Kaupallinen yhteistyö Valio Luomu
Vuoden alussa alkoi Satokausikalenterin ja Valio Luomun postaussarja, jonka yhteydessä paneudutaan myös syvällisemmin luomutuotantoon ja jaetaan inspiroivia, Satokauden mukaisia reseptejä. Lue sarjan ensimmäinen postaus, jolla kokataan kauden juureksista herkullinen madekeitto.
Tällä kertaa sukelletaan syvemmälle luomun maailmaan. Haastattelimme juttua varten Valio Luomun kategoriapäällikköä Mirva Tolletia, joka vastaa monia askarruttaviin kysymyksiin.
Mitä luomu on?
Mitä tarkoittaa “luomu”?
Luomu on valvottu tuotantotapa, joka ulottuu pellolta valmiisiin elintarvikkeisiin asti. Luomu eli luonnonmukainen kuvaa tätä tuotantotapaa, sillä siinä pyritään viljelemään kasveja, kasvattamaan eläimiä ja valmistamaan elintarvikkeita mahdollisimman luonnonmukaisesti käyttäen hyväksi luonnon omia menetelmiä ja suosimaan muun muassa monipuolisia siemenseoksia ja palkokasvien typensidontakykyä. Luomussa panostetaan erityisesti maan kasvukuntoon ja sen pieneliöstöön.
Entä luomu maitotuotteissa?
Luomulehmät syövät luomurehua. Luomurehun kasvattamiseen ei käytetä torjunta-aineita tai kemiallisia lannoitteita. Kemikaalien sijaan peltoja lannoitetaan eloperäisillä lannoitteilla ja viljelykierron avulla. Tauteja ja tuholaisia vastaan pyritään hyödyntämään taudinkestäviä lajikkeita ja tuholaisten luontaisia vihollisia sekä kasvinvuorotusta.
Mistä luomutuotteen tunnistaa?
Luomuelintarvikkeessa tulee olla EU:n luomutunnus, valvovan viranomaisen tunnus ja välittömästi tämän alapuolella maininta maatalousperäisten raaka-aineiden tuotantoalueesta.
Valion luomutuotteet tunnistaa vihreästä Valio Luomu™ logosta. Rakennamme Valio Luomu™ tuotteita samannäköiseksi perheeksi ja pakkauksissa toistuvat useasti samankaltaiset värimaailmat ja elementit. Valio Luomu™ tuotteita löytyy monista kategorioista – välipaloista levitteisiin.
Luomu ja luonnon monimuotoisuus
Luomun väitetään tukevan luonnon monimuotoisuutta. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?
Luomussa kasvien viljelyssä, eläinten kasvatuksessa ja elintarvikkeiden valmistuksessa suositaan luonnon omia menetelmiä niin paljon kuin mahdollista.
Luomussa panostetaan myös erityisesti maan kasvukuntoon ja sen pieneliöstöön.
Kasvien viljelyssä valitaan monipuolisia siemenseoksia ja hyödynnetään palkokasvien kuten apilan typensidontakykyä. Koska luomuviljelyssä käytetään siemenseoksia, luonnonmukaisesti viljellyt pellot ovat usein kasvilajistoltaan rikkaampia kuin tavanomaisesti viljellyt pellot. Luomussa panostetaan myös erityisesti maan kasvukuntoon ja sen pieneliöstöön. Tavanomaisessa viljelyssä ollut pelto muuttuu luomupelloksi vähitellen. Siirtymäkausi on kahdesta kolmeen vuotta riippuen kasvilajikkeesta.
Luomurehun kasvattamiseen ei käytetä torjunta-aineita tai kemiallisia lannoitteita. Kemikaalien sijaan peltoja lannoitetaan eloperäisillä lannoitteilla ja viljelykierron avulla. Tauteja ja tuholaisia vastaan pyritään hyödyntämään taudinkestäviä lajikkeita ja tuholaisten luontaisia vihollisia sekä kasvinvuorotusta.
Valio Luomu™ tuotteiden raaka-aineet tulevat tiloilta, jotka toimivat ekologisten periaatteiden mukaisesti luontoa kunnioittaen. Tuottajat ovat sitoutuneet noudattamaan luomutuotannon ehtoja.
Luomun kritiikki
Luomua on välillä kritisoitu tehottomana viljelymuotona. Kuinka suomalainen luomutuotanto eroaa globaaleista keskiarvoista?
Tutkimusta luomutuotannon kestävyydestä ei vielä ole riittävästi, mutta tämänhetkisten tutkimusten valossa luomu ei automaattisesti ole ympäristölle kestävämpi vaihtoehto. Luomuhehtaari tuottaa vähemmän päästöjä vesistöihin, mutta kun asiaa tarkastellaan tuotettuun kilo määrään nähden, edut häviävät, tai kääntyvät päinvastaisiksi. Luomusatojen koko vaihtelee, mutta on useimmiten noin 30–50 % pienempi tavanomaiseen verrattuna.
