Juurikas-vuohenjuustosalaatti appelsiinivinegretillä – Kaupallinen yhteistyö: Sinebrychoff

Mitä ruokajuomaksi sesongin kasvisten kanssa?

Ruoan ja juoman yhdistäminen avaa oven lukemattomien upeiden makuyhdistelmien maailmaan, jossa aromit sopuisasti samassa sävyssä tai vastakohtina täydentävät toisiaan. Pyrkimyksenä on aina yhdistää ruoka ja juoma, jotka maistuvat yhdessä paremmilta kuin yksinään. Oluen ja ruoan yhdistämistä voi lähestyä useammalta kantilta, eikä ole vain yhtä oikeaa tapaa. Maistamalla ja kokeilemalla rohkeasti erilaisia yhdistelmiä löytyvät parhaat kombot.

juurikas-vuohenjuustosalaattiAlkoholiton olut sopii moneen

Alkoholittomuus on noussut juomatrendeissä etenkin viime vuosina. Erilaiset mocktailit ja makuvedet ovat tulleet jäädäkseen, näiden lisäksi alkoholittomat oluet ovat löytäneet tiensä ruokapöytiin ja seurustelujuomiksi. Etenkin alkuvuodesta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittyessä maistuu raikas ja viileä alkoholiton olut, joka tuo ruokailukokemukseen uutta potkua. 

Kansainvälisiä tuulia alkuvuoden ruokapöytään

Talvi ja alkukevät ovat sitrusten aikaa. Tällä kertaa Satokausi-koekeittiössä valmistuu juureva salaatti sesongin juurikkaista, jota täydentää raikas vinegretti. Salaatissa hyödynnetään nyt värikkäitä varastojuurikkaita reilulla kädellä. Rapeutta annokseen tuovat rouhitut saksanpähkinät, ruokaisuutta saadaan täyteläisestä vuohenjuustosta ja koko komeuden kruunaa raikas appelsiinivinegretti.

Voit halutessasi käyttää vinegrettiin veriappelsiinia, jonka sesonki kestää tammikuusta maaliskuulle. Myös puoliveriappelsiini, joka ilmestyy maaliskuussa kauppoihin, toimii vinegretin raaka-aineena loistavasti. 

juurikas-vuohenjuustosalaattiAlkuvuoden maukkain salaatti saa kaverikseen Sinebrychoffin valikoimaan viime vuonna saapuneen kansainvälisen tähden: alkoholittoman Brooklyn Special Effects -oluen. Brooklynista kotoisin oleva olut ja juurikas-vuohenjuustosalaatti sointuvat makujensa puolesta yhteen täydellisesti ja alkoholitonta juomaa sopii nauttia vaikka lounaalla.

Brooklyn Special Effects on on hoppy lager -tyylinen kuivahumaloitu alkoholiton olut. Sen tasapainoisesta mausta voi aistia mäntyisyyttä ja katkeruutta. Harva arvaisi ensimaistamalla autenttisen makuisen oluen alkoholittomaksi. 

Brooklyn Special Effects sopii erityisen hyvin yhteen salaattien, grillatun kanan tai vuohenjuuston kanssa. Myös kauden sitrukset maistuvat raikkaan oluen makuparina. Tällä annoksella ja juomalla on yhteisenä tekijänä raikkaus. Brooklyn Special Effects sisältää vivahduksen sitruksista särmää, joten se sointuu loistavasti appelsiinilla viimeisteltyyn annokseen. 

juurikas-vuohenjuustosalaattiJuurikas-vuohenjuustosalaatti appelsiinivinegretillä

  • yht. 600 g punajuuria, keltajuuria, raitajuuria
  • 1 rkl öljyä
  • 1 rkl hunajaa
  • suolaa & mustapippuria
  • 2 appelsiinia
  • 200 g vuohenjuustoa
  • öljyä paistamiseen
  • saksanpähkinöitä rouhittuna
  • salaattisekoitusta

Marinoitu punasipuli:

  • 1 iso punasipuli
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 rkl sokeria
  • ½ rkl öljyä

Appelsiinivinegretti:

  • ½ dl appelsiinin mehua
  • 1 appelsiinin kuori raastettuna
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl dijon-sinappia
  • ½ tl suolaa
  • ¾ dl oliiviöljyä

Kuori ja lohko juurikkaat. Levitä lohkot leivinpaperille uunipellille ja sekoita joukkoon öljy ja hunaja. Mausta lohkot suolalla ja mustapippurilla. Paahda juurikkaita 200 asteessa uunissa noin 20 minuuttia.

Kuori appelsiinit veitsen avulla ja leikkaa siivuiksi. Leikkaa vuohenjuusto siivuiksi ja paista pannulla tilkassa öljyä molemmin puolin. 

Kokoa salaatti: laita pohjalle runsaasti salaattisekoitusta ja sen päälle joko jäähtyneet tai vielä lämpimät juurikkaat, appelsiinit, marinoidut punasipulit, saksanpähkinät ja vuohenjuustot. Tarjoile salaatti appelsiinivinegretin kanssa.

Marinoitu punasipuli:

Kuori punasipuli, leikkaa se puoliksi ja sitten ohuiksi siivuiksi. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta. Ota kattila pois liedeltä, peitä kelmulla ja anna jäähtyä.

Appelsiinivinegretti:

Mittaa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon öljyä lukuunottamatta. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja paina päälle. Lisää öljy joukkoon ohuena nauhana. 

Juoma: Brooklyn Special Effects


Lisää tietoa löydät Brooklyn Brewery Suomi FB-tililtä sekä Instagramista @brooklynbreweryfi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista.