Kaupallinen yhteistyö: Apetit

 

Täyteläisten makujen burgundinpata valmistuu näppärästi myös vegaanisena! Satokausikalenterin burgundinpadassa maistuvat juurekset ja herkkusienet, ruokaisuutta tuovat Apetitin Kasvisjauhispyörykät. Aterian kruunaa aromaattinen juuriselleri-perunamuusi.

 

Kasvisjauhispyörykät sopivat arkeen ja juhlaan

Apetit kasvisjauhistuotteet ovat helposti lähestyttäviä ja koko perheelle maistuvia. Herkulliset Kasvisjauhis pyörykät, nuggetit ja pihvit ovat mutkattomia käyttää. Arkiruokana aivan ehdottomia, mutta sopivat mainiosti myös juhlavampiin tilanteisiin. 

 

Apetit kasvisjauhis-tuoteperhe on täysin kasvipohjainen, eli tuotteet sopivat myös vegaaniseen ja maidottomaan ruokavalioon. Tuotteet valmistetaan Suomessa ja niiden pääraaka-aine on herneproteiini.

 

Halusimme osoittaa kasvisjauhispyöryköiden soveltuvuuden myös niin sanottuun juhlaruokaan ja valmistimme hurmaavan punaviinipohjaisen pataruuan klassisen burgundinpadan jalanjäljissä. Perinteisesti burgundinpataa muhitellaan pitkään, tämä vegaaninen versio valmistuu sen sijaan reilussa puolessa tunnissa. Kasvisjauhispyörykät paistetaan erikseen ja tarjoillaan tuhdin padan kaverina, lisukkeeksi sopii ihana juuriselleri-perunamuusi tai Apetitin herkulliset Kermaperunat.

 

Juhlapyhien ruuanlaittokin voi olla vaivatonta

Juhlapyhinä on ihanaa syödä hieman parempaa ruokaa, mutta se ei tarkoita, että keittiössä pitäisi ahertaa tuntikausien ajan. Menu kannattaa miettiä niin, ettei sen toteuttaminen ole itselle liian työlästä tai aikaa vievää. Älä myöskään valmista ruokia, jotka jäävät syömättä – jos teidän perheessä kukaan ei välitä rosollista, ei sen eteen kannata nähdä vaivaa! 

 

Osta osa ruuista valmiina ravintoloilta tai ruokakaupasta ja käytä surutta puolivalmisteita. Myös pakastevihannekset kannattaa muistaa, niistä saa upeita lisukkeita vähällä vaivalla. Jos pöydän ympärillä on erilaisia ruokavalioita noudattavia, mieti, voisitko silti tarjota kaikille samaa ruokaa. Täyteläisen makuinen pataruoka maistuu taatusti kaikille myös vegaanisena, eikä kukaan pane pahakseen, jos joulupöydän laatikot onkin tehty vegaanisesti ja gluteenittomasti.

 

Käytetään juureksia entistä monipuolisemmin

Kasvikset ovat terveellisen ruokavalion perusta. Meillä Suomessa on hyvät olosuhteet varsinkin juuresten kasvattamiseen ja kotimaisia juureksia kannattaakin käyttää monipuolisesti. Suomalaiset syövät suosituksiin nähden liian vähän kasviksia. Varsinkin juuresten ja kaalin syömistä kannattaisi lisätä kotimaisuuden, edullisuuden ja terveellisyyden takia.

Suomalaisten suosikkikasvisten joukkoon kuuluva porkkana maistuu niin raakana kuin kypsennettynäkin. Porkkana sopii hyvin niin raasteisiin, keittoihin, lisukkeisiin kuin vaikka pataruokiinkin. Nappaa kaupasta mukaan välillä myös veikeitä väriporkkanoita, ne tuovat hauskaa vaihtelua ruokiin.

 

Resepteissä mainitut juurekset voi helposti vaihtaa toisiin, jolloin juuresten käyttöä on helppo monipuolistaa. Kokeile ensi kerralla tämän reseptin kohdalla vaihtaa palsternakka juuripersiljaan tai korvaa porkkana lantulla. Juurisellerin ohella vaikkapa maa-artisokka antaa ihanaa makua perunamuusiin. 

 

PS. Joko kokkasit ihanan värikästä mango-halloumicurrya, joka on pakattu täyteen kasviksia Apetitin uuden Kotimainen Wok Lehtikaali-kasvis sekoituksen avulla?

 

Burgundinpata kasvisjauhispyöryköillä

Neljälle

  • 1 sipuli tai ½ pss Apetit Kotimainen sipulikuutioita (á 200 g)
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 porkkanaa (150 g)
  • 1 palsternakka (150 g)
  • 150 g ruskeita herkkusieniä
  • 2 rkl öljyä
  • 1 tl kuivattua rosmariinia
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 2 dl punaviiniä
  • 4 dl kasvislientä
  • 2 rkl vegaanista margariinia
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • tuoretta timjamia
  • 1 pss Apetit Kasvisjauhispyöryköitä (240 g)

 

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele porkkanat ja palsternakat. Viipaloi herkkusienet.

Kuumenna öljy padassa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipulit, porkkanat, palsternakat ja herkkusienet ja jatka kuullottamista parin minuutin ajan. Sekoita joukkoon rosmariini, suola, mustapippuri ja tomaattipyre.

Kaada punaviini pataan ja anna kiehahtaa. Lisää kasvisliemi ja hauduta pataa kannen alla miedolla lämmöllä noin puolen tunnin ajan.

Sekoita margariini ja vehnäjauhot keskenään ja lisää seos pataan. Anna suurustua.

Tarkista padan maku. Silppua valmiin padan joukkoon tuoretta timjamia.

Paista Kasvisjauhispyörykät paistinpannulla pakkauksen ohjeen mukaan ja tarjoile burgundinpadan kanssa.

Juuriselleri-perunamuusi

  • 1 juuriselleri (n. 800 g)
  • 500 g perunoita
  • 2 rkl maidotonta margariinia
  • ½-1 dl kaurajuomaa
  • suolaa

 

Kuori ja paloittele juuriselleri ja perunat. Laita ne kattilaan ja peitä vedellä. Keitä kypsiksi.

Valuta vesi pois kattilasta. Lisää margariini ja muussaa juurekset muusinuijalla tai käsivatkaimella. Lisää sen verran kaurajuomaa, että saat sopivan rakenteen. Mausta juuriselleri-perunamuusi suolalla.

 

Apetitin verkkosivuilta löydät runsaasti herkullisia reseptejä ja vinkkejä kasvisten lisäämiseen ruokavaliossasi. Seuraa Apetitia myös Facebookissa ja Instagramissa!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.