Kaupallinen yhteistyö: Winestate
Tervetuloa tapaspöytään! Kokoa kulhoihin näppäriä naposteltavia, kaada laseihin espanjalaista luomupunaviiniä ja kanna keskelle pöytää laudalle levitetty, mojovan mausteinen kurpitsahummus. Somestakin tuttu spread board eli levitelauta saa lisäpotkua hummuksen päälle ripotellusta rosmariinista, chili-seesamiöljystä, kuivatusta sipulista sekä savupaprikasta. Ota resepti juomasuosituksineen talteen ja kutsu ystävät yhteisen pöydän ääreen!
Suomalaisten suosikkiviini sopii syksyiseen tapaspöytään
Suolaisen naposteltavan ja sormiruoan seuraksi kannattaa valita mutkaton viini, jonka kohdalle on hyllyssä merkitty pikkusuolaisiin viittaava pizzalautanen tai tapaksia ja antipastia tarkoittavan oliivin ikoni. Oliivisymboli löytyy myös monelle tutusta, espanjalaisesta Sangre de Toro Original Organic -punaviinistä, joka onkin oivallinen seuralainen tapaspöydän suolapaloille.
Garnacha- ja Carineña-rypäleistä valmistettu keskitäyteläinen punaviini on kestävään viininviljelyyn jo vuosikymmeniä panostaneen Torresin viinitalon tuotantoa. Maailmankuulu espanjalainen on tanniineiltaan pehmeä, mutta samalla riittävän ryhdikäs ja pärjää siksi mainiosti monenlaisten makujen rinnalla.
Sangre de Toro toimiikin hienosti niin kasvisruokien kaverina, juustojen kumppanina kuin lihaisampienkin aterioiden ryydittäjänä. Tummien marjojen, kuten kirsikan ja karpalon tuoksu, mausteinen makumaailma ja sametinpehmeä suutuntuma tekevät tästä luomuviinistä varsin sopivan myös seurusteluun. Kestävän kehityksen sertifikaattia kantava punaviini on kirkastettu ilman eläinperäisiä aineksia, joten se on tervetullut vieras myös vegaaniseen tapaspöytään.
Ps. Härkäviiniksikin kutsuttu espanjalainen punaviini on helppo tunnistaa pullon kaulaa koristavasta muovisesta miniatyyrihärästä sekä tänä syksynä uusitusta, hehkuvan punaisesta etiketistä!
Sesongin talvikurpitsasta riittää ruokaa suuremmallekin seurueelle
Talvikurpitsoiksi kutsutaan kaikkia syksyllä sesongissa olevia kovakuorisia kurpitsalajikkeita. Jättikokoista päärynää muistuttavat myskikurpitsat, kirkkaanoranssit hokkaido– eli japanilaiset talvikurpitsat sekä halloweenin aikaan lyhtyinä loistavat jättikurpitsat ovat kaikki erinomaisia raaka-aineita, joista riittää ruokaa isommallekin porukalle. Kurpitsa maistuu niin keitoissa, padoissa, kastikkeissa kuin uunissa paahdettunakin. Satokausi-keittiössä kurpitsasta nautitaan tällä kertaan herkullisen hummuksen muodossa.
Suuren kurpitsan käsittely saattaa tuntua hankalalta, mutta sitä se ei suinkaan ole. Tarvitset vain riittävän jämäkän ja terävän veitsen sekä tukevan otteen kurpitsasta. Jos kuori tuntuu veitsen alla erityisen kovalta, voit pehmentää kurpitsaa kuumentamalla sitä hetken ajan mikroaaltouunissa.
Halkaise kurpitsa ja kaavi siemenet talteen isolla lusikalla. Pieni puolikkaat reiluiksi paloiksi ja kuori palat veitsellä. Jos kurpitsan kuori on ohuenlainen, voit kokeilla kuorimaveistä. Kurpitsanpalat voi paahtaa uunissa myös kuorineen, silloin kypsynyt hedelmäliha on helppo kovertaa irti kuorista paahtamisen jälkeen.
VINKKI! Paahdetut kurpitsansiemenet maistuvat herkullisilta salaatin lisukkeena, granolaan lisättynä tai vaikka aamiaisjogurtin päälle sellaisenaan ripoteltuna. Puhdista siemenet ja paahda ne kuivalla pannulla tai uunissa kiertoilmalla.
