Kaupallinen yhteistyö: Snellman

Kesällä keittiössä otetaan rennosti ja nautitaan hyvällä mielin herkullisista ruoista. Kokin hommaa helpottavat huolelliset esivalmistelut sekä ennakkoon kypsennettyjen tuotteiden käyttö. Yhdistämällä valmisruokia ja kauan odotettuja kesäkasviksia syntyy helposti houkuttelevaa ja värikästä ruokaa. Grillaa kesäisiä juuresvartaita, mehukasta varhaiskaalia sekä ylikypsää grillikylkeä ja potkaa, kokeile täyttää gyros-rulla valmiilla lihapullilla ja varsiparsakaaleilla tai valmista välipalaksi herkullinen salamisubi pikkelöidyillä tomaateilla. Nämä ja lisää ideoita löydät alta!

Hyvin valmisteltu on puoliksi tehty

Lämpenevät säät ja kauppoihin saapuvat ensimmäiset kesäkasvikset saavat mielen innostumaan kauden kokkailuista. Vaikka kasvuvaihe yhä on kesken, varhaisperunat, retiisit ja naatteineen myytävät pienet porkkanat tekevät jo rytinällä tuloaan kauppoihin, ja niitä kannattaa hyödyntää niin perinteisessä kesäkeitossa kuin pujotettuna grillivartaisiinkin.

juuresvartaat

Kesällä ruoanlaiton kiistaton kuninkuuslaji on tietenkin grillaus, jonka voi halutessaan tehdä itselleen erittäin helpoksi. Esivalmisteltu liha on kätevä vaihtoehto kiireiselle kesäkokille, ja moni kypsä tuote sopii erinomaisesti viimeisteltäväksi myös grilliin. Pitkät marinointi- ja kypsennysajat voi unohtaa, ja lisäksi ennakkoon kypsennettyjä lihoja käyttämällä varmistat aina mehevän ja maukkaan lopputuloksen. Snellmanin uudet kypsät tuotteet, maatiaispossun ylikypsä grillipotka ja maatiaispossun luuton ylikypsä grillikylki, ovat valmiiksi maustettuja, mehukkaita ja viimeistä silausta vaille valmiita lautaselle. Grillaa lihaan kaunis pinta ja tarjoile juuresvartaiden tai grillatun varhaiskaalin ja pirteän piimäkastikkeen kanssa, tästä ei grillailu oikeastaan helpommaksi muutu.

Kesällä ruoanlaitossa kannattaa hakea inspiraatiota myös katuruokatrendeistä. Raikkaampaa makua klassikkoannoksiin saat lisäämällä reilusti kauden kasviksia eri muodoissa ja kokeilemalla rohkeasti erilaisia makuyhdistelmiä. Hodareiden tai cheddar-grillimakkaroilla täytettyjen corn dogien kaveriksi sopii lehtisellerisalsa, kun taas pikkelöidyt tomaatit antavat makua salamilla täytetyille subisämpylöille. Valmiit Kunnon lihapullat ja valkosipulilla maustetut varsiparsakaalit sujahtavat puolestaan kreikkalaiseen gyros-leipään. Kätevien, syöntivalmiiden lihapullien käyttäminen ripeyttää ruoanlaittoa huomattavasti myös arjessa. Nopea bataatti-lihapullapelti valmistuu nopeasti ja maistuu koko perheelle.

grillikylki

Ylikypsä grillikylki ja kesäiset juuresvartaat

Tästä ei grilliruoka helpommaksi muutu! Värikkäät juuresvartaat ja valmiiksi kypsennetty maukas grillikylki ovat oikotie onnistuneeseen, ravintolatason kesäateriaan kotiterassilla. Pujota varrastikkuihin esikypsennettyjä juureksia makusi mukaan ja grillaa väriä sekä juuresten että ylikypsän possunkyljen pintaan. Juuresten esikypsennyksen ansiosta ne eivät jää raa’aksi keskeltä tai kärähdä grillissä. Valele vartaiden pintaan lopuksi valkosipuli- tai yrttivoita ja viimeistele sormisuolalla.

neljälle
45 min

Kesäiset juuresvartaat

  • 400 g uusia perunoita
  • 150 g retiisejä
  • 300 g porkkanoita
  • 1 rkl öljyä
  • 50 g voita
  • 1 valkosipulinkynsi
  • suolaa
  • varrastikkuja

Lisäksi

Jos käytät puisia varrastikkuja, liota niitä vedessä ennen käyttöä.

Sulata voi ja raasta joukkoon valkosipulinkynsi. Sekoita ja laita sivuun odottamaan.

