Sesonkikassin ideana on tarjota koko viikon kasvikset kerralla. Toteutimme konseptin kokeilun yhteistyössä K-Supermarket Postitalon kanssa. Kokeilu ylitti kaikkien osapuolten odotukset ja jatkamme yhteistyötä myös tulevaisuudessa. Muutaman päivän aikana opimme paljon ruokakauppojen toiminnasta. Tässä kirjoituksessa kerromme merkittävimmät oppimiskokemuksemme.
Älä osta sikaa säkissä – osta viikon kasvikset Sesonkikassissa. Pöydällä näkyvät “bataattisorsat” eivät liity Sesonkikassiin Kuva: Hannan Soppa.
SESONKIKASSIN VAIKUTUS MENEKIN PARANTAMISESSA
Sesonkikassi oli tarjolla K-Supermarket Postitalossa 25. -27.2.2015 klo 15-20 välisenä aikana. Tämän 15 tunnin aikana Sesonkikasseja ostettiin noin 150 kappaletta. Kilomäärinä tämä tarkoittaa melkein TUHATTA KILOA kasviksia, joka ylitti reilusti tavoitteeksi asettamamme 500 kiloa. Suurten markettien myyntiin verrattaessa määrä voi tuntua pieneltä. Toimipaikkamme oli kuitenkin ns. korikauppa, jossa asiakkaan keskiostos on suhteellisen pieni.
Sesonkikassiin valitsemamme tuotteet eivät kilpailleet muun HeVi-osaston myynnin kanssa. Esimerkiksi keräkaalia meni kyseisen viidentoista tunnin aikana yli VIISI KERTAA ENEMMÄN, mitä tavallisesti menee koko viikon aikana. Jaoimme Sesonkikassin ostajille käyttövinkkejä sekä reseptiikkaa, millä oli todennäköisesti positiivista vaikutusta muiden kasvisten ja raaka-aineiden myyntiin.
LAJIN HELPPOUS VIEHÄTTI
Pääsimme juttelemaan useiden kymmenien asiakkaiden kanssa. Useat heistä ilmoittivat olevansa ensi kertaa kyseisessä kaupassa ja tulleensa hankkimaan juuri Sesonkikassin. Jokainen idean sisäistänyt oli tyytyväinen konseptiin. Eniten oltiin tyytyväisiä kassin sisällön monipuolisuuteen ja hintaan. Ravitsemussuositusten mukaisesti kootut koko viikon kasvikset koettiin nopeana ja helppona valintana.
Liftedin Jukka uhosi syövänsä Sesonkikassin sisällön muutamassa vuorokaudessa.
Ainoastaan alle kymmenen kassin sisältöä piti muokata uusiksi ruoka-aineallergiasta johtuen. Yllättävän harva asiakas kurkkasi kassin sisälle tai edes punnitsi sitä. Koko sisältö oli esillä julisteissa sekä myyntipisteellä. Koska informaatiota oli tarpeeksi ja punnitustyö oli tehty etukäteen, säästyi asiakas turhalta vaivalta.
Muutamat henkilöt kokivat kasvisten määrän jopa liian suureksi, vaikka jokainen kassiin valittu kasvis säilyy yli viikon ajan. Myös paino (n.6,5kg) aiheutti jonkin verran ihmettelyä.
Kuvan molemmissa “kasoissa” on noin kymmenen euron edestä kasviksia. Ensimmäisen Sesonkikassin päätavoitteena oli osoittaa, että satokauden kasvikset ovat edullisia. Siksi ensimmäiseen kassiin oli kerätty yli kuusi kiloa kasviksia. Tulevaisuudessa kassin paino asettunee 4-5 kilon väliin, joka silti ylittää ravitsemussuositusten mukaisen määrän viikkotasolla.
NÄKYVYYS SOSIAALISESSA MEDIASSA
Julkaisimme Facebook-ryhmässämme aiheeseen liittyen neljä omaa julkaisua. Ne näkyivät yli 84 000 ihmiselle. Niitä jaettiin 217 kertaa, niistä tykättiin 1436 kertaa ja ne keräsivät yhteensä 87 kommenttia. Joku saattaa pitää “some-pöhinän” luomista helppona, mutta sen kääntäminen 150 myydyksi Sesonkikassiksi ei ole itsestäänselvyys. Julkaisujen kommenteissa mainittiin useita kymmeniä kauppoja sekä paikkakuntia, joista ihmiset haluaisivat tulevaisuudessa hankkia Sesonkikasseja.
