Kaupallinen yhteistyö: Snellman

Marinoitua punasipulia, mehukasta punakaalia, tirskahtelevia talviomenoita ja pitkään uunissa muhinutta kotimaista possunlihaa. Kun lisäät yhtälöön vielä lämpimät pitaleivät, saat summaksi supermaistuvan aterian. Sopivasti tuliset pulled pork pitaleivät ja punakaali-pekoni coleslaw rientävät apuun, kun nälkä on suurin! 

 

Punakaali puhkuu vitamiineja

Kotimainen punakaali kasvaa avomaalla ja on siksi yksi ympäristövaikutuksiltaan vähäpäästöisimmistä kasviksista. Bonuksena punakaali kestää hyvin varastointia ja sitä on saatavilla jopa seuraavaan sadonkorjuuseen saakka. Väriaineet peittävät lehtivihreän, mutta ruodit ovat valkoiset. Värien kontrasti tekeekin halkaistun punakaalin pinnasta  hengästyttävän kauniin.

Pirteä punakaali on valkokaalia pienempi ja kiinteämpi. Maku on aavistuksen vaaleaa lajitoveriaan makeampi, siksi punakaali sopiikin kääryleiden, wokkien, keittojen ja raastesalaattien lisäksi myös hedelmien ja marjojen makupariksi. Punakaalia voi käyttää kimchin tai hapankaalin kokkaamiseen. Soppakattilassa sen väritys muuttuu purppuranpunaisesta violetinsinisen suuntaan. Alkuperäinen väri säilyy aavistuksen paremmin, jos keitinveteen lisää etikkaa tai sitruunamehua.

Punainen väri viestii vitamiinipitoisesta vihanneksesta: sadasta grammasta punakaalia saa päivittäisen saantisuosituksen verran C-vitamiinia. Sekä punaisen että valkoisen keräkaalin pysyy kokkauskuntoisena kotikeittiönkin olosuhteissa useita viikkoja, kunhan muistaa säilyttää kaalinpään jääkaapin viileimmässä osassa, jossa lämpötila nousee vain muutaman asteen nollan yläpuolelle.

Suussa sulavat pulled pork pitaleivät syntyvät mehevästä Maatiaispossun kasslerista

Kassleriksi kutsutaan porsaan luutonta niskaa, joka sisältää runsaasti rasvaa ja sidekudosta. Maatiaispossun kasslerin maku on voimakkaampi ja liha mehevämpää kuin esimerkiksi arvokkaammissa fileepaloissa. Mehevyyttä antavien ominaisuuksiensa ansiosta porsaanniska sopii erinomaisesti pitkään kypsytettäviin patoihin ja uunipaisteihin. Myös pulled pork eli nyhtöpossu valmistuu parhaiten juuri kasslerista. Uunissa hartaudella herkulliseksi mureutettu liha nyhdetään sopiviksi suupaloiksi ja tarjoillaan suunmyötäisten lisukkeiden kanssa. 

Mehevä Maatiaispossun kassler tulee Snellmanin perhetiloilta, joilla tuotetaan laadukasta, 100-prosenttisesti suomalaista ja puhdasta lihaa. Possujen ruokinnassa ei käytetä lainkaan geenimuunneltua rehua ja kasvatusolosuhteista pidetään hyvää huolta. Kun takuuvarmasti tuoreet raaka-aineet on tuotettu reilusti, maistuu ruokakin paremmalta.

Pitkään kypsennetystä Maatiaispossun kasslerista riivitty nyhtöpossu sopii niin hampurilaisiin, hodareihin kuin tortillalättyjenkin täytteeksi. Tällä kertaa pulled pork ujutetaan kuitenkin pitaleipien väliin yhdessä, marinoidun punasipulin, omenaviipaleiden sekä punakaalista ja pekonista sekoitetun kaalisalaatin eli coleslawn kera. Mureimman ja maistuvimman lopputuloksen saat, kun muistat nostaa lihan ennen paistamista lämpimään. Pintaan hierottavien mausteiden määrää voit säätää oman makusi mukaan. Chili ei ole pakollinen ja savupaprikankin voi vaihtaa tavalliseen paprikajauheeseen, jos savuaromi tuntuu vieraalta. Reseptistä riittää noin 8–10 pitaleipään.

Pulled pork pitaleivät & punakaali-pekoni coleslaw

Pulled pork:

  • 1 Snellman Maatiaispossun kassler (800 g)
  • 3 rkl fariinisokeria
  • 1 rkl suolaa
  • 1 rkl savustettua paprikajauhetta
  • 2 tl (savustettua) chilijauhetta
  • 2 tl mustapippuria
  • 2 tl kuivattua rosmariinia
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä (tai omenamehua)

Lisäksi:

  • pitaleipiä
  • omenaa ohuina viipaleina
  • punakaali-pekoni coleslawta (resepti alla)
  • marinoitua punasipulia (resepti alla)

 

Pulled pork:

Ota Maatiaispossun kassler huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen kypsentämistä. Sekoita keskenään fariinisokeri, suola, paprika- ja chilijauhe, mustapippuri ja rosmariini. Hiero mausteseos kasslerin pintaan joka puolelle. 

Nosta maustettu liha pataan ja lisää pataan valkoviini. Kypsennä kassleria 110 asteessa yhteensä noin kuusi tuntia. Sivele lihaa tunnin välein pohjalle muodostuvalla liemellä.

Nosta pata uunista ja riivi liha kahden haarukan avulla pulled porkiksi. Sekoita liha mausteliemen joukkoon. Käytä heti tai anna jäähtyä ja paista sitten öljyssä tai voissa rapeaksi.

Pitaleipien täyttäminen:

Kuumenna pitaleivät leivänpaahtimessa tai uunissa. Leikkaa puoliksi ja avaa tasku. Täytä pitaleivät pulled porkilla, punakaali-pekoni coleslawlla, omenasiivuilla ja marinoidulla punasipulilla. