Kaupallinen yhteistyö: Apetit

 

Joulun alla kiire käy hermoille ja ruoanlaittokin tuntuu tavallista haastavammalta. Silloin kannattaa helpottaa arkea oikaisemalla ostoskärryillä pakastealtaiden kautta. Tuoreena pakastetut juurekset, paistamista vaille valmiit kasviswingsit ja rouskuvan rapeat dippiherkut ovat arjen pelastajia, joista on helppo loihtia sesongin kasvisten avulla juhlavampiakin ruokia. Satokausi-keittiössä lämpimät uunijuurekset tuunataan lehtikaalilla ja persimonilla, ruokaisat Ringsit saavat seurakseen piparjuuridipin sekä paistettua ja marinoitua kaalia ja kukkakaaliwingsit nautitaan bataattihummuksen kera. Reseptit tulevat tässä, olkaapa hyvät!

Kotimaisten kasvisten sesonki jatkuu pakastimessa 

Kulunut viljelykausi oli vaihtelevien sääolosuhteiden vuoksi haastava monille avomaakasviksille. Viileä ja kostea keli vaikeutti kylvöjä ja itämistä keväällä, alkukesästä peltoja piinasi kuuma ja kuiva sää juuri silloin, kun kasvukauden piti olla parhaimmillaan. Syksyllä vettä tuli onneksi taivaalta riittävästi ja juureksetkin ehtivät kasvattaa kokoaan ja kypsyä sopivasti ennen sadonkorjuuta.

Päivien pimetessä kotimaisten kasvisten sesonki keskittyy lähinnä talviomenoihin, varastojuureksiin ja kaikenlaisiin kaaleihin. Jos valikoima tuntuu suppealta, kannattaa kääntyä pakastealtaiden puoleen! Siellä tuoreena pakastettuja kasviksia on aina saatavilla olipa vuodenaika mikä tahansa. Pakastimessa vihannekset ja juurekset ovat joka päivä parhaimmillaan, valmiiksi pilkottuna ja helppokäyttöisinä. Hävikiltäkin on helpompi välttyä, kun kasviksia nappaa pakastimesta kerrallaan vain ruoanlaitossa tarvittavan määrän.

Pakastekasviksissa on kaikki tuoreiden kasvisten hyödyt ja vähän päälle 

Apetitin vihannespakasteet ovat nopeita ja maukkaita kiireisen arjen vaihtoehtoja. Kun kasvikset pakastetaan heti sadonkorjuun jälkeen, ne säilyttävät tuoreutensa, makunsa, rakenteensa ja ravinteensa aina käyttöhetkeen saakka. Kasvisten vitamiinipitoisuus saattaa heiketä etenkin pitkän varastoinnin aikana, mutta teollisuudessa käytettävät tehokkaat pakastusmenetelmät pitävät huolen siitä, että myös arvokkaat ainesosat pysyvät tallella.  Kotimainen herne on tästä erinomainen esimerkki, sillä se päätyy pellolta pakastimeen alle kahdessa tunnissa.

Vihannespakasteet ovat helppo tapa lisätä kasvisten kulutusta. Valmiiksi puhdistetut, kuoritut, pilkotut ja kypsennetyt kasvikset säästävät hermoja ja kallisarvoista aikaa. Hävikkiä on helpompi ehkäistä, sillä pakastepussi ei sisällä mitään ylimääräistä ja säilyy –18 asteessa vähintään vuoden ajan. Lompakkokin kiittää, sillä maksat vain siitä mitä syöt, et vihannesten tai juuresten kuorista ja kompostoitavista kannoista.

Puoli kiloa kasviksia päivässä – pakastevihannesten ja sesongin kasvisten yhdistäminen on helppoa

Pakastekasvisten hyvistä ravintoarvoista huolimatta puolen kilon päivittäistä tavoitetta ei kannata jättää vain niiden varaan, vaan lautaselle on hyvä annostella joka päivä myös tuoreita vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä. Monipuolisuus on valttia myös Satokausi-keittiössä!

Aromaattisilla yrteillä ja sitruunalla maustetut, perunaa, palsternakkaa sekä oranssia ja keltaista porkkanaa sisältävät Apetit Uuni- ja grillikasvikset puutarhan yrtit saavat seurakseen rapeaa lehtikaalia, makeaa persimonia, tuoreita yrttejä ynnä kourallisen pakastekarpaloita. Lämmin uunijuuressalaatti nautitaan hunajaisen pistaasivinegretin kanssa.

Mehevinä dippiherkkuina ja välipaloinakin suositut, porkkanasta sekä bataatista ja kikherneistä valmistetut kasvipohjaiset Apetit Ringsit asetellaan juhlan kunniaksi seppeleen muotoon. Samalle lautaselle ladotaan kaalia kahdella tavalla valmistettuna, pari terttua viinirypäleitä ja reilusti granaattiomenan siemeniä. Seuralaiseksi sekoitetaan kunnon kulhollinen pirteää piparjuuridippiä.

Savupaprikalla ja chilillä maustetut Apetit Kukkakaaliwingsit ovat täydellinen naposteluherkku, jotka valmistuvat kätevästi kotiuunissa. Tällä kertaa Wingsit sujautetaan ohuen rieskan tai tortillan väliin yhdessä bataattihummuksen, pinaatin, tuoreen mintun, pikkelöidyn retikan ja granaattiomenan siemenien kanssa. Huh, miten hyvää!

