Kaupallinen yhteistyö: Atria

 

Tänä jouluna suomalainen kinkku maustetaan kansainvälisistä keittiöistä tutuilla mausteilla. Pian tulossa myös joulun värikkäin menu, jossa sesongin kasvikset kohtaavat klassikoita ja uusia innovatiivisia jouluruokia. Ennen joulupöydän kokonaisvaltaisempaa suunnittelua  on aika testata kinkkumieltymykset ja ottaa kinkupaisto haltuun!

Vastuullisempaa joulua

Vastuullisuus näkyy yhä laajemmin suomalaisessa ruokakulttuurissa. Yhä useampi kiinnittää huomiota ruoan alkuperään ja pohtii syvällisemmin valintojensa vaikutusta. On monta tapaa olla vastuullinen ruokailija, esimerkiksi sesonkikasvisten suosiminen, kotimaisten ruoantuottajien tukeminen ja kasvisten syönnin lisääminen.

Kaupan lihaosastolla on vastuullisempi valinta napata suomalainen tuote mukaan mieluummin kuin ulkomainen.  Suomessa eläinten olot ovat huippuluokkaa ja täällä tuotetun lihan hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi.

Atria tuo tänä vuonna ensimmäistä kertaa tarjolle Vapaan Possun joulukinkkuja. Porsaat ovat saaneet syntyä tilavaan vapaaporsituskarsinaan, jossa myös emakoilla on reilusti tilaa liikkua. Emakoiden hyvinvointi näkyy, ne huolehtivat rakkaudella porsaistaan. Selvästi paremmat olosuhteet vähentävät sekä porsaiden että emakoiden stressiä.

Täydellisen joulukinkun salaisuus

Ota kinkku huoneenlämpöön jo ennen paistoa ja aseta siihen lämpömittari. Lämpömittari asetetaan aina kinkun paksuimpaan kohtaan luuta vältellen. Optimaalinen lämpötila ennen paistoa on 10-15 astetta.  Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Tässä vaiheessa on viimeistään tehtävä päätös, paistopussi vai ei. Kumpikin hyviä vaihtoehtoja.

Kinkun paisto pussissa

Irrota mittari, vuoraa uunipelti foliolla ja siirrä kinkku paistopussisa pellille. Sulje pussi ja tee sen yläosaan reikä höyrylle. Työnnä lämpömittari kinkkuun pussin läpi.

Kinkun paisto ilman pussia:

Ota käyttöön ritilä ja korkeareunainen pelti. Kaada pellille vettä, jotta uuni pysyy kosteana. Siirrä kinkku uuniin ritilän päällä ja aseta sen alle uunipelti, joka kerää myös kinkusta irtoavan rasvan ja nesteet. Pidä peltiä silmällä paiston aikana, lisää vettä tarvittaessa.

Kinkku kannattaa asettaa uuniin niin, että paksumpi puoli osoittaa uunin takaseinään. Pidä huoli siitä, että myös mittarilukemat ovat helposti nähtävillä.

Paistaminen aloitetaan 200-asteessa. Kun kypsyminen on lähtenyt käyntiin puolen tunnin kuluttua, laske lämpö 100-120 asteeseen. Mehevä lopputulos vaatii matalan lämmön. Kinkku kypsennetään vähintään 73-asteiseksi. Silloin tuloksena on mehukas, perinteinen palvattua muistuttava vaaleanpunainen kinkku. Mureamman version saat kypsyttämällä kinkkua pidempään 80-asteiseksi. Ylikypsä kinkku valmistuu kun sisälämpötilan annetaan nousta 85 asteeseen.

Varaa kinkun paistamiseen aikaa suunnilleen reilu tunti kiloa kohden. Koko, muoto ja aloituslämpötila, sekä tietysti kypsyysmieltymykset vaikuttavat tähän. Kinkun sisälämpötila nousee vielä uunista pois ottamisen jälkeen muutamalla asteella.


Kinkkutesti

Valitse parhaiten sinulle sopiva väittämä ja saat tietää minkälainen kinkku sinulle sopii! 

Mikä on joulun tärkein koriste?

  1. Tutut joulukoristeet vuosien takaa ja kynttelikkö ikkunaan.
  2. Vaikea päättää, näitä riittää! Kodin lisäksi koristan itseni ja mahdollisesti perheenjäsenetkin joulupaidoilla.
  3. Jouluvalot ehdottomasti! Niitä ei voi olla liikaa.
  4. Jännittävät uutuudet vetoavat! Ei ainakaan niitä tylsiä tuttuja joulupalloja tänne.

