Kaupallinen yhteistyö: Marjukka

Tiesitkö, että siideriä voi valmistaa kotioloissa? Perinteinen omenasiideri on aina takuuvarma vaihtoehto, mutta makuvaihtoehdoilla kannattaa myös leikitellä sesongin ja omien mieltymystensä mukaan. Satokausikeittiössä valmistetaan tietenkin kuplajuomaa Satokauden raparperista ja mansikoista. Poreileva siideri maistuu saunajuomana tai ihanana mökkituliaisena.

Mansikka ja raparperi ovat mahtava makupari

Raparperi on avomaan ensimmäisiä poimittavia herkkuja ja sopii niin makeisiin leivonnaisiin kuin suolaisiinkin ruokiin. Lehtiruotien hienostunut maku on myös omiaan maustamaan omenapohjaista siideriä yhdessä klassikkomakupari mansikan kanssa. Makea mansikka tasoittaa hieman raparperin hapokkuutta, mutta lopputuloksesta tulee silti erittäin kuiva. 

Siiderin pohjaksi sopii parhaiten hyvälaatuinen omenamehu, jota on käsitelty mahdollisimman vähän. Myös pastöroidusta mehusta voi kuitenkin valmistaa siideriä. Vaikka kotitekoisen siiderin valmistaminen on suhteellisen yksinkertaista, varsinkin jos omenamehua on jo omasta takaa, on hyvä muistaa, että innokkaimmat siiderihifistelijät hiovat reseptejään vuodesta toiseen ja testailevat eri omenalajikkeiden sekoituksia. Ei siis kannata lannistua, vaikka ensimmäinen siiderierä ei olisikaan tajunnanräjäyttävä.

Käymisastia on lyömätön apuri

Ruostumattomasta teräksestä valmistetulla Marjukka 30 l Käymisastialla teet kätevästi isommankin satsin siideriä, viiniä tai simaa. Nykyään kotioloissa on mahdollista valmistaa entistä laadukkaampia juomia, ja monet nauttivatkin maun hiomisen lisäksi valmistusprosessin kiemuroista. 

Ennen käyttöä käymisastia ja välineet desinfioidaan tarkoitukseen sopivalla desinfiointiaineella. Muista myös puhdistaa pullotuksessa käytettävät pullot huolella. Puhdistaminen kannattaa tehdä pieteetillä, sillä likaiset välineet voivat pilata koko erän.

Kun valmistelut on tehty, kaada juoma astiaan ja nosta kansi päälle. Napsauta vielä helppokäyttöiset lukot tukevasti kiinni. Tässä vaiheessa on aika asettaa astian mukana tuleva tulppa ja vesilukko paikalleen, sekä lisätä vesilukkoon vettä. Vesilukko auttaa paineen tasaamisessa päästämällä hiilidioksidia ulos ja estää samalla hapen pääsyn astiaan. Pulppuavasta vesilukosta on myös hauska seurata käymisprosessin etenemistä simaa, siideriä tai viiniä valmistaessa.

Kun vihdoin on pullotuksen aika, käymisastian hana helpottaa huomattavasti toimenpidettä. Hanasta saat valutettua juomaa siististi pulloihin, ja koska se sijaitsee pari senttiä pohjan yläpuolella, hiiva ja sakka jäävät käymisastian pohjalle. Hanan ansiosta astiaa voi käyttää myös tukevana vesi- tai mehukanisterina kesän juhlissa!

Kuplat syntyvät käymisreaktion ansiosta

Käymisen kannalta olennaisia ovat hiiva ja sokeri – hiilidioksidia ja alkoholia syntyy käymisreaktiossa, kun hiivasolut kuluttavat sokeria. Siiderissä käymiseen riittää omenamehun sisältämä sokeri: mitä makeammat omenat sen korkeampi alkoholipitoisuus, joka omenalajikkeesta riippuen vaihtelee noin 4 ja 8 prosentin välillä. Makeassa simassa taas fariinisokeri on olennainen ainesosa maun ja käymisen kannalta.

Lisäksi nesteen lämpötila on tärkeä saada kohdilleen, sillä liian kuuma neste tuhoaa hiivan, liian kylmä taas hidastaa valmistumista. Kuplimisena ja kevyenä vaahtoamisena näkyvä käyminen käynnistyy huoneenlämmössä ja jatkuu edelleen jälkikäymisenä pulloissa, jonne on hyvä lisätä ripaus sokeria ruokkimaan reaktiota. 

Raparperi-mansikkasiideri

noin 9 l valmista siideriä

Aktiivinen työaika 60 min, käymisaika 30 päivää

  • 9 l tuorepuristettua omenamehua huoneenlämpöisenä
  • 2,5 g siiderihiivaa tai muuta siideriin valmistukseen soveltuvaa hiivaa  
  • 0,5 dl vettä
  • 1 kg mansikoita (pakaste)
  • 1 kg raparperia (pakaste)
  • Marjukka käymisastia

Pullotukseen:

  • sokeria 
  • Marjukka lasipulloja 

Puhdista Marjukka Käymisastia ja välineet huolellisesti. Tarkista, että käymisastian hana on kiinni. 

Sekoita siiderihiiva 35–40-asteiseen veteen, anna turvota noin 5 minuuttia. Sekoita turvonneen hiivan joukkoon tilkka omenamehua, jotta hiiva vähitellen tottuu mehun lämpötilaan ja happamuuteen. Odota vielä 10 minuuttia. 

Mittaa huoneenlämpöinen omenamehu Marjukka Käymisastiaan, lisää lopuksi omenamehuun liuotettu hiivaseos. Aseta käymisastian kansi päälle ja napsauta lukot kiinni. Täytä vesilukko vedellä ja aseta se tiukasti paikalleen. Anna siiderin käydä 1–2 viikkoa, seuraa vesilukkoa. Kun vesilukko ei enää poreile, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen, eli siiderin maustamiseen.

Mitta sulatetut mansikat sekä raparperit puhtaaseen tiheäreikäiseen mesh-pussiin, esimerkiksi pähkinämaidon valmistukseen tarkoitettu pussi sopii hyvin. Sulje pussi huolellisesti ja upota se siiderin joukkoon. Anna siiderin käydä vielä 5–7 päivää. 

Seuraava vaihe on pullotus. Varmista, että sinulla on riittävästi puhdistettuja pulloja. Mittaa jokaisen pullon pohjalle hieman sokeria, noin 5 g litraa kohden, jotta siideriin muodostuu poreita. Pullota siideri käymisastiasta suoraan pulloihin. Sulje pullot ja anna käydä vielä noin viikko huoneenlämmössä. Siirrä pullot kylmään, nyt siideri on valmis nautittavaksi! 

Tällä menetelmällä valmistuu rutikuivaa siideriä. Jos kaipaat siideriin makeutta, voit käyttää makeutukseen soveltuvaa sorbitolia tai laktoosia. Voit myös makeuttaa siiderin juomisen yhteydessä sokerisiirapilla. Lisää sokeria siideripulloihin ei kannata lisätä, sillä hiiva käyttää sen ravintonaan. Siiderin maku kehittyy kuukausien ajan ja säilyy oikein valmistettuna ja säilöttynä ainakin vuoden ajan. 

Sitruunamelissalla maustettu sima 

noin 12 litraa valmista simaa

Aktiivinen työaika 45 min, käymisaika 3–7 päivää

  • 12 l vettä 
  • 15 g tuorehiivaa 
  • 6 sitruunan mehu
  • 6 kokonaista sitruunaa 
  • 4 punttia sitruunamelissaa 
  • 750 g fariinisokeria
  • 750 g sokeria

Pullotukseen

  • rusinoita
  • sokeria 
  • Marjukka lasipulloja 

Aloita puhdistamalla Marjukka Käymisastia ja välineet huolellisesti. Puhdista myös pullot huolellisesti. Tarkista, että käymisastian hana on kiinni. 

Mittaa 6 litraa vettä isoon kattilaan. Lisää fariinisokeri ja sokeri, sekoita. Siirrä kattila liedelle ja anna kiehahtaa. Sekoita välillä, ettei sokeri pala pohjaan. Kaada käymisastiaan. Mittaa 6 litraa kylmää vettä kuuman sokeriliemen joukkoon. 

Purista kuudesta sitruunasta mehut, lisää käymisastiaan. Pese kuusi sitruunaa huolellisesti ja leikkaa paksuiksi viipaleiksi. Pilko sitruunamelissa pienemmäksi. Lisää sitruunaviipaleet sekä sitruunamelissa käymisastiaan. 

Liuota lopuksi hiiva tilkkaan vettä ja lisää käymisastiaan kädenlämpöiseen simaseokseen. Sekoita puhtaalla kauhalla. Nosta käymisastian kansi päälle ja napsauta lukot kiinni. Laita tulppa sekä vesilukko paikoilleen. Lisää vesilukkoon vettä. Anna siman käydä käymisastiassa 24 tuntia. 

Pullota sima. Varaa pullotukseen tarpeeksi puhtaita lasi- tai muovipulloja.  Poista sitruunaviipaleet sekä sitruunamelissa. Lisää pulloihin ripaus sokeria sekä muutama rusina. Täytä pullot Marjukka Käymisastian hanaa apuna käyttäen. 

Täytä kaikki pullot ja laita korkit löysästi kiinni, jotta paine ei kasva liian suureksi. Jos pulloissa on patenttikorkki, vapauta painetta muutaman kerran käymisen aikana avaamalla korkki.

Anna käydä 5–7 vuorokautta jääkaapissa tai kiireen iskiessä 3 vuorokautta huoneenlämmössä. Huoneenlämmössä pullojen poksumisriski saattaa olla suurempi. Valmis sima säilyy jääkaapissa noin viikon.

Seuraa Marjukkaa Instagramissa, jos haluat lisää vinkkejä säilöntään sekä marjojen ja sienien poimintaan @marjukka_finland. Muista myös ottaa Satokausikalenterin kanavat seurantaan.