VAIKUTUKSET RUOKAKULTTUURIIN
Ravitsemussuositukset kehottavat meitä syömään vähintään puoli kiloa päivässä kasviksia. Tämä tarkoittaa vuodessa yli 183,5 kiloa. Vuoden 2012 Ravintotaseen mukaan tuoreiden kasvisten kulutus on noin 120 – 140 kiloa henkilöä kohden. Kaupan näkökulmasta tämä tarkoittaa pelkästään aikuisväestöllä (20-60 vuotiaat) laskettuna vähintään 112 000 000 kilon markkinaa.
Vuoden 2008 kasvistaseen mukaan söimme punajuuria noin 800 grammaa henkilöä kohden vuodessa. Nyt myynnissä ollut Sesonkikassi sisälsi kilon punajuuria! Perjantaina 6.3.2015 K-Supermarket Postitalossa tarjolle tulevaan Sesonkikassiin valitsimme kotimaisista kasviksista mm. juuripersiljan ja palsternakan. Kotimaiset Kasvikset RY:n arvion mukaan syömme vuodessa vain muutamia satoja grammoja palsternakkaa. Juuripersiljan vähäistä kulutusta ei näy edes tilastoissa.
Suomen syödyin juures on porkkana, jota syömme noin yhdeksän kiloa vuodessa. Seuraavaksi syödyin juures on lanttu, jota käytämme reilun kilon vuodessa. Punajuuren kulutus jää alle kilon, naurista ja palsternakkaa syömme alle sata grammaa vuodessa! Retiisiä nautimme vuosittain noin 50 grammaa ja juurisellerin osuus on ainoastaan 30 grammaa vuodessa.
Kasvisten käytön lisäämiselle ja monipuolistamiselle suomalaisten ruokavaliossa on haastava keksiä negatiivisia vaikutuksia.Millaiset vaikutukset voisivat olla 100 000 viikoittain myydyllä Sesonkikassilla kotimaiselle ruoantuotannolle, ruokakulttuurille tai kansanterveydelle?
SESONKIKASSIN TULEVAISUUS VOI OLLA VERKOSSA
Sesonkikassi toimii takuulla konseptina perinteisessä kivijalkamyymälässä, kunhan asiakkaat tottuvat jatkuvuuteen. Sen ideana ei ole hintojen polkeminen kertatarjouksena, vaan tarjota joka viikko kasvikset monipuolisesti, mutta edullisesti. Noutopiste, jossa on saatavilla reseptejä sekä lisää informaatiota valituista kasviksista on mainio paikka myydä Sesonkikassia.
Raakatorin Sesonkikassi on tilattavissa 3.3.2015 alkaen.Tarkemmat toimitusalueet löydät Raakatorin verkkosivuilta .
Suunnittelimme yhdessä Raakatorin kanssa ruokaverkkokaupassa tarjolla olevan Sesonkikassin, jossa kaikki kasvikset ovat luomua. Kerralla isomman määrän tilaaminen verkosta on helppoa, kun ostoksia tarvitse kantaa itse kotiin. Sesonkikassin pakkaaminen ei vaadi välttämättä “lisäkäsiä”, vaan se hoituu muiden verkkokaupasta tilattujen raaka-aineiden ohessa. Verkkokaupasta saatava diagnostiikka helpottaa varmasti tilausten ennakointia.
Jatkamme Sesonkikassin tarjoamista K-Supermarket Postitalossa aina perjantaisin. Olen paikalla 6.3.2015 klo 10-11 välisenä aikana. Tervetuloa tervehtimään ja kyselemään lisää satokauden kasviksista!
Yhteistyöterveisin Samuli Karjula (@APSK86), Satokausikalenterin perustaja. Voit lähettää sähköpostia suoraan minulle osoitteeseen samuli.karjula(at)satokausikalenteri.fi tai soittaa numeroon 0440265164.
Teemme mielellämme yhteistyötä ruokakauppojen tai muiden alan ammattilaisten kanssa ympäri Suomea. Mikäli sinulla on satokauden kasviksiin liittyvä idea, ota meihin yhteyttä. Voit vinkata meille ideasi tai paikan mistä haluaisit tulevaisuudessa hankkia Sesonkikassin myös Twitterissä ja Instagramissa @kausikalenteri tai Facebookissa.