Pensaana kasvava marja-aronia on varsinainen terveyspommi. Se sisältää muun muassa paljon C- ja E-vitamiineja sekä flavonoideja. Marjat voivat olla hieman karvaita, mutta pakastaminen tai kuivattaminen pehmentää makua. Marja-aronia sopii niin mehuksi, hilloksi kuin soseeksikin! Yhdistämällä marja-aronian omenien, luumujen tai herukoiden kanssa saat rakennettua maultaan lempeän, mutta sisällöltään erittäin ravintorikkaan soseen tai hillon! Marja-aronia on parhaillaan sesongissa, joten käy poimimassa omasi talteen pian.

 

Vitamiineja, flavonoideja ja polyfenoleita

Marja-aronia sisältää beetakaroteenia, B1-, B2-, B6-vitamiineja, C-, E- ja K-vitamiinia, antosyanideja, polyfenoleja, kvinik-happoa, booria, jodia, kuparia, mangaania, magnesiumia, molybdeeniä ja rautaa. Aroniassa on lisäksi enemmän antioksidantteja kuin muissa marjoissa tai hedelmissä! Voidaan siis puhua todellisesta vitamiinipommista!

Suomalaisessa ruokavaliossa parhaimpia polyfenolien lähteitä ovat marjat, ja marjoista eniten polyfenoleita on juurikin marja-aroniassa!

Polyfenolit eivät ole ravintoaineita, kuten esimerkiksi vitamiinit, mutta niillä on havaittu olevan terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia. Ne ovat muun muassa antioksidanttisia, anti-inflammatorisia, anti-karsinogeenisiä ja muutenkin bioaktiivisia. Toisin sanoen ne siis voivat alentaa muun muassa syöpien ja verisuonitautien riskiä sekä tulehduksellisia reaktioita.

Suomalaisten arvioidaan saavan polyfenoleita vajaa gramma päivässä. Polyfenolit eivät imeydy suolistosta täydellisesti, mutta päästessään elimistöön niillä on edellä lueteltuja ominaisuuksia. Marjojen ja hedelmien monipuolinen sekä runsas käyttö turvaa parhaiten polyfenolien saannin. Terveyshyötyjen varmistamiseksi marjoja kannattaa nauttia päivittäin.

polyfenolit

Käyttötarkoitukset

Marja-aronian poimimisen kanssa kannattaa olla kärsivällinen! Poimiminen kannattaa ajoittaa siihen hetkeen, kun ensimmäiset yöpakkaset on koettu. Pakkanen pehmentää marja-aronian makua tehden siitä miedomman ja makeamman. Myös lajikkeiden välillä on eroja siinä, miten karvaasta marjasta on kyse. Pääsääntöisesti koristearonia on happamin ja isomarjaista Vikingiä pidetään parhaana syöntimarjana sen ollessa jalostettu juurikin marjatuotantoon.

Marja-aronian kypsentäminen esimerkiksi keittämällä tuhoaa osan terveydelle edullisista vaikutuksista, joten aroniaa kannattaa hyödyntää lähtökohtaisesti kypsentämättömänä, mikäli haluaa säilyttää ravintoarvot mahdollisimman hyvänä. Kokeile marja-aroniaa vaikkapa smoothieissa, puuroissa ja jälkiruoissa.

Kypsennyksen epäedullisista vaikutuksista marjan ravintoarvoihin huolimatta marja-aroniasta valmistuu myös herkullisia hilloja, soseita ja mehuja. Pikkujoulun juustotarjottimella kokeilemisen arvoinen lisä on marja-aroniasta valmistettu, tyylikäs ja hienostuneen makuinen hillo, joka saa mielenkiintoiseen vivahteen tilkasta rommia tai konjakkia. Marja-aronia soveltuu myös kuivattavaksi ja naposteltavaksi sellaisenaan tai kuivatut marjat voit myös jauhaa, jolloin sen lisääminen jogurtin, rahkan, smoothien tai puuron joukkoon käy näppärästi! Kuivattu marja-aronia säilyy myös hyvänä pitkään.

Lisätietoa niin sesongin marjoista kuin muistakin kauden kasviksista löydät vuoden 2023 Satokausikalenterista, jossa uutuutena nyt myös reseptejä! Käy tutustumassa kalenterivalikoimaamme verkkokaupassamme ja tilaa omasi vielä tämän kuun aikana ennakkotilaajan edulla!

satokausikalenteri

Pysy linjoilla Satokausikalenterin sosiaalisen median kanavissa @satokausikalenteri, jossa jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.