi myös estää makuja tarttumasta toisiinsa, eli voit hyvin grillata pääruoan lisäksi myös vaikkapa ananasta tai persikan puolikkaita jälkiruoaksi vain vaihtamalla leivinpaperin välillä. Parilalla grillatessa pelkkä leivinpaperi riittää grillattavien tuotteiden alla, mutta ritilälle kannattaa taitella grillipelti. Katso helpot ohjeet SAGAn sivuilta!
Suojaa leikkuulauta
Leikkaa voi- tai leivinpaperista sopivan kokoinen pala ja aseta se leikkuulaudalle, kun käsittelet esimerkiksi sipulia, chiliä, kalaa tai broileria. Leivinpaperi estää hajujen, värien ja bakteerien tarttumisen leikkuulautaan ja samalla säästyt leikkuulaudan tiskaamiselta. Käytön jälkeen voit hävittää leivinpaperin biojätteen mukana, sillä kaikki SAGAn paperituotteet ovat biohajoavia ja kompostoituvia.
Marinoi ja graavaa
Kääräise graavikala tai kuivamarinoitu liha SAGA voi- tai leivinpaperiin, jossa maut tekeytyvät eikä kala tai liha pääse kuivumaan. Voipaperi on erityisen märän kestävä, eli erinomainen myös perinteisten marinadien kanssa. Leivinpaperi on hyvä apu myös itse paistamiseen, jolloin et tarvitse ylimääräistä rasvaa ja pannu on helppo putsata. Paistopinnat ruskistuvat kyllä myös paperin läpi. Leivinpaperia voi käyttää myös pannun kantena, joka estää roiskeet.
Grilliruokien kanssa maistuvat erilaiset maustevoit voi myös kääräistä siistiksi tangoksi SAGA paperiin.
Savusta
Kun kääräiset savustettavan ruoan SAGA leivinpaperiin, suojaat tuotteen roskilta ja noelta. Savun mausta tulee samalla pehmeämpi, kun savu kulkeutuu ruokaan kokonaan tai osittain paperin läpi. Voit myös tarjoilla ruoan näyttävästi kauniisti ruskistuneessa paperikääreessään. Hurmaa ruokavieraasi ja savusta jokaisen annos erillisessä kääreessä ja tarjoile ne niin, että kaikki saavat avata oman kääreensä vasta ruokapöydässä.
Tarjoile
SAGAn paperituotteet sopivat hyvin myös tarjoiluun. Voit valmistaa grillissä leivinarkkiin kääräistyjä nyyttejä ja tarjoilla ne kääreineen. Pöydässä avattu paketti on elämys kaikille aisteille! Rasvaisten ruokien alle kannattaa asetella voi- tai leivinpaperi, jolloin säästyt tiskaamiselta ja voit käyttää tarjoilussa myös puisia tai muita huonosti vesipesua kestäviä astioita. Paperista tulee hauskan näköinen, kun sen rypistää ja avaa uudelleen.
Muista kesän ruokia suunnitellessasi myös herkulliset falafelwrapit ja kikherne-varhaiskaalisänkkärit.
Grillatut kasvisvartaat & yrttivoi
Varhaisperunavartaat
- keitettyjä varhaisperunoita
- suolaa
Kirsikkatomaattivartaat
- kirsikkatomaatteja
- suolaa
Retiisivartaat
- retiisejä
- suolaa
Yrttivoi
- 50 g voita
- 1 dl hienonnettuja yrttejä (esim. tilli, ruohosipuli ja rakuuna)
Valmista vartaat pujottamalla vihannekset varrastikkuihin. Jos käytät puisia varrastikkuja, kannattaa niitä liottaa pari tuntia ennen käyttöä. Grillaa vartaita välillä käännellen, kunnes niissä on kaunis pinta. Sudi vartaita välillä yrttivoilla ja ripottele pinnalle suolaa.
Yrttivoita varten sulata voi ja sekoita joukkoon runsaasti hienonnettuja yrttejä. Tarjoile loput yrttivoista vartaiden kanssa.
Ota seurantaan myös Sagan inspiroivat Facebook-sivu ja Instagram-tili, niillä jaetaan ajankohtaisia vinkkejä ja reseptejä sekä järjestetään arvontoja.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.