Satokausi®-kartta käyttöohjeet

Satokausi®-kartta tarjoaa sinulle parhaan mahdollisen työkalun luonnon antimien, kuten marjojen ja sienien, löytämiseen lähialueesi metsistä. Sovelluksen avulla pääset nauttimaan luonnosta ja sen tarjoamista herkuista helposti ja turvallisesti. Huomaathan, että sovellus on vielä BETA-vaiheessa ja sisältää toistaiseksi vain yhden poimittavan raaka-aineen, mustikan. Käyttämällä sovellusta, hyväksyt sen käyttöehdot.

1. Jokaisenoikeudet

Suomessa jokaisella on oikeus liikkua vapaasti luonnossa ja nauttia sen antimista, mutta on tärkeää noudattaa tiettyjä sääntöjä ja käytäntöjä:

  • Suojele luontoa: Älä vahingoita puita, pensaita tai muuta kasvillisuutta.
  • Pidä ympäristösi siistinä: Vie roskat mukanasi ja kunnioita luontoa.
  • Kunnioita yksityisyyttä: Vaikka sovelluksessa raaka-aineiden kasvupaikkoja ei näytetä kiinteistöjen läheisyydessä, niin älä mene liian lähelle asutusta tai viljelyksiä ilman lupaa.
  • Poimi vain tarpeesi mukaan: Älä ahnehdi. Jätäthän poimittavaa etenkin asutusalueiden läheisyydessä myös muille poimijoille.

Noudattamalla näitä sääntöjä varmistamme, että luonto säilyy kauniina ja elinvoimaisena tuleville sukupolville. Sovelluksen avulla marjaretken suunnittelu kauemmaksi tyypillisiltä taajama-alueilta on helppoa ja voit löytää täysin uusia ja upeita retkipaikkoja.

2. Aloitus

Saadaksesi sovelluksesta suurimman hyödyn irti sallithan sovelluksen hyödyntää sijaintiasi. Sovelluksen käyttö ei edellytä muita asetuksia. Sijaintitietoasi ei tallenneta eikä sitä luovuteta kolmansille osapuolille.

Ominaisuuksiltaan rajoitettua ilmaisversiota voi käyttää selaimella osoitteessa satokausi.fi/kartta. Ilmaisversiossa karttanäkymää on rajoitettu käyttäjän sijaintiin tai hakutoiminnon kautta syötetyn osoitteen ympäristöön. Voit käyttää hakutoimintoa ilmaiseksi kolme kertaa vuorokaudessa, ja hakumäärät palautuvat kolmeen keskiyöllä. Huomaathan, että myösilmaisversiossa rajoitettu näkymä liikkuu GPS-sijaintisi mukana, joten pystyt käydä etsimässä potentiaalisia paikkoja ilman täysversiota.

Maksullinen täysversio sisältää rajoittamattoman karttanäkymän sekä rajoittamattomat haut hakutoiminnolla. Maksullisen täysversion käyttö edellyttää sovelluksen lataamista Android- ja iOS-sovelluskaupoista.

Käyttämällä maksullista versiota mahdollistat tutkimustyön jatkamisen ja sen myötä uusien raaka-aineiden lisäämisen sovellukseen. Sovellusta kehitetään joka päivä ja kaikki palaute on erittäin hyödyllistä.

3. Kartta ja parhaat kasvupaikat

Sovelluksen ydin on karttanäkymä, joka näyttää erilaisten poimittavien raaka-aineiden, kuten marjojen ja sienien (vuonna 2024 vain mustikka), parhaat ja todennäköisimmät kasvupaikat. Kasvupaikkatieto hyödyntää tuoreinta tutkimustietoa sekä käytännön havaintoja. Tämä tarkoittaa, että saat ajantasaisimman ja tarkimman tiedon siitä, missä luonnon antimia voi löytää. Karttapohjana sovelluksessa käytetään metsässä liikkumista helpottavaa Maanmittauslaitoksen ylläpitämää maastokarttaa.

Sovelluksessa aktiivisena olevan raaka-aineen todennäköiset kasvupaikat näkyvät kartalla erivärisinä neliöinä. Yhden neliön koko luonnossa on noin 10 x 10 m. Mitä tummempi neliö on, niin sitä todennäköisempi alue on valitun raaka-aineen esiintymiselle.

Huomaathan, että todennäköinen kasvupaikka ei aina takaa runsasta satoa. Raaka-aineiden todelliseen menestymiseen alueella kyseisenä satokautena vaikuttavat tietysti satokauden ajankohta, mutta myös alueen vuotuiset tekijät, kuten:

  • Kosteus: Sateinen kausi voi edistää satoa, kun taas kuivuus voi heikentää sitä.
  • Lämpötila ja auringonvalo: Sopivat lämpötilat edistävät kasvua, kun taas äärilämpötilat voivat haitata sitä.
  • Pölyttäjien määrä: Hyvä pölyttäjäkanta, kuten kimalaiset ja kärpäset, voi parantaa satoa.
  • Sairaudet ja tuholaiset: Kasvitaudit ja tuholaiset voivat vähentää satoa merkittävästi.