Toisaalta luomuviljelystä päätyy vähemmän torjunta-aineita luontoon. Lisäksi luomu on maaperän kasvukunnon kannalta parempi, kun maassa on parempi orgaanisen aineksen määrä. On myös viitteitä siitä, että vähemmän intensiivisessä luomuviljelyssä varastoituisi enemmän hiiltä maaperään kuin tavallisessa tuotannossa. Jos tämä pitää paikkansa, saattavat myös hiilijalanjälkitulokset kääntyä entisestään luomun eduksi.
Luomuviljelystä päätyy vähemmän torjunta-aineita luontoon ja luomupellolla viihtyy enemmän lajeja kuin tavanomaisella.
Yhdeksi kiistattomaksi ja paljon tutkituksi luomun eduksi nousee luonnon monimuotoisuudelle koituvat hyödyt. Luomupellolla viihtyy enemmän lajeja kuin tavanomaisella. Luomuun olennaisesti kuuluva eloperäisen aineksen kierrätys ja monipuolinen viljelykierto luovat edellytyksiä myös maatalouden vesistö- ja ilmastopäästöjen hillitsemiseksi.
Luomu tulevaisuudessa
Luomutuotteiden kulutus on ollut koko ajan pienoisessa kasvussa 2010-luvulla. Millaisena näet luomutuotteiden lähitulevaisuuden?
Olemme Valiolla huomanneet, että kiinnostavat ja trendikkäät tuotteet vauhdittavat parhaiten koko luomun kasvua. Esimerkiksi vuonna 2017 toimme markkinoille maailman ruokatrendeihin vastanneen jogurttisen tuorepuuron ja viime vuonna luomusmoothien. Uudenlaiset tuotteet saavat yhä useamman kiinnostumaan luomusta, minkä seurauksena hyvä vaikutus näkyy myös muussa luomumyynnissä. Valio toki laajentaa luomuvalikoimaa myös toivetuotteilla, kuten nyt viimeisimpänä Oivariini Luomulla, jota suomalaiset ovat kyselleet jo pitkään.
Tutkimuksen mukaan kolme neljästä suomalaisesta uskoo, että arjen pienillä, vastuullisilla valinnoilla on merkitystä. Tässä on myös yksi syy luomun suosioon. Mitä kattavampi luomuvalikoima on, sitä helpompi kauppakävijän on poimia ostoskoriinsa myös luomua.
Vaikka vastuullisuus kiinnostaa suomalaisia yhä enemmän, eivät ihmiset ole valmiita tekemään luomussa kompromisseja maun suhteen. Siksi meille onkin ollut tärkeää varmistaa, että luomutuotteet ovat erityisen maukkaita. Luomu onkin päässyt osaksi myös herkuttelutuotteita: Valion uusin herkuttelujuusto joulusesongissa 2018 oli luomukermajuusto. Herkkusuiden suosioon on päässyt myös Valion luomumustikkamehu, jonka maku tulee metsässä kasvaneista mustikoista.
Etenkin Tanskassa ja Ruotsissa luomu on saanut tukevan jalansijan elintarvikemarkkinoilla. Suomen luomumarkkina on vielä pieni, muutaman prosentin luokkaa koko markkinasta, mutta seuraa muiden Pohjoismaiden kehityssuuntaa. Tutkimusten mukaan yli miljoona suomalaista ostaa luomua viikoittain.
Vaikka luomutuotteiden kulutuksessa on edelleen suuria alueellisia eroja, alkaa luomu pikkuhiljaa arkipäiväistyä.
Aiemmin luomu on ollut erityisesti tiedostavien naisten juttu, niin nuorempien kuin vanhempienkin, mutta nyt kiinnostus on kasvanut myös miesten keskuudessa. Etenkin perheelliset miehet ovat alkaneet ostaa luomua. Vaikka luomutuotteiden kulutuksessa on edelleen suuria alueellisia eroja, alkaa luomu pikkuhiljaa arkipäiväistyä.
Mitä vaikutuksia näet luomutuotteiden menekin kasvamisella suomalaiselle ruokakulttuurille?
Luomutuotteiden menekin kasvaminen lisää ihmisten tiedostavuutta. Yhä enemmän ajatellaan ruuan alkuperää ja sen vastuullista tuotantoa. Luomutuotteissa olevia hyviä käytäntöjä otetaan laajemmin käyttöön myös tavanomaisissa tuotteissa. Vastuullisista valinnoista tulee arkipäivää eikä vain juhlapuheita.
Mitkä tuotteet ostat aina itse luomuna ruokakaupasta?
Kananmunat ovat aina luomu, sitruuna ja banaani useimmiten. Jääkaapista löytyy aina myös Valion luomutuotteista mustikka- tai omenamehua, jonkin sortin kermaa ja välipaloja vaihdellen – Valio Luomu jogurttinen tuorepuuro tai turkkilainen kerrosjogurtti. Ostamani liha on myös yhä useammin luomua. Puhtaus ja eläinten hyvinvointi ovat tärkeimpiä kriteereitä suosio luomua.
Mitä kasviksia haluaisit ostaa luomuna lähitulevaisuudessa?
Viinirypäleet, juuri puhtauden vuoksi. Lapseni pitävät niistä hurjasti.