Kaupallinen yhteistyö: Apetit

 

Tänä vuonna joulupöydässä hurmaavat kasvislisukkeet, joiden mausta ei koskaan arvaisi niiden olevan superhelpot valmistaa! Punajuurilaatikko tehdään nimittäin Apetitin valmiista punajuurigratiinista tuunaamalla, piparjuuri-perunagratiinin pohjana taas toimii Apetitin herkulliset kermaperunat!

 

Punajuurigratiinista valmistuu herkullinen joululaatikko

Apetit Kotimainen uunivalmis punajuurigratiini passaa sellaisenaan niin arkeen kuin juhlaankin. Mehevässä gratiinissa maistuu punajuuren lisäksi peruna, sipuli ja sinihomejuusto. Gratiinista valmistuu vähällä vaivalla myös joulun herkullisin punajuurilaatikko. Me sekoitimme gratiinin joukkoon vielä lisää sinihomejuustoa sekä saksanpähkinöitä ja rosmariinia, ja lopputulos on kertakaikkisen herkullinen! Viimeisen silauksen antaa raikkaan makeat granaattiomenan siemenet.

Juhlava perunalisuke on helppo valmistaa käyttämällä ruuan pohjana Apetit Kotimainen kermaperunoita. Me puimme potut jouluasuun sekoittamalla joukkoon piparjuurta, valkosipulia ja timjamia. Muskotti antaa makumaailmalle kivan säväyksen, parmesaani kruunaa lopputuloksen. 

 

Granaattiomena on täydellinen jouluhedelmä

Keski-Aasiasta alunperin kotoisin oleva granaattiomena on löytänyt tiensä suomalaisten sydämiin. Eikä ihme, onhan tuo pieniä rubiininpunaisia suussa ihanasti pirskahtavia siemeniä sisältävä hedelmä paitsi kaunis, myös monikäyttöinen ja tutkitusti terveellinen.

Granaattiomena sopii moneen: siitä saa tehtyä ihania jälkiruokia ja leivonnaisia, se koristaa niin aamupuurot kuin juhlakakutkin ja se sopii hyvin myös suolaisiin ruokiin. Me viimeistelimme jouluisen punajuurilaatikon granaattiomenan siemenillä ja niiden raikas makeus taittaa hienosti sinihomejuustoa sisältävän punajuuriruuan tuhtiutta. Tutustu granaattiomenaan paremmin tämän artikkelin myötä.

 

Näin upgreidaat arkiruuan juhlapöytään sopivaksi

Joulun kolkutellessa nurkan takana kannattaa muistaa, ettei juhlapyhien ruuista kannata ottaa turhaa stressiä. Jouluruokia on ihana valmistaa niin kauan, kun niiden tekeminen on mielekästä puuhaa! Tee ihmeessä kaikki alusta asti itse, jos sinulla on siihen aikaa ja halua, mutta aivan yhtä hyvä vaihtoehto on myös laskea rimaa reilusti!

 

Myös niistä perinteisistä arkiruuista saa juhlapöytään sopivia herkkuja, kun ne maustaa jouluisesti. Me tupsautimme kermaperunoihin hieman muskottia ja raastoimme joukkoon tuoretta piparjuurta ja näin arkisista kermaperunoista tuli juhlapöydän kunkku! Apetitin uunivalmis punajuurigratiinikin muuntautui jouluun sopivaksi pienellä tuunauksella.

 

Jos perinteiset jouluruuat eivät niinkään maistu, voit hyvin tehdä joulupöytään teidän perheen herkkuja jouluiseen valeasuun puettuna. Makaronilaatikon voi maustaa neilikalla, perunamuusin ruskistetulla voilla ja uunijuurekset piparkakkumausteella. Lihapullat sopivat jouluun täydellisesti ja kalapuikot voi maustaa raastetulla sitruunan kuorella ja tarjoilla sienisalaatin ja rosollin kylkiäisenä. Salaatti saa uutta puhtia sesongin tuoreista hedelmistä, kuten persimonista ja granaattiomenasta.  

 

P.S! Joulun pyhien ruokia miettiessäsi muista myös ihana vegaaninen burgundinpata, jossa maistuvat talven ihanat juurekset sekä Apetitin herkulliset Kasvisjauhispyörykät!

 

Punajuurilaatikko sinihomejuustolla ja saksanpähkinöillä

Kippaa punajuurigratiini uunivuokaan. Rouhi saksanpähkinät, hienonna rosmariini ja murustele sinihomejuusto.

Sekoita puolet pähkinöistä, rosmariinista ja sinihomejuustosta gratiinin joukkoon, levitä loput gratiinin pinnalle. Paista punajuurilaatikkoa 200 asteessa tunnin ajan. Jos pinta meinaa tummua liikaa, peitä se leivinpaperilla.

Anna punajuurilaatikon vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Viimeistele laatikko granaattiomenan siemenillä ja tuoreella rosmariinilla.

Piparjuuri-perunagratiini

  • 1 pss Apetit Kotimainen kermaperunoita (750 g)
  • 4 rkl piparjuurta raastettuna
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 banaanisalottisipuli
  • 2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
  • ½ tl muskottipähkinää jauhettuna
  • 1 dl parmesaania raastettuna

 

Kippaa kermaperunat uunivuokaan. Kuori ja raasta piparjuuri, kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja banaanisalottisipuli, hienonna timjami.

Sekoita piparjuuri, valkosipuli, salottisipuli, timjami ja muskottipähkinä perunoiden joukkoon. Ripottele päälle juustoraaste. Paista piparjuuri-perunagratiinia 200 asteessa tunnin ajan.

Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Viimeistele gratiini tuoreella timjamilla.

 

Apetitin verkkosivuilta löydät runsaasti herkullisia reseptejä ja vinkkejä kasvisten lisäämiseen ruokavaliossasi. Seuraa Apetitia myös Facebookissa ja Instagramissa!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.