Mahdolliset epätarkkuudet ja niiden vaikutukset ennusteissa
Sovelluksessa käytetään ajankohtaisinta biologista tietoa ja julkisia aineistoja. Kuitenkin esimerkiksi metsähakkuiden osalta julkisissa tiedoissa voi olla viiveitä verrattuna todellisuuteen, minkä vuoksi kartalla näytettävät raaka-aineiden potentiaaliset kasvupaikat voivat näkyä kartalla hakkuualueilla parempina, kuin ne oikeasti ovat. Metsän nykyiset olot voivat olla raaka-aineen kasvulle suotuisat tuoreiden harvennushakkuiden myötä, mutta metsän aikaisemmat vaiheet ovat voineet olla liian varjostavia raaka-aineen kasvulle. Uudet olosuhteet kuitenkin mahdollistavat raaka-aineen runsastumisen tulevina vuosina.

Satelliittikuvien paikkatietoaineistoissa esiintyy harvinaisia paikallisia epätarkkuuksia esim. puulajisuhteissa. Suopohjaisilla turvekankailla sekä aikoja sitten ojitetuilla soilla ennusteet ovat vielä osin epätarkkoja, mutta ne parantuvat sovelluksen päivitysten myötä. Lisäksi paikkatiedon metsätyyppiaineiston tarkkuudessa on osittaista epätarkkuutta, jolla voi olla vaikutusta ennusteen tarkkuuteen tietyillä alueilla.

Sovelluksen ennustekykyä kehitetään jatkuvasti kerätyn palautteen, käytännön kokemusten kautta ja uusien tietolähteiden kautta.

4. Hakutoiminto, sijainti ja suodattimet

Ilmaisversiossa voit muuttaa kartalla näkyvää sijaintia liikkumalla käyttämäsi laitteen kanssa ja päivittämällä GPS-sijaintia, täysversiossa vapaasti selaamalla tai käyttämällä hakutoimintoa. Syötä hakuun osoite muodossa “Katuosoite, paikkakunta”. Ilmaisversiossa voit käyttää hakua kolme kertaa vuorokaudessa. Hakumäärät palautuvat kolmeen keskiyöllä. Maksullisessa täysversiossa hakumäärät ovat rajattomat.

Klikkaamalla [sijainti]-ikonia sovellus hakee sijaintisi ja liikuttaa kartan paikan sijaintiisi. Jos et ole antanut sovellukselle lupaa käyttää sijaintiasi, sovellus kysyy lupaa [sijainti]-ikonia klikatessa. Jos käytät sovelluksen ilmaisversiota selaimen kautta sijaintitieto voi olla epätarkkaa. Ongelma korjaantuu lataamalla sovellus puhelimeeen ja antamalla sille luvat käyttää laitteen sijaintia. Jos epähuomiossa et muista antaa lupaa sijainnin käyttöön heti, voit sen tehdä myöhemmin sovelluksen asetuksista ja luvista klikkaamalla ikonia pitkään sovelluskirjastossasi.

Sijaintisi aktivoituessa [sijainti]-ikoni muuttuu keskeltä tummaksi ja näkymä seuraa laitteesi sijaintia. Jos sovellus ja ilmaisversion avoin näkymä ei seuraa sijaintiasi automaattisesti, voit klikata [sijainti]-ikonia uudestaan sijainnin päivittämiseksi.

[raaka-aine]-ikoneja klikkaamalla voit poistaa tai aktivoimalla raaka-aineen kasvupaikkojen näyttämisen kartalla. Tämä voi helpottaa mm. reitin suunnittelua tai kartalla näkyvän muun tiedon hahmottamista.

5. Ilmoitukset ja päivitykset

Pysy ajan tasalla luonnon tarjoamista mahdollisuuksista sallimalla sovelluksen lähettämät ilmoitukset. Voit saada ilmoituksia mm. uusien raaka-aineiden lisäämisestä sovellukseen, kasvupaikkojen tiedon päivittämisestä tai muista tärkeistä ominaisuuspäivityksistä. Näin et jää paitsi mistään oleellisesta ja voit suunnitella retkesi parhaiden tietojen perusteella.

6. Hyödyt käyttäjälle

Satokausi®-kartta auttaa sinua löytämään luonnon antimia vaivattomasti ja tarkasti. Sovelluksen avulla voit:

  • Nauttia ulkoilusta ja luonnosta.
  • Löytää marjat ja sienet kauampaakin kotoa ilman pitkää etsintää.
  • Suunnitella retkesi parhaan saatavilla olevan tiedon perusteella.

Enää sinun ei tarvitse etsiä luonnon antimia vai vakioidusta ja tutuista paikoista, vaan voit rohkeammin ulottaa marjastusretkesi kauemmas kotoa, ja täysin uusiin retkipaikkoihin.

7. Yhteisöllisyys ja tuki

Satokausi®-kartta ei ole pelkkä työkalu, vaan sen takana on aktiivinen käyttäjäkunta ja sosiaalisen median Satokausi-yhteisöt. Jos sinulla on kysyttävää tai tarvitset apua, sovelluksen tukitiimi on aina valmiina auttamaan. Kaikki vinkit ja käyttäjäkokemukset voit myös lähettää osoitteeseen info@satokausi.fi.

8. Aloita matkasi luonnon rikkauksiin

Ota kaikki irti Suomen luonnosta Satokausi®-kartan avulla. Lataa sovellus, tutustu sen ominaisuuksiin ja lähde retkelle löytämään marjoja ja sieniä. Muista jakaa omat löytösi ja nauttia luonnon tarjoamista herkuista!

__________

Taustakartta-aineistona on käytetty Maanmittauslaitoksen avointa kartta-aineistoa.

Karttojen muodostukseen on käytetty Luonnonvarakeskuksen karttoja Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.