Pese juurekset huolellisesti. Keitä perunoita runsaasti suolatussa vedessä noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä mutta napakoita. Kaada vesi pois ja anna jäähtyä hetki.

Leikkaa porkkanat ja isoimmat retiisit noin 4 cm kokoisiksi paloiksi. Keitä reilusti suolatussa vedessä noin 5 minuuttia. Kaada vesi pois ja anna jäähtyä hetki.

Pujottele vuorotellen perunoita, porkkanoita ja retiisejä vartaisiin. Toista, kunnes olet käyttänyt kaikki kasvikset. Voitele vartaat öljyllä ja grillaa välillä käännellen noin 1–2 min per puoli. Valele valmiit vartaat valkosipulivoilla.

Grillaa Snellmanin maatiaispossun grillikylkeen kaunis pinta, noin 5 minuuttia per puoli. Viipaloi kauttaaltaan lämmennyt liha ja tarjoile ihanien juuresvartaiden kera.

grillipotka

Ylikypsää grillipotkaa, varhaiskaalia ja piimäkastiketta

Maukas varhaiskaali rakastaa grillin lämpöä! Suosikkivihannes kypsyy nopeasti, maistuu herkulliselta ja sopii lisukkeeksi monenmoisille ruoille. Tällä kertaa tarjoilimme sen pirteän piimäkastikkeen sekä herkullisen grillipotkan kanssa. Snellmanin uusien, valmiiksi kypsennettyjen lihojen ansiosta onnistuminen on helppoa – ylikypsä potka valmistuu vaivattomasti grillissä, halutessasi voit lisätä mehukkuutta valelemalla potkan vielä grillikastikkeella.

neljälle
30 min 

Grillattu varhaiskaali 

  • 1 (noin 1 kg) varhaiskaali (1,69 €)
  • öljyä

Piimäkastike

  • 1 dl piimää (0,13 €)
  • 0,5 dl majoneesia (0,50 €)
  • 1 tl sinappia 
  • 2 tl sitruunamehua tai valkoviinietikkaa 
  • ripaus suolaa ja mustapippuria 

Lisäksi 

= (11,47€)

Valmista ensin piimäkastike. Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Nosta jääkaappiin maustumaan. 

Grillaa Snellman maatiaispossun esikypsennettyä grillipotkaa noin 15 minuuttia välillä kääntäen.

Leikkaa kaali 4–8 lohkoon. Älä poista kantaa, jotta lohkot pysyvät ehjänä. Sivele öljyä kaalilohkojen pintaan, mausta suolalla. Grillaa muutama minuutti per puoli kunnes kaali hieman pehmenee ja saa kauniin värin. Nosta kaalilohkot lautaselle ja kaada päälle reippaasti piimäkastiketta. Koristele halutessasi tuoreilla yrteillä. 

subileipä

Subileipä salamilla ja pikkelöidyillä kirsikkatomaateilla

Subway-tyylisessä salamisämpylässä jokainen puraisu on täynnä makua, siitä pitävät huolen Snellmanin uutuussalamit. Valitse leivän täytteeksi lempparisi tai vaikka kaikki kolme: Pepperoni, Milano ja Chorizo. Pirteää makua tuovat pikkelöidyt tomaatit, joita kannattaa samalla vaivalla valmistaa isompi satsi, sillä ne säilyvät hyvin jääkaapissa ja sopivat niin leivän päälle, salaatteihin kuin pastankin sekaan. Halutessasi voit myös maustaa pikkelöintiliemen valkosipulilla tai yrteillä. Sipaise leivän väliin vielä aiolia, siivun juustoa, salaattia ja punasipulia – täydellinen valinta piknikevääksi, välipalaksi tai vaikka lounaaksi! 

neljälle
30 min + kirsikkatomaattien maustuminen

Pikkelöidyt kirsikkatomaatit 

  • noin 250 g kirsikkatomaatteja (1,55 €)
  • 2 dl vettä
  • 1 dl väkiviinaetikkaa (0,11 €)
  • ½ dl sokeria (0,07 €)
  • ripaus suolaa

= 9,05 €

Pese kirsikkatomaatit huolellisesti. Pistele tomaatteihin muutama reikä hammastikulla ja aseta ne puhtaaseen kannelliseen astiaan. Mittaa kattilaan vesi, väkiviinaetikka ja sokeri. Kiehauta ja sekoita, kunnes sokeri liukenee.  

Kaada liemi kirsikkatomaattien päälle, mausta suolalla ja sulje kansi. Jäähdytä huoneenlämmössä ja nosta sen jälkeen jääkaappiin. Anna maustua vähintään yön yli. Halutessasi voit maustaa liemen esim. timjamilla tai valkosipulilla. 

