Kaupallinen yhteistyö: Fiskars
Yrtit tuovat iloa, makua ja tuoksua niin kotikeittiöihin kuin puutarhoihin. Niiden kasvattaminen on paitsi palkitsevaa, myös helppoa, kun tietää oikeat hoitomenetelmät. Nappaa tästä artikkelista ohjeet ja vinkit yrttien kasvatukseen ja nauti koko kesä tuoreista yrteistä!
Yrtit niin parvekkeella kuin puutarhassa
Yrtit ja maustekasvit menestyvät erinomaisesti parvekelaatikoissa, piharuukuissa, ikkunalaudoilla, pihan nurkissa ja pienoiskasvihuoneissa – oikeastaan missä tahansa valoisassa ja lämpimässä paikassa. Sinun ei tarvitse omistaa suurta maapalstaa kasvattaaksesi niitä. Voit yhdistää tuoksuvat yrtit osaksi ruukkupuutarhaasi, jopa samoihin ruukkuihin muiden kasvien kanssa.
Jos haluat kasvattaa yrtit siemenestä alkaen, esikasvatus tulisi aloittaa kevättalvella, helmi-huhtikuussa. Hyvinvoivia taimia on saatavilla puutarhamyymälöistä ja suoraan puutarhoilta. Voit myös kokeilla istuttaa ruokakaupan yrttejä maahan, ruukkuun tai parvekkeelle.
Yrttien istutus:
- Kaiva runsasmultaiseen penkkiin tai ruukkuun sopivan kokoinen kuoppa.
- Kastele ja lannoita kuoppa huolellisesti ennen istutusta.
- Poista mahdollinen kangas- tai muovisuojus juurten ympäriltä ja aseta taimi kuoppaan.
- Tiivistä multa taimipaakun ympärille ja kastele taimi hyvin.
Vinkki! Helpota hommaa näppärällä istutustyökalusetillä, jossa ei tarvitse pelätä sotkuja.
Ei kasvua ilman kastelua
Kastelu on tärkeimpiä hoitotoimenpiteitä yrteille. Kastele yrtit viimeistään, kun multa kuivahtaa. Kuivuneen kasvin tunnistaa veltoista lehdistään ja kuivasta mullasta. Tarkista mullan kosteus pintaa syvemmältä.
Käytännölliset ja esteettiset Fiskarsin kasteluvälineet tekevät kastelusta mukavaa puuhaa. Ajoita kastelu aamuun tai iltaan, jos mahdollista, sillä paahteisena päivänä aurinko haihduttaa osan kosteudesta. Kate auttaa pitämään kosteuden mullassa sekä avomaalla että ruukuissa. Huomioi kuitenkin, että juuristo ei viihdy liian märässä mullassa.
Tuuheampi ja maukkaampi lopputulos
Jotta yrteistä saadaan tuuhea ja ne alkavat kasvattaa uusia sivuhaaroja, ne tulisi latvoa aika ajoin. Latvominen tarkoittaa, että yrttien pää leikataan pois lehtihangan yläpuolelta kolmannen lehtiparin jälkeen. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut Fiskars yrttisaksien terät takaavat siistin leikkuujäljen, mikä edistää kasvin jatkokasvua. Latvominen laadukkailla välineillä tekee sadosta runsaamman.
Poista yrttien kukinnot alkukesällä, sillä kukinnan jälkeen yrttien maku voi muuttua puisevaksi. Älä heitä kukkia suinkaan pois vaan hyödynnä ne ruoanlaitossa, esimerkiksi rosmariinin ja ruohosipulin kukat ovat todella hyviä ja kauniita! Voit myös jättää osan kukista, sillä ne ovat myös pölyttäjien mieleen.
Sadonkorjuu ja yrttien hyödyntäminen
Yrteistä saa satoa pitkin kesää. Korjaa yrteistä satoa säännöllisesti, jotta ne pysyisivät vehreinä ja rehevinä. Jos et saa käytettyä kaikkea yrttisatoa kerralla, voit kuivata ilmavasti tai pakastaa loput käytettäväksi myöhemmin.
Poimi yrteistä vain ehjiä lehtiä tai kokonaisia oksia. Maku on mehevimmillään, kun kasvi on terhakka ja hyvin kasteltu. Nuoren ja kukkimattoman yrtin maku on yleensä paras.
Käytä leikkaamiseen tarkkoja ja näppäriä Fiskars yrttisaksia, sillä yrttien varret voivat olla sitkeitä. Easy Action™ -jousitus avaa terät automaattisesti leikkaamisen jälkeen, mikä vähentää käteen kohdistuvaa rasitusta. Leikkaa lehdet niin, että leikkauskohdan alapuolelle jää kasvupiste tai lehtihanka, josta kasvi jatkaa kasvamistaan. Paras aika sadonkorjuulle on kuiva sää ja aamupäivä.
Tuoreiden yrttien hienontamiseen sopivat täydellisesti ikoniset Fiskars Classic keittiösakset. Saksien hammastetut terät pitävät leikkuukohteen paikoillaan antaen tarkkuutta ja helpottaen yrttien hienonnusta. Lopuksi Classic-sakset voi pestä tiskikoneessa yrttisaksien kanssa.
Kun viljelet itse omat yrttisi, suosikkimaut löytyvät lautaselle kädenojennuksen päästä. Muista nauttia yrttien tuoksusta ja mausta läpi kesän ja säilö ylimääräinen sato talvea varten. Näin voit nauttia oman puutarhasi antimista ympäri vuoden.
Lisää vinkkejä ja ideoita puutarhan hoitoon löydät Fiskarsin sivustolta fiskars.com. Tutustu myös Fiskarsin Instagramiin ja Facebookiin.
Ota haltuun Satokausikalenterin Instagram, meneillään oleva puutarhakausi näkyy vahvasti kanavissamme.