Kaupallinen yhteistyö: Apetit

Me Satokausikalenterilla haluamme ohjata ihmisiä kasvisten syönnin lisäämiseen kaikilla mahdollisilla tavoilla. Yksi helppo tapa lisätä kasvisten osuutta ruokavaliossa on ottaa tuoreiden vihannesten rinnalle pakastekasvikset. Tämän artikkelin lopusta löydät myös todella herkullisen reseptin, joka on valmistettu kotimaisen Apetitin tuotteista: maa-artisokka-perunagalette tarjoillaan maukkaiden marinoitujen parsakaalien kanssa.

Pakasteet kunniaan!

Totuus on, että suomalaiset eivät syö tarpeeksi vihanneksia. Puoli kiloa päivässä jää helposti vajaaksi, jos ei jokaisella aterialla nauti jotain vihanneksia. Osa tulisi syödä tuoreena ja osan voi nauttia säilöttynä tai jalostettuna. Kasviksia ja marjoja sekä hedelmiä tulisi syödä monipuolisesti.

Pakastevihannekset ovat hyvä lisä terveelliseen ruokavalioon. Apetitin pakastevihannesten ravintoarvot ovat hyvin lähellä tuoretta kasvista, sillä niiden käsittely on nopeaa ja tehokasta. Esimerkiksi Apetit Kotimainen herne on pellosta pakkasessa alle kahdessa tunnissa! Pakastevihannekset ovat helppoja, sillä niitä ei tarvitse käsitellä – useimmat pakastekasvikset ovat syöntikunnossa muutamassa minuutissa. Niiden annostelu on helppoa eikä hävikkiä synny käsittelyssä. 

Lue lisää: Neljä perusteltua syytä suosia pakastevihanneksia

Lohturuokaa perunasta

Peruna on kuulunut pitkään suomalaisten ruokavalioon, mutta viime vuosina sen kulutus on laskenut. Perunaa kannattaa kuitenkin syödä monestakin syystä! Se on terveellistä ja ravintoarvoiltaan mainio. Lisäksi se sopii useimmille ja on vieläpä todella ekologista: peruna viihtyy hyvin suomalaisessa ilmastossa, joten sitä piisaa kotimaisena. Hävikin suhteen peruna on myös järkevä juures: se säilyy pitkään oikein varastoituna ja syömättä jääneet potut on helppo uusiokäyttää seuraavalla aterialla.

Peruna toimii hyvin myös pakastettuna! Apetitin valikoimassa on laadukkaita ja herkullisia perunapakasteita: muussia, suikaleita ja eri tavoin maustettuja kermaperunoita. Loistavia tuotteita niihin hetkiin, kun perunan kuorimiseen ja pilkkomiseen ei syystä tai toisesta ole halua tai rahkeita. 

Peruna on mitä ihaninta lohturuokaa ja lohturuokaa on tänä talvena synkkyydessä ja vähälumisuudessa totisesti kaivattu. Apetit Kotimainen uunivalmiista kermaperunoista ja tuoreista maa-artisokista syntyy ihanan mehevä galette eli helppo avopiirakka. Voit valmistaa piirakkataikinan itse tai käyttää valmistaikinaa. Tarjoile maa-artisokka-perunagalette marinoidun parsakaalin kanssa.

Maa-artisokka-perunagalette & marinoitu parsakaali

galette

piirakkataikina:

  • 170 g voita
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • ½ rkl sokeria
  • 1 ½ tl suolaa
  • ½ tl kuivattua rosmariinia
  • 1 kananmuna
  • 1 tl valkoviinietikkaa
  • n. ½ dl kylmää vettä

täyte:

Valmista ensin taikina. Leikkaa kylmä voi kuutioiksi. Sekoita vehnäjauhot, sokeri, suola ja rosmariini keskenään. Lisää voikuutiot ja nypi sekaisin. Lisää muna ja valkoviinietikka sekä sen verran vettä, että saat kiinteän taikinan. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Täytettä varten ota kermaperunat sulamaan. Pese maa-artisokat hyvin ja leikkaa ne siivuiksi. Ruskista maa-artisokkasiivut voissa pannulla ja mausta suolalla.

Kauli taikina jauhojen avulla pyöreäksi ohueksi piirakkapohjaksi suoraan leivinpaperille. Levitä kermaperunat pohjan päälle, jätä reunoihin kääntämisvaraa noin viisi senttiä. Levitä maa-artisokat perunoiden päälle ja käännä reunat piirakan täytteen päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta.

Paista galettea 200 asteessa noin 45 minuuttia. Ota uunista ja anna vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoilua. Ripottele valmiin galeten päälle hienonnettua ruohosipulia ja tarjoile marinoidun parsakaalin kanssa.

marinoitu parsakaali

  • 2 pss Apetit Parsakaalia (á 200 g)
  • 1 pullea valkosipulinkynsi
  • 2 rkl Apetit rypsiöljyä
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • ½ sitruunan mehu
  • suolaa ja mustapippuria
  • 2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa

Anna parsakaalien sulaa jääkaapissa. Kun ne ovat sulaneita, siirrä kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi ja sekoita se parsakaalien joukkoon yhdessä sitruunan raastetun kuoren ja mehun kanssa. Mausta parsakaalit suolalla, mustapippurilla ja hienonnetulla lehtipersiljalla.


Apetitin verkkosivuilta löydät runsaasti herkullisia reseptejä ja vinkkejä kasvisten lisäämiseen ruokavaliossasi. Seuraa Apetitia myös Facebookissa ja Instagramissa!

 Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.