Paras jouluperinne?

  1. Kuusenhaku ja joulusauna.
  2. Joulun viettoon rauhoittuminen ja lomailu.
  3. Perinteet eivät kiinnosta, spontaanit lomapäivät hyvässä seurassa ovat tärkeintä.
  4. Telkkarin jouluklassikot täytyy katsoa joka vuosi.

Entäs joululaulut? Mikä viisu on kuultava joka vuosi?

  1. Kauniit klassikot, kuten Varpunen jouluaamuna, herkistävät aina.
  2. Elviksen joululevy tuo tunnelmaa.
  3. Kuuntelen jouluisin kaikkea muuta kuin joululauluja.
  4. Petteri Punakuono ja muut hilpeät jouluveisut.

Mitä vaihtoehtoja sinä sait eniten? Katso taulukosta minkälainen kinkku sinulle voisi maistua ja ota maustamisohjeet talteen alempaa!


Eniten A-vaihtoehtoja: Klassinen

Olet jouluihminen henkeen ja vereen ja arvostat hyväksi havaittuja tapoja ja perinteitä. Kokeile tyylikästä nelimausteseosta kinkun kuorrutukseen.

Nelimauste

  • 2 tl jauhettua valkopippuria
  • 2 tl jauhettua muskottipähkinää
  • 1 tl jauhettua maustepippuria
  • 1 tl jauhettua neilikkaa
  • n. 1 dl makeaa sinappia

Sekoita mausteet keskenään. Sekoita nelimauste noin desiin korppujauhoja. Sivele kypsä kinkku makealla sinapilla ja painele nelimauste-korppujauhoseos kinkun pintaan. Paahda kinkkua 220 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes kuori on kauniin paistuneen värinen.

Eniten B-vaihtoehtoja: Etelä-Amerikka

Perhe on sinulle kaikki kaikessa ja jouluna keräännyt läheisten kanssa yhteiseen pöytään. Vaihtelua tuo fajita-seoksella maustettu kinkku.

Fajita-mausteseos grillatulle kinkulle

  • 1 tl chilijauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 1 tl jauhettua juustokuminaa
  • ½ tl kuivattua oreganoa
  • ½ tl sokeria
  • ¼ tl jauhettua mustapippuria

Sekoita mausteet keskenään. Sekoita mausteet keskenään. Hiero mausteseos raa’an kinkun pintaan ja anna maustua huoneenlämmössä, kunnes kinkun sisälämpötila on 15 astetta. Grillaa kinkku kypsäksi, katso ohjevideo täältä!

Eniten C-vaihtoehtoja: Kaakkois-Aasia

Perinteet, ai mitkä? Uutuudennälkääsi jouluna palvelee jännittävät makuyhdistelmät. Korealainen kinkku vie kielesi mennessään.

Korealainen kinkun kuorrutus

  • 5 rkl gochujang-chilitahnaa
  • 3 rkl hunajaa
  • 3 rkl riisiviinietikkaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl seesamiöljyä

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Levitä maustetahna kypsän kinkun pintaan ja paahda kinkkua 220 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on kauniisti karamellisoitunut.

Eniten D-vaihtoehtoja: Pohjois-Amerikka

Poimit jouluna rusinat pullasta ja yhdistät perinteet sujuvasti uusiin kokeiluihin. BBQ-henkinen kinkku maistuu varmasti.

BBQ joulukinkun kuorrutus

  • aprikoosihilloa
  • 1 dl korppujauhoja
  • 2 rkl ruskeaa sokeria
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 1 tl jauhettua mustapippuria
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 1 tl sipulijauhetta
  • ½ tl sinappijauhetta
  • ¼ tl cayennepippuria
  • pintaan neilikoita

Sivele kinkku aprikoosihillolla. Sekoita keskenään korppujauhot, sokeri ja mausteet. Painele seos kypsän kinkun pintaan. Koristele kuorrutus kokonaisilla neilikoilla. Paahda kinkkua 220 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes kuori on kauniin paistuneen värinen.


Seuraa Atriaa myös Facebookissa ja Instagramissa @atriasuomi. Hyvä ruoka, parempi mieli.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, pian tulossa vuoden värikkäin joulumenu!