Sesonkikasseja on tarjolla perjantaina 29.5.2015 K-Supermarket Postitalossa. Hävikki huomioituna se sisältää varmasti ravitsemussuositusten mukaisen määrän kasviksia koko viikoksi alle 10 euron hintaan.


Perjantaina 29.5.2015 tarjolla olevan Sesonkikassin sisältö.

POIMINTOJA PERJANTAIN SESONKIKASSIN SISÄLLÖSTÄ

Tämän kertainen Sesonkikassi sisältää seitsemää eri kasvista!

Vesimeloni:
Vesimeloni on lähtöisin Afrikasta, jossa se on ollut tärkeä veden lähde paikallisille asukkaille. Yli 90 prosenttia vesimelonista on vettä ja se on erittäin hyvä kehon nesteyttäjä. Vesimelonin siemenet ovat syötäviä ja ne ovat ravinteikkaita. Esimerkiksi Kiinassa kuivatut tai paahdetut vesimelonin siemenet ovat suurta herkkua. Kypsän melonin tunnistaa haistamalla kukkaperää. Jos se ei tuoksu melonille, hedelmä ei ole kypsä. Raakaa vesimelonia voi kypsyttää huoneenlämmössä, eikä sitä kannata säilyttää jääkaapissa.

Nektariini:

Nektariini on persikan mutaatio, eikä sen sileässä kuoressa ole lainkaan haituvia. Sen hedelmäliha on persikkaa kiinteämpää ja happamampaa, mutta kypsänä todella mehukasta ja makeaa. Hedelmän kypsyyttä voi kokeilla varovasti kannasta painamalla. Nektariinit kypsyvät huoneenlämmössä muutamassa vuorokaudessa. Kypsää hedelmää kannattaa käsitellä varoen, sillä se vaurioituu helposti.

Raparperi:
Raparperi on ensimmäisiä kotimaamme avomaan uuden sadon kasviksia. Raparperi on saanut nimensä vanhan kauppaväylän mukaan. Uralin rinteillä kasvanutta raparperia tuotiin Volgaa pitkin Eurooppaan ja joesta käytettiin nimitystä Rha Barbarum eli barbaarien joki. (Englanniksi raparperi on rhubarb.) Raparperin satoa on saatavilla jo toukokuussa. Kiinnostus raparperin käyttöön ravinnoksi johtunee todennäköisesti sen aikaisesta sadosta ja sen nuorten ja mehevien lehtiruotien happamanmakeasta mausta. Raparperin happamuutta voidaan hyödyntää kalaruokien valmistuksessa tai grilliruokien lisäkkeissä chutneyn tapaan.

Kesäkurpitsa:

Kesäkurpitsoja on noin 400 lajiketta, mutta yleiskielessä kesäkurpitsalla tarkoitetaan zucchinia. Sitä voidaan hyödyntää kurkun tavalla leivän päällisenä tai salaateissa. Se toimii herkullisena lämpimän ruoan lisäkkeenä, koska sen voi paahtaa pannulla tai paistaa grillissä. Tarvittaessa kesäkurpitsa suurustaa ja täytelöittää erilaiset paistokset ja keitot. Sitä voidaan lisätä myös pirtelöihin ja smoothieihin.

Kurkku:

Kurkkukasvit ovat olleet ihmisravintona käytössä koko ihmiskunnan historian ajan. Vanhimmat tiedot kurkusta löytyvät Egyptistä, jossa niitä on kuvattu hautapiirroksissa. Kasvihuonekurkku on yksi Suomen suosituimmista vihanneksista ja syömme sitä vuosittain yli kymmenen kiloa jokaista suomalaista kohden. Kurkun sisällöstä on 94 – 97 prosenttia on vettä, joten se on erittäin vähäkalorinen välipala. Kotimaista kurkkua ei kannata kuoria, vaan pelkkä huolellinen huuhtelu riittää.

Munakoiso:

Munakoison hedelmäliha on hiukan sienimäistä ja vaaleaa. Maultaan se on mietoa ja neutraalia. Parhaiten se pääsee oikeuksiinsa kun siitä valmistetaan ruokaa. Se sopii mainiosti kasvismuhennoksiin, laatikko- ja pataruokiin. Munakoiso sopii hyvin grillattavaksi. Sitä ei tarvitse kuoria ja riittää kun viipaleet voitelee kevyesti öljyllä. Mausteeksi riittää suola, pippuri sekä sitruuna tai lime. Munakoiso on erittäin herkkä etyleenille, joten se kannattaa säilyttää erillään etyleeniä tuottavista kasviksista.

Avomaankurkku:

Tuore avomaankurkku on erittäin hyvää sellaisenaan. Vahvakuoriset lajikkeet voi kuoria kevyesti. Avomaankurkusta voidaan valmistaa pikkelsejä, suolakurkkuja tai säilykekurkkuja. Se kestää myös paistamista, joten avomaankurkkua voidaan käyttää kesäkurpitsan tavoin lämpimissä ruuissa.