Kaupallinen yhteistyö: Winestate

 

Mitä mieleesi tulee, kun ajattelet Argentiinaa? Kenties jalkapallo, intohimoisen tangon taika tai ehkäpä mehevät pihvit? Kaiken tämän lisäksi Argentiina tunnetaan muhkeista malbec-viineistään, jotka ovat löytäneet tiensä myös suomalaisten ruokapöytiin. Pehmeät tanniinit ja tumma hedelmäisyys tekevät viinistä sopivan ruokajuoman grillijuhlien lisäksi myös pääsiäispyhien aterioille.

Perinteisen pääsiäislampaan sijaan Satokausi-keittiössä tarjotaan tällä kertaa argentiinalaista milanesaa. Valkosipulilla ja persiljalla maustetun naudanlihan kylkeen kokataan sesongin bataatista ja perunasta chimichurri-ranskalaiset, jotka dipataan majoneesista ja ketsupista sekoitettuun salsa golf -kastikkeeseen. Ennen keittiöön siirtymistä kurkataan kuitenkin argentiinalaiseen ruokakulttuuriin!

Argentiinalainen pihvi paistetaan puuhiilloksella

Argentiinalaiset rakastavat grillaamista ja yhdessä syömistä. Perheet, ystäväporukat ja kokonaiset suvut kokoontuvat perinteisen puuhiiligrillin ympärille seuraamaan asadorin eli grillimestarin puuhia. Puuhiillos ja kärsivällinen kypsytys keskilämmöllä antavat lihalle ainutlaatuisen maun ja mehukkuuden. Asado-annos sisältää yleensä kaikenlaista lihaa makkaroista tiriseviin pihveihin. Ateriaa kevennetään yksinkertaisen raikkailla salaateilla sekä yrteistä sekoitetulla, mausteisella chimichurri-kastikkeella. Usein tarjolla on myös rapeiksi uppopaistettuja ranskalaisia.

Hiillos kannetaan avoimeen grilliin punahehkuisena. Puu siis poltetaan toisaalla ja siirretään grillin pohjalle vasta, kun hiillos on valmis. Sen jälkeen on aika nostaa grilliherkut ritilälle ja lisätä suola. Muita mausteita ei Argentiinalaisessa asadossa käytetä. Lihan kypsymistä odotellassa siemaillaan usein paikallista, Malbec-rypäleistä valmistettua viiniä ja maistellaan pieniä suolapaloja, kuten oliiveja, salamia ja erilaisia juustoja. Kun liha viimein on sopivan kypsää, annetaan asadorille ansaitut aplodit.

Chimichurrilla on Argentiinassa kansalliskastikkeen asema. Parhaimmat reseptit ovat sukusalaisuuksia ja ainekset vaihtelevat alueittain, mutta valkosipulia ja tuoretta persiljaa soosissa käytetään aina. Myös chili, oregano ja timjami vilahtelevat resepteissä usein. Notkeutta vihreään kastikkeeseen saadaan lorauttamalla sekaan runsaasti öljyä ja viinietikkaa.

 

Ihanan muhkea malbec sopii suomalaiseen suuhun

Argentiinan suosituimmasta rypäleestä Malbecista syntyy herkullisen muhevia punaviinejä, jotka ihastuttavat grilliruoan ystäviä ympäri maailman. Pehmeiden tanniinien punaviineinä argentiinalaiset malbecit ovat myös suomalaisten suosiossa. Ne tarjoavat myös varsin mukavaa vastinetta rahalle.

Ranskasta Argentiinaan kulkeutunet Malbec-rypäleet kasvavat Andien vuoriston juurella Mendozan maakunnassa, jossa tilan viiniköynnösten rivistöt jatkuvat yli 1000 metrin korkeuteen saakka. Aurinkoinen, kuiva kasvupaikka ja lämpötiloiltaan ideaalinen ilmasto kypsyttää kylmänarat ja ohutkuoriset rypäleet aromikkaiksi ja runsaan hedelmäisiksi.

Bodega Norton, yksi maan kuuluisimmista viinitaloista, istutti ensimmäiset viiniköynnöksensä Mendozaan vuonna 1895. Brittiläisen rautatieinsinöörin Sir Edmund Palmer Nortonin Argentiinaan perustama klassikkoviinitalo on nykyään kristalleistaan kuuluisan Swarovskin perheen omistuksessa. Milanesen ja chimichurri-ranskalaisten pariksi valittu keskitäyteläinen Norton Barrel Select Malbec 2020 on valmistettu 100-prosenttisesti Malbec-rypäleistä. 

Viinin nimi kertoo tarinaa kypsytykseen käytetyistä tammitynnyreistä. Tuoksussa on hedelmäisyyttä, aavistus kirsikkapiirasta sekä kypsytystavan mukanaan tuomaa tammista paahteisuutta. Maku on intensiivisen boysenmarjainen, ja siinä voi erottaa myös tummaa kirsikkaa ja kypsää karpaloa. Mausteinen viini nauttii pääsiäispöydästäkin tutun lampaan, herkullisen härän tai yrttimarinoidun naudanlihan sekä kovien juustojen seurasta.

Kotimaista perunaa ja argentiinalaisia makuja pääsiäispöytään!