Salaatti uunijuureksista, lehtikaalista ja persimonista

Neljälle

 

 

Pistaasivinegretti:

  • 1 dl pistaasin sydämiä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 tl hunajaa
  • 1 tl dijonsinappia
  • ¾ dl Apetit Rypsiöljyä
  • suolaa ja mustapippuria

 

Kypsennä Uuni- ja grillikasvikset pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita paistamisen puolivälissä joukkoon juustokumina. Anna jäähtyä.

Revi lehtikaali irti ruodeista ja pieni se sopiviksi suupaloiksi kulhoon. Hiero käsin joukkoon valkoviinietikka, öljy ja suola, jotta lehtikaali pehmenee. Sekoita joukkoon runsaasti tuoreita mintun ja lehtipersiljan lehtiä. 

Pese persimon hyvin. Halutessasi voit kuoria sen. Leikkaa persimon puoliksi ja sitten ohuiksi siivuiksi. Sekoita kaikki salaatin ainekset keskenään ja tarjoile pistaasivinegretin kanssa.

 

Pistaasivinegretti:

Paahda pistaaseja pari minuuttia kuivalla kuumalla pannua. Anna jäähtyä. Rouhi pieneksi rouheeksi veitsellä tai morttelissa. 

Sekoita sitruunamehu, valkoviinietikka, hunaja ja sinappi keskenään. Sekoita joukkoon öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Sekoita lopuksi joukkoon pähkinärouhe. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Rings-seppele & piparjuuridippi

Neljälle-kuudelle

 

 

Marinoitu punakaali:

 

Paistetut kaalit:

  • yhteensä 250 g kukka-, parsa- ja/tai ruusukaaleja
  • 1 ½ rkl Apetit Rypsiöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • ripaus suolaa

 

Piparjuuridippi:

  • 2 dl (vegaanista) turkkilaista jogurttia
  • 1 ½ rkl tuoretta piparjuurta hienoksi raastettuna
  • ½ sitruunan mehu
  • ½ tl suolaa
  • mustapippuria

 

Valmista ensin piparjuuridippi. Sekoita turkkilaisen jogurtin joukkoon muut aineet ja laita jääkaappiin maustumaan.

Marinoitua punakaalia varten leikkaa punakaali ohuiksi suikaleiksi. Hiero niiden joukkoon käsin valkoviinietikka, rypsiöljy ja suola, jotta punakaali pehmenee. Levitä marinoitu punakaali tarjoiluvadin reunalle seppeleen muotoon.

Paista ringsit pakkauksen ohjeen mukaan.

Leikkaa kukka-, parsa- ja/tai ruusukaalit suupaloiksi. Kuumenna öljy pannulla ja paista kaalit melko kuumalla pannulla napakan kypsiksi. Ne saavat ottaa hieman väriä. Mausta sitruunan mehulla ja suolalla.

Asettele punakaalipedin päälle ringsit ja paistetut kaalit. Viimeistele seppele viinirypäleillä ja granaattiomenan siemenillä. Tarjoile lisäksi piparjuuridippiä.

Wrapit kukkakaaliwingseillä ja bataattihummuksella

Kuusi wrappia

 

 

Bataattihummus:

  • 1 bataatti (n. 200 g)
  • 1 prk kikherneitä
  • 1 pullea valkosipulinkynsi
  • ½ sitruuna
  • 2 rkl Apetit Rypsiöljyä
  • 2 rkl tahinia
  • ½ tl juustokuminaa eli jeeraa
  • ½ tl suolaa
  • vettä

 

Pikapikkelöity retikka:

  • 200 g retikkaa
  • 1 dl valkoviinietikkaa
  • ½ dl vettä
  • 2 rkl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl chilihiutaleita

 

Tee ensin bataattihummus ja pikapikkelöity retikka. 

Hummusta varten kuori ja pilko bataatti. Keitä tai höyrytä bataattipalat kypsiksi (koosta riippuen noin 20 minuuttia) ja anna jäähtyä. Siirrä tehosekoittimeen ja lisää valutetut kikherneet, hienonnettu valkosipulinkynsi, sitruunan mehu, rypsiöljy, juustokumina ja suola. Surauttele tasaiseksi tahnaksi ja lisää sen verran vettä, että seos on sopivan paksuista.

Pikapikkelöityä retikkaa varten kuori retikka ja leikkaa se mahdollisimman ohuiksi siivuiksi mandoliinilla tai veitsellä. Laita siivut kannelliseen purkkiin. Mittaa valkoviinietikka, vesi, sokeri, suola ja chilihiutaleet kattilaan ja kuumenna sekoitellen, kunnes sokeri sulaa. Kaada liemi retikoiden päälle ja anna jäähtyä ennen käyttöä.

Valmista kukkakaaliwingsit pakkauksen ohjeen mukaan. Täytä rieskat tai tortillat bataattihummuksella, pinaatilla, tuoreilla mintun lehdillä, kukkakaaliwingseillä, pikkelöidyllä retikalla ja granaattiomenan siemenillä. Kääräise rullalle ja tarjoile heti.

 

Muista myös seurata Apetitia Instagramissa @apetitruoka.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.