Kuinka usein sinä syöt kalaa? Kaksi kertaa viikossa on monille tuttu neuvo, mutta vain joka kolmas suomalainen syö tarpeeksi kalaa. Nykyinen kalankulutuksemme on fileeksi laskettuna noin 14 kg/henkilö/vuosi, ja yli 80 prosenttia tästä on tuontikalaa. Sekä ympäristön, kansanterveyden että ruokakulttuurin näkökulmasta meidän kannattaisi lisätä kotimaisen kalan kulutusta ja hyödyntää kalojen sesongit.
Kala on sesonkiruokaa
Satokausikalenterista löydät yli 20 kotimaisen kalan sekä yleisimpien tuontituotteiden sesonkitiedot. Sesongin aikana kyseistä kalaa on todennäköisemmin tarjolla ruokakauppojen valikoimassa, ja sen hinta on edullisempi. Villikalojen maku, laatu ja saatavuus vaihtelevat vuodenaikojen mukaan, joten sesonkitietämys on olennaista parempien raaka-aineiden hankinnassa. Kokeile rohkeasti uusia kalalajeja. Avain kalansyönnin lisäämiseen on monipuolisuus!
Kalalla on väliä – suosi kotimaista ja vastuullisesti tuotettua
Kalan kokonaiskulutus on ollut 2000-luvulla pienessä kasvussa. Kasvu on kuitenkin tapahtunut tuontikalojen avulla. Kalan kulutusta ei voida lisätä kestävästi, ellei ruokailutottumuksia suunnata maailmalla ylikalastettujen kalalajien sijaan kotimaisiin luonnonkaloihin tai vastuullisesti kasvatettuihin kalalajeihin. Kotimainen kalavalikoimamme on laaja, mutta ravinnoksi käytettävien lajien skaala on valitettavasti päässyt kaventumaan. Monet nykyään roskakaloiksi haukutut kalat ovat ennen olleet ravintomme kulmakiviä.
Kalanviljely kasvaa jatkuvasti
Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna kalan kysyntä ylittää tarjonnan, eikä väestön lisääntyessä tähän kysyntään kyetä vastaamaan enää perinteisellä kalastuksella. Ennusteiden mukaan vuoteen 2030 mennessä viljellyn kalan osuus ylittää pyydystetyn kalan. Kalanviljely onkin yksi nopeimmin kasvava elintarviketuotannon ala.
Kalaa voidaan viljellä kestävän kehityksen sekä vastuullisen elintarviketuotannon periaatteiden mukaisesti, jolloin samalla suojellaan valtamerien ylikalastettuja kalakantoja. Suomessa on loistavat kasvumahdollisuudet vesiviljelyn hyödyntämiselle. Pinta-alastamme vesistöjen osuus on noin 10 prosenttia, ja Suomen rantaviiva on yli 5000 kilometriä pitkä. Kotimaisen kalan tuotantoa voitaisiin siis lisätä tulevaisuudessa huomattavasti. Tämä kehitys tarkoittaisi meille kuluttajille lisääntyvää valikoimaa ja edullisempia hintoja.
Ensi vuoden Satokausikalenterista löydät kattavasti kotimaisen kalan sesongit. Tutustu kalentereihin ja tilaa omasi täältä.
Kalojen sesongit tarkistat myös kätevästi Sesongissa nyt -sivulta tai uudella Satokausi-sovelluksella, jonka pääset lataamaan verkkosivumme alareunasta.
Sesonkitiedon tukena suosittelemme käyttämään WWF:n kalaopasta, jonka avulla me kuluttajat osaamme tehdä vastuullisia kalavalintoja. Oppaassa kalat on luokiteltu kalakantojen kestävyyden mukaan kolmeen eri luokkaan: suosi, harkitse ja vältä. Kotimaisen kalan suosiminen on järkevää sekä kansanterveyden, ympäristön että ruokakulttuurin näkökulmasta. Me äänestämme lompakoillamme.
Nappaa parhaat vinkit Satokausi-syömiseen ja herkullisimmat reseptit somekanavissamme @satokausikalenteri!