Kaupallinen yhteistyö: Winestate

Tervetuloa nojatuolimatkalle Portugaliin! Monipuolinen matkaohjelma sisältää sopivasti viinitietoutta, pikaisen piipahduksen paikallisilla viinitiloilla sekä tietysti vinkkejä sesonkiruoan ja juoman yhdistämiseen. Lopuksi kokataan pistaasipestopossua, veriappelsiini-fenkolisalaattia sekä harissajogurttia. Istahda siis mukavasti laiskanlinnaan tai käperry upottavaan sohvannurkkaan ja tee makumatka Euroopan lounaiskolkalle!

Portugali on oikea viininystävän aarreaitta

Euroopan lounaisimmassa nurkassa sijaitsevalla Portugalilla on pitkät viininviljelyn ja -valmistamisen perinteet. Pitkän maan pohjoisosissa kypsyvät vinho verden vaaleat rypäleet,  lännessä pauhaa leutona Atlantti ja idässä kohoavat vuoret, jotka muodostavat ympäristöönsä mikroilmastoja. Etelässä kuumuus paahtaa viiniin aivan erilaiset aromit. Vaihtelevien olosuhteiden ja satojen rypälelajikkeiden ansiosta portugalilaisten viinien aarreaitassa riittää maisteltavaa kokeneelle harrastajallekin.

Portugalin punaviinit ovat usein kypsän hedelmäisiä ja muhkeita. Valkoviinien tyyli vaihtelee pohjoisen raikkaudesta etelän runsaisiin ja jopa tammisiin viineihin. Tuotevalikoimaan kuuluu myös roseeviinejä ja kuohuvia, joilla on luonnetta. Parhaiten nouseva viinimaa tunnetaan kuitenkin väkevöidyistä viineistä kuten portviinistä ja madeirasta.

Viinintuotannosta yli puolet on punaista, mutta valkoviinitkin ovat alkaneet saada jalansijaa. Alkon tuoreet myyntitilastot kertovat, että portugalilaiset viinit hätyyttelevät kotimaisessa kulutuksessa kolmen kärkeä ja kipuavat kovaa vauhtia suosituimpien viinimaiden Chilen, Italian ja Espanjan kannoille. Syitä voidaan vain arvailla, mutta mainion hinta-laatusuhteen lisäksi yhtenä vaikuttimena saattaa olla viinien helposti lähestyttävä luonne. Maa tuottaa muusta Euroopasta poiketen enemmän modernin runsaita viinejä. Myös Portugalille ominaiset  kotoperäiset rypälelajikkeet herättävät kiinnostusta.

Trendikkäitä viinejä kotoperäisistä rypälelajikkeista

Viinintuottajamaana Portugali on kulkenut sinnikkäästi omia polkujaan. Viljelijät arvostavat satoja paikallisia, kotoperäisiä lajikkeita ja suosivat niitä kansainvälisesti tunnettujen rypäleiden sijaan. Kansallislajike, punainen Touriga Nacional on vähäsatoinen, mutta tuottaa tummaa ja ryhdikästä viiniä. Muita tummia rypälelajikkeita ovat mm. Trincadeira, Touriga Franca sekä Espanjan puolella Tempranilloksi kutsuttu Tinta Roriz. Vaaleista rypäleistä tutuin lienee vinho verden arvostetuin lajike Alvarinho, joka tunnetaan Espanjassa nimellä Albariño. 

Portugalin rypäleisiin tutustuminen on tehty helpoksi, sillä Alkon valikoimasta löytyy yli 300 maan viiniä. Yksi niistä on monikäyttöinen ja ruokaystävällinen Esporão Monte Velho -luomuviini, joka nauttii myydyinpänä portugalilaisena viinibrändinä myös paikallisten suosiosta. Terästankeissa valmistettu, tumman marjainen ja eloisan tanniininen punaviini on tehty peräti kahdeksasta rypäleestä: aiemmin mainitun kolmikon ohella sekoituksessa on Syrah’ta, Petite Sirah’ta, Petit Verdot’ta ja Alicante Bouschet’ta ja Aragonezia.