Kurpitsahummus – näin syntyy upea levitelauta eli spread board
Kurpitsahummus on helppo valmistaa. Trendikkäästi laudalle levitettynä se loistaa tapaspöydän makoisana tähtenä, mutta toimii hyvin myös kulhosta tarjoiltuna osana laajempaa tapaskattausta. Spread board koristellaan yleensä pähkinöillä, siemenillä ja öljyllä. Satokausi-keittiössä levitelauta saa lisäpotkua hummuksen päälle ripotellusta rosmariinista, chili-seesamiöljystä, kuivatusta sipulista ja savupaprikasta.
Aromeiltaan mukavan mausteinen Sangre de Toro Original Organic on omiaan tapaspöytään, ja yhdistyy hienosti makeahkon ja mausteilla ryyditetyn kurpitsahummuksen kanssa. Punaviinin hapokkuus raikastaa mukavasti öljyisen täyteläistä hummusta ja toimii loistavasti myös muiden tapaspöydän antimien rinnalla. Täydellinen tapaskattaus syntyy suolaisen ja makean tasapainosta, joten kurpitsahummuksen seuraksi pöytään kannetaan marinoituja oliiveja ja valkosipulinkynsiä, juustoa ja ilmakuivattua kinkkua sekä tietenkin rapeaa patonkia.
Tässä reseptissä käytetään jättikurpitsaksikin kutsuttua oranssia kurpitsaa, mutta mainio kurpitsahummus syntyy myös myskikurpitsasta tai esimerkiksi hokkaidokurpitsasta. Jos käytät kiinteämpää hokkaidokurpitsaa, saatat joutua lisäämään tahnaan hieman enemmän öljyä tai nestettä. Kurpitsan sijaan hummuksen voi pyöräyttää mistä tahansa hieman tärkkelyspitoisemmasta kasviksesta. Punajuurihummus on klassikko, mutta testata kannattaa myös palsternakka- ja maa-artisokkahummusta.
Jos kaikkia mausteita ei löydy kotoa tai makumaailma ei tunnu mieleiseltä, soveltaminen on aina sallittua. Kokeile juustokuminan sijaan esimerkiksi jauhettua korianteria tai korvaa savupaprika tavallisella paprikajauheella. Jos tarjoat kurpitsahummusta pikkujouluissa, voit lisätä sekaan ripauksen kanelia ja neilikkaa!
VINKKI! Reseptistä riittää jopa 8 henkilölle, kun hummus tarjoillaan muiden pienempien annosten seurana. Pienemmälle porukalle voit puolittaa reseptin tai valmistaa koko satsin ja pakastaa syömättä jääneen hummuksen. Se saattaa pakastuessaan hieman vetistyä, mutta säilyy silti pakastimessa hyvänä nelisen kuukautta.
Kurpitsahummus
4–8 henkilölle
- n. 2 dl (n. 150 g) kypsää kurpitsaa tai valmista kurpitsasosetta
- 2 tlk (n. 460 g) säilykekikherneitä
- 3 rkl oliiviöljyä
- 3 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa
- 3 kpl valkosipulinkynsiä
- ½ sitruunan mehu puristettuna
- ½ tl jauhettua juustokuminaa
- ½ tl savupaprikajauhetta
- ½ tl suolaa
- ¼ tl jauhettua chiliä
- (oliiviöljyä, suolaa ja pippuria kurpitsojen paahtamiseen, jos valmistat kurpitsasoseen itse.)
Jos valmistat kurpitsasoseen itse, aloita kurpitsojen paahtamisella: lämmitä kiertoilmauuni 180-asteeseen, halkaise pieni oranssi kurpitsa ja poista sen siemenet. Lohko kurpitsa pieniksi paloiksi kuorineen ja laita leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Pirskottele päälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Paahda kurpitsapaloja uunissa noin 30 minuuttia kunnes ne ovat pehmeitä. Anna jäähtyä hetken aikaa ja poista kuoret.
Laita noin 2 dl (n. 150 g) kypsiä kurpitsapaloja tai valmista kurpitsasosetta monitoimikoneeseen tai isoon tehosekoittimeen. Lisää loput raaka-aineet. Sekoita hummusta monitoimikoneessa kunnes se on tasaista ja pehmeää. Jos kurpitsahummus tuntuu liian paksulta, voit lisätä oliiviöljyä tai vettä. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa.
Tarjoile kurpitsahummus puulaudan päälle levitettynä. Koristele lauta esimerkiksi tuoreilla yrteillä, chilitahnalla, seesaminsiemenillä ja savupaprikajauheella. Tarjoile kurpitsaherkun kanssa paahdettua leipää, kasvistikkuja, juustoa, oliiveja ja muita herkullisia tapaksia, joita voit dipata suoraan hummukseen. Nauti Sangre de Toro Original Organic -punaviinin kanssa.