Kaupallinen yhteistyö: Atria
Monissa suomalaisissa kodeissa joulu on runsaiden tarjoilujen juhla. Vastuulliseen jouluun kuuluu vaivalla valmistettujen herkkujen käyttäminen kokonaan. Kehittelimme joulukinkun jämistä uskomattoman herkullisen haastajan tutulle kinkku-ananaspizzalle – alempaa löydät possu-persimonpizzan ohjeen!Ruokahävikki on kaikista turhin tapa kuluttaa ruokaa. Minkä tahansa raaka-aineen tuotanto, säilytys ja kuljetus vaativat sähköä ja luonnonvaroja. Kaiken ruoan ja raaka-aineiden valmistumisen takana on myös työtunteja. Nostetaan siis ateriamme niille kuuluvaan arvoon ja nautitaan ne kokonaisvaltaisesti.
Joulun jälkeen ei kuitenkaan tarvitse syödä mahaa päivästä toiseen pinkeäksi jotta kaikki ruoka saadaan hyötykäyttöön. Näillä vinkeillä voimme yhdessä vähentää ruokahävikkiä:
Suunnittele ateriat, älä ylimitoita
Hävikin välttäminen on aina helpointa etukäteen. Ideaali on, että ruokaa olisi juuri sopivasti jokaista ruokailijaa kohtaan. Tätä voi helpottaa laskemalla konkreettisesti ruokamääriä. Useamman eri ruokalajin tarjoilussa määrät ovat tietysti pienempiä.
Pakasta, pakasta, pakasta!
Pakastaminen tuntuu olevan hävikin välttämisen klassikko, syystäkin. Tärkeää on kuitenkin myös muistaa käyttää ruoka-aarteet pakkasesta. Jouluruokia voi huoletta pakastaa myöhempää käyttöä varten. Kinkkua voi pakastaa siivuina tai vaikka valmiina pizzasuikaleina.
Oikea säilytys
Kypsennetyt jouluruoat on syytä säilyttää erillään toisista jääkaapissa. Kelmut ja kannet pitävät maut erillään ja estävät ruokien kuivahtamisen. Varsinkin monen ruokalajin aterialla pöytään kannattaa ottaa ruokalajela pienemmissä astioissa, joita voi täydentää tarpeen mukaan.
Kutsu kaverit syömään
Ruoka on parasta jaettuna, varsinkin silloin kun sen määrä on hieman ylimitoitettu. Joulun pyhien aikana on loistava tilaisuus kutsua perhettä ja ystäviä syömään. Voit tuunata jouluruokia uusilla mausteilla, jos tutut maut tulevat jo korvista ulos. Katso vinkit laatikoiden tuunaukseen täältä.
Jämistä ruokaa seuraavalle aterialle
Porkkana-, peruna- tai lanttulaatikon tähteet sopivat loistavasti sosekeiton sekaan. Laatikoita voi hyödyntää myös leivonnassa. Sämpylä- tai rieskataikinaan uppoaa helposti laatikon pohja. Joulukinkkua voi hyödyntää pizzan lisäksi pyttipannussa, munakkaassa tai leivän päällä. Tähteistä ruokaa tehtäessä vain luovuus on rajana, kokeile rohkeasti erilaisia yhdistelmiä!
Possu-persimonpizza
1 pellillinen tai 2 pienempää pyöreää pizzaa
Pizzataikina:
- 1 ½ dl vettä
- 15 g tuorehiivaa
- ½ tl suolaa
- 2 rkl öljyä
- n. 4 dl pizzajauhoja
Täytteet:
- ½ prk ranskankermaa
- voimakasta juustoraastetta, esim. cheddar tai emmental
- joulukinkkua suikaleina
- persimonia
- granaattiomenan siemeniä
- rucolan versoja tai rucolaa
- pistaasipähkinöitä
- oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria
Mittaa kädenlämpöinen vesi yleiskoneen kulhoon ja murustele hiiva joukkoon. Sekoita joukkoon myös suola ja öljy. Laita kone päälle ja lisää jauhoja vähän kerrallaan. Anna taikinan vaivautua noin kymmenen minuuttia. Taikinan pitää olla mahdollisimman löysää, mutta ei kuitenkaan sormiin tarttuvaa. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa puoli tuntia.
Taputtele taikinasta yksi pellillinen tai kaksi pyöreää ohutta pizzaa jauhotettujen käsien avulla suoraan leivinpaperin päälle. Anna taikinan kohota viitisentoista minuuttia.
Levitä pohjalle ranskankerma ja ripottele sen päälle juustoraastetta. Levitä pizzalle oman maun mukainen määrä suikaloitua joulukinkkua. Kuori ja lohko persimon ja levitä lohkot pizzan päälle.
Paista pizzaa 250 asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia, kunnes pohja on kypsä.
Asettele valmiin pizzan päälle granaattiomenan siemeniä, rucolan versoja ja rouhittuja pistaasipähkinöitä. Viimeistele pizza lorauksella hyvää oliiviöljyä sekä suolalla ja mustapippurilla.
Luitko jo nämä:
Joulupöytä 2019 – värikästä ja vastuullista
Seuraa Atriaa myös Facebookissa ja Instagramissa @atriasuomi. Hyvä ruoka, parempi mieli.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.