Paista patongit paketin ohjeiden mukaisesti ja anna jäähtyä heti. Halkaise patongit ja laita väliin juustoa. Paahda leipiä 225 asteisessa uunissa 2–4 minuuttia kunnes juusto sulaa. Ota leivät uunista ja asettele juuston päälle Snellman salamia, salaattia, siivutettua punasipulia ja pikkelöidyt kirsikkatomaatit. Viimeistele leivät aiolilla.

corndog

Corn dogit ja lehtisellerisalsa 

Paksulla maissitaikinalla kuorrutetut ja uppopaistetut kuumat koirat ovat amerikkalainen herkku, joka vie kielen mennessään. Tämä snäkki maistuu vieläkin paremmalta, kun corn dogin sisuksiin piilottaa Snellmanin uuden Cheddar grillimakkaran ja lisukkeeksi valitsee raikkaan lehtisellerisalsan. Rapea maissikuori, juustoista makkaraa ja pikanttia salsaa, tästä ei paremmaksi hiukopala muutu! Dippaile ketsuppiin, sinappiin tai majoneesiin ja nauti.

neljälle (8 kpl)
45 min

Corn dogit 

  • 1 pkt Snellman Cheddar grillimakkaroita
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 ½ dl maissijauhoja
  • 1 rkl sokeria
  • 1 ½ tl leivinjauhetta 
  • 1 kananmuna
  • noin 2 dl maitoa 
  • 1 rkl öljyä 
  • ½l öljyä uppopaistamiseen
  • 4 puolitettua varrastikkua

Lehtisellerisalsa

  • 2 lehtisellerin vartta
  • ½ vihreä paprika
  • ½ jalapeno
  • ½ ruukku lehtipersiljaa 
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 tl valkoviinietikkaa
  • ripaus sokeria
  • ripaus suolaa 

Tarjoiluun 

  • majoneesia, ketsuppia, sinappia

Valmista lehtisellerisalsa. Hienonna lehtiselleri, paprika ja jalapeno mahdollisimman pieniksi kuutioiksi, siirrä kulhoon. Hienonna valkosipulinkynsi ja persilja pieneksi silpuksi ja lisää muiden ainesten sekaan. Mittaa joukkoon oliiviöljy, valkoviinietikka, suola ja sokeri ja sekoita. Nosta jääkaappiin maustumaan. 

Leikkaa Snellman Cheddar grillimakkarat puoliksi ja kuivaa makkarat talouspaperilla, näin taikina tarttuu niihin paremmin. Työnnä tikku makkaran läpi pitkittäin niin, ettei se kuitenkaan lävistä nakkia kokonaan.

Valmista taikina. Mittaa kuivat aineet kulhoon, sekoita. Lisää kananmuna, maito ja öljy. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa tilkka maitoa. Taikinan kuuluu olla paksua ja tarttuvaa. Jos taikina tuntuu liian paksulta, voit lisätä hiukan maitoa. Siirrä taikina korkeaan kapeaan astiaan (esim. korkeaan lasiin tai sauvasekoittimen kulhoon), tämä helpottaa makkaran dippaamista taikinaan. 

Kaada rypsiöljy paksupohjaiseen kattilaan. Lämmitä öljy noin 180 asteiseksi. Upota makkara taikinaan niin, että se peittyy kokonaan. Valuta hieman ylimääräistä taikinaa pois ja upota varovaisesti kuumaan öljyyn paistumaan noin 3 minuutiksi tai kunnes corn dog on kauniin kullanruskea. Toista kunnes olet paistanut kaikki corn dogit.

Tarjoile heti lehtisellerisalsan ja majoneesin kera.

gyros

Lihapullagyros varsiparsakaaleilla ja pikapikkelöidyllä punasipulilla

Maistuisiko pikaruoka kreikkalaiseen tyyliin? Muhkea gyros-pitaleipä saa tällä kertaa täytteekseen Snellmanin Kunnon lihapullia, aimo annoksen kauniin vihreitä varsiparsakaaleja sekä pikapikkelöityä punasipulia. Varsiparsakaali tai broccoliini kannattaa kypsentää nopeasti pannulla ja jättää napakaksi. Mausteeksi tarvitset vain ripauksen suolaa, mustapippuria ja hippusen valkosipulia.

neljälle
20 min 

Tarvitset

Valkosipuliset varsiparsakaalit

  • 1 ps (200 g) varsiparsakaalia
  • 1 kynsi valkosipulia
  • loraus öljyä
  • 0,5–1 tl suolaa
  • (nokare voita)

Tsatsiki

  • 0,5 kurkkua
  • 300 g turkkilaista jogurttia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 0,5 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 1 tl valkoviinietikkaa

Pikapikkelöity punasipuli

  • 1 punasipuli
  • 2 rkl etikkaa (voit käyttää puna-, valkoviini- tai väkiviinaetikkaa)
  • 1 tl sokeria
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria

Valmista ensin pikapikkelöity punasipuli. Kuori punasipuli ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Siirrä kulhoon ja sekoita mukaan muut ainekset. Nosta sivuun maustumaan.