Valloittavan veriappelsiinin sesonki on kuumimmillaan juuri nyt

Veriappelsiinit ovat lähtöisin Sisiliasta, mutta nykyään niitä kasvatetaan muuallakin eteläisessä Euroopassa. Sesonki on lyhyt ja kuumimmillaan helmikuussa, kun makeat Tarocco- ja Moro-veriappelsiinit valtaavat kauppojen hedelmälaarit. Hedelmälihan väri vaihtelee syvän oranssista voimakkaan tummanpunaiseen. Kuoressakin voi olla punapigmenttiä, mutta usein hedelmät ovat ulkonäöltään appelsiinin kaltaisia. Hedelmän väritykseen vaikuttavat lajikkeen lisäksi mm. suuret lämpötilaerot yön ja päivän välillä.

Veriappelsiinit ovat tavallisia appelsiineja makeampia ja ne sisältävät myös enemmän vitamiineja ja antioksidantteja. Oranssiin kuoreen pakattuja vitamiineja kannattaa kasata ostoskoriin jokaisella kauppareissulla, sillä sesonki on tänäkin vuonna ohi ennen kuin huomaatkaan. Nauti hedelmät sellaisenaan tai purista mehuksi. Veriappelsiini sopii myös suolaisiin ruokiin: kokeile veriappelsiini-fenkolisalaattia, kokkaa hedelmistä risottoa ja testaa kalan maustamista heleänpunaisella hedelmämehulla.

Portugalilaisessa keittiössä yksinkertainen on kaunista

Portugalilaisessa keittiössä pysytään perusasioiden äärellä. Kauden kasvikset ja tuoreet ainekset valmistetaan simppelisti grillaamalla tai höyryttämällä, ja mausteiksi riittävät hyvälaatuinen oliiviöljy, vihreät yrtit ja suola. Kun kikkailut jätetään keittiön ulkopuolelle, viinille jää makupaletissa enemmän tilaa. Viinin rooli arkisena ruokajuomana näkyy myös kattauksessa, sillä se nautitaan usein mutkattomasti vesilasista.

Portugalin rantaviiva on pitkä, joten merenherkut eli kalat ja äyriäiset ovat ruokakulttuurin kiinteitä kulmakiviä. Lihoista suositaan lammasta, nautaa ja porsasta, riistaherkkuina pöytään katetaan villisikaa ja kaniinia. Me yhdistimme Portugalin suosituimman punaviinin pistaasipestopossun sekä sesongin veriappelsiinin ja fenkolin kanssa. Seuralaiseksi sekoitetaan jogurtista ja valmiista harissasta konstailematon kastike, joka viimeistelee mainion makukokemuksen. Bom apetite!

Pistaasipestopossua, veriappelsiini-fenkolisalaattia ja harissajogurttia

Neljälle

Possun sisäfile uunissa

  • 1 porsaan sisäfile
  • voita
  • suolaa ja mustapippuria

Paista fileestä pinnat paistinpannulla voissa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita possu uuniin 175 asteeseen ja kypsennä 63 asteiseksi, noin 20 minuuttia. Kääri filee folioon vartiksi. Sivele pistaasipesto lihan pintaan ja leikkaa parin sentin viipaleiksi.

Pistaasipesto

  • ½ ruukku lehtipersiljaa
  • ½ ruukku korianteria
  • 40 g kuorittuja pistaasipähkinöitä
  • 30 g parmesaania hienoksi raastettuna
  • suolaa
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • ½ sitruunan mehu
  • 1 pieni valkosipulin kynsi
  • 4 rkl oliiviöljyä

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella tai morttelissa. Lisää oliiviöljyn määrää, jos tahna tuntuu liian paksulta.

Veriappelsiini-fenkolisalaatti

  • 2 veriappelsiinia
  • 1 fenkoli
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • pippuria
  • lehtipersiljaa

Kuori appelsiinit ja irrota lohkot veitsellä varovasti. Siivuta fenkoli ohueksi joko mandoliinilla tai terävällä veitsellä. Sekoita joukkoon kunnon loraus oliiviöljyä ja mausta suolalla sekä pippurilla. Nypi joukkoon lehtipersiljaa ja sekoita.

Harissajogurtti

  • 2 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
  • 2 tl harissatahnaa
  • ripaus suolaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Laita harissajogurtti hetkeksi jääkaappiin maustumaan ennen tarjoilua.

 

Parhaat viinivinkit saat seuraamalla Winestaten ja Tuomaksen Instagramia, tsekkaa myös Winestaten reseptipankki

Seuraa Satokausikalenteria Instagramissa ja Facebookissa ja saat runsaasti tietoa satokauden kasviksista sekä herkullisista resepteistä.