Valtaosa kevättalven juhlapyhiin liittyvistä tavoista on lähtöisin satojen vuosien takaa, katoliselta ajalta, jolloin paasto ohjasi suomalaistenkin elämää. Pääsiäistä edeltävänä aikana kananmunat ja maito olivat pannassa, joten niitä kertyi kellareihin. Jotta maito ei pilaantuisi, se hapatettiin. Hapatetusta maidosta valmistettiin rahkaa, jota käytettiin pääsiäisherkkujen valmistukseen yhdessä kananmunien kanssa. Kananmunia myös keitettiin, maalattiin ja käytettiin pääsiäispöydän koristeina.

Myös pääsiäisen perinteinen lammaspaisti on kristillistä perua. Muualla maailmassa lammas on kuulunut pääsiäispyhien juhla-aterialle jo 600-luvulta saakka. Täällä pohjolassa pääsiäislampaalla herkuttelu on yleistynyt vasta viime vuosikymmeninä. Perinteet on tehty uudistettaviksi, joten tänä vuonna pöytään kannetaankin astetta eksoottisempaa tarjottavaa. Milanesa eli paneroitu naudanlihaleike on yksi Argentiinan tunnetuimmista ruuista. Sen kanssa nautitaan itse tehtyjä, sesongin bataatista ja perunasta kokattuja chimichurri-ranskalaisia sekä argentiinalaisten suosikkia, majoneesista, ketsupista ja sitruunasta sekoitettua salsa golf -kastiketta.

Ranskalaiset valmistuvat kotimaisesta varastoperunasta ja pirteän oranssista bataatista. Potut kannattaa valita tarkkaan, sillä rapeiden ranskanperunoiden salaisuus on oikein valittu perunalajike. Ranskiksiin kannattaa valita jauhoisia perunoita, jotta sisuksesta tulee pehmeä ja ulkokuoresta rapsahtavan rapea. Kokeile puikulaperunaa tai rosamundaa ja käytä paistamiseen riittävästi öljyä. Oranssin bataatin sijaan voit kokata ranskalaiset myös violetista tai valkoisesta väriversiosta, ja jos bataattia ei lähikaupasta löydy, voit korvata sen suuremmalla määrällä perunoita.

Milanesa, chimichurri-ranskalaiset & salsa golf

Neljälle

Milanesa:

  • 4 naudan ulkofileepihviä (150–200 g kpl)
  • 2 kananmunaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
  • 2–3 dl korppujauhoja
  • rypsiöljyä paistamiseen
  • suolaa ja mustapippuria
  • sitruunasiivuja tarjoiluun

 

Chimichurri-ranskalaiset:

  • 600 g jauhoista perunaa
  • 500 g bataattia
  • 2 rkl öljyä
  • suolaa ja mustapippuria
  • 1 ruukku korianteria
  • ¾ ruukku lehtipersiljaa
  • ½ ruukkua oreganoa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ½ dl punaviinietikkaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • chilihiutaleita

 

Salsa golf:

  • 1 dl majoneesia
  • 2 rkl ketsuppia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • suolaa

 

Milanesa:

Nuiji pihvit noin puolen sentin paksuisiksi. Riko munat kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet, hienonna lehtipersilja. Sekoita valkosipuli ja lehtipersilja munien joukkoon ja upota nuijitut pihvit seokseen. Varmista, että munaseos peittää pihvit kauttaaltaan ja laita ne jääkaappiin vähintään 45 minuutiksi.

Paneroi pihvit korppujauholla. Kuumenna reilu kerros öljyä pannulla ja paista pihvit molemmin puolin kauniin kullan ruskeiksi kuumalla pannulla. Mausta pihvit molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile sitruunasiivun kera.

 

Chimichurri-ranskalaiset:

Pese perunat hyvin, niitä ei tarvitse kuoria. Kuori bataatti. Leikkaa perunat ja bataatti ranskalaisiksi. Upota ne kylmään veteen puoleksi tunniksi. Valuta ja kuivaa hyvin.

Levitä ranskalaiset leivinpaperille uunipellille ja hiero niihin öljy. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista ranskalaisia 225 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet kivasti väriä.

Valmista chimichurri ranskalaisten paistuessa. Hienonna yrtit ja laita ne tehosekoittimeen. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja laita tehosekoittimeen. Lisää punaviinietikka ja oliiviöljy sekä ripaukset suolaa ja mustapippuria. Surauttele kastikkeeksi. Mausta kastike chilihiutaleilla. 

Laita ranskalaiset tarjoiluvadille ja lusikoi päälle runsaasti chimichurria.

 

Salsa golf:

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Mausta suolalla.

 

Alkaneesta ruokavuodesta 2021 on tulossa erittäin maistuva ja mielenkiintoinen. Julkaisemme jatkossa lisää viini- ja reseptiartikkeleita, joiden avulla onnistut varmasti. Parhaat viinivinkit saat seuraamalla Winestaten sekä viiniastiantuntijamme Tuomaksen Instagramia, tsekkaa myös Winestaten reseptipankki

Kasvis- ja ruokatrendeistä pysyt kärryllä seuraamalla Satokausikalenterin kanavia ja lataamalla ilmaisen Satokausi-sovelluksen.