Valmista tsatsiki. Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Puristele kurkuista ylimääräinen neste ja lisää raaste turkkilaisen jogurtin sekaan. Raasta tai pilko valkosipulinkynsi hienoksi ja lisää tsatsikiin. Mausta suolalla, pippurilla ja tilkalla etikkaa. Nosta jääkaappiin maustumaan.

Lisää lihapullat paistinpannulle ja paista keskilämmöllä 5–7 minuuttia tai kunnes lihapullat ovat kauttaaltaan lämpimiä. Siirrä lihapullat sivuun ja paista seuraavaksi varsiparsakaalit. Lorauta öljyä pannulle ja lisää varsiparsakaalit. Lisää joukkoon hienonnettu valkosipulinkynsi. Kaada pannulle hieman vettä ja peitä kannella minuutiksi. Nosta kansi pois ja mausta vielä suolalla ja pippurilla. Lisää halutessasi nokare voita varsiparsakaalien sekaan ja sekoita. Voi antaa varsiparsakaaleille makua ja kaunista kiiltoa. Siirrä kypsät mutta vielä napakat varsiparsakaalit pannulta.

Lämmitä isot pitaleivät paketin ohjeen mukaisesti. Leikkaa leivät puoliksi ja täytä. Kääri pitaleipä napakaksi rullaksi ja nauti heti. Jos käytät tavallisen kokoisia pitaleipiä voit aukaista leivän ja lisätä täytteet leivän sisään.

lihapullapelti

Bataatti-lihapullavuoka

Helppo vuokaruoka on nyt vieläkin helpompi! Yhden astian taktiikalla syntyvä värikäs bataatti-lihapullavuoka ruokkii koko nelihenkisen perheen alle kympillä.

Makea, paahdettu bataatti ja herkulliset Snellmanin Kunnon lihapullat ovat tämän arjen pelastajan muhkea makupari. Nopea vuokaruoka valmistuu käden käänteessä ja pursuaa kasviksia – voit lisätä tähän myös jääkaapin vihanneslaatikossa lymyilevät jämäjuurekset. Kaiken kruunaa raikas tsatsiki.

neljälle
45min

  • 500 g bataattia (1,30 €)
  • 2 pientä punasipulia (0,22 €)
  • 250 g kirsikkatomaatteja (1,69 €)
  • 2 rkl öljyä (0,08 €)
  • 0,5 purkkia (noin 50 g) oliiveja (0,50 €)
  • 1 rs Snellman Kunnon lihapullia (2,99 €) 
  • 1 tl suolaa

Tsatsiki

  • 0,5 kurkku (1 €) 
  • 300 g turkkilaista jogurttia (1,05 €)
  • 1 valkosipulinkynsi 
  • 0,5 tl suolaa 
  • ripaus mustapippuria
  • 1 tl valkoviinietikkaa

= noin 8,90 €

Kuori ja pilko bataatti lohkoiksi. Levitä lohkot uunivuokaan tai leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kuori ja leikkaa punasipulit muutamaan osaan ja huuhtele kirsikkatomaatit, lisää vuokaan. Mittaa joukkoon öljy ja suola, sekoita huolellisesti. Paista uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia.  Ota vuoka uunista ja lisää Snellman Kunnon lihapullat sekä oliivit. Paista uunissa vielä noin 10–15 minuuttia tai kunnes bataatit ovat kypsiä ja saaneet hieman väriä.

Valmista tsatsiki, kun vuoka on uunissa. Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Puristele kurkuista ylimääräinen neste ja lisää raaste turkkilaisen jogurtin sekaan. Raasta tai pilko valkosipulinkynsi hienoksi ja lisää tsatsikiin. Mausta suolalla, pippurilla ja tilkalla etikkaa. Nosta jääkaappiin maustumaan kunnes bataatit ovat kypsiä. Tarjoile ruokaisa bataatti-lihapullavuoka raikkaan tsatsikin kera.

 

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa sesongin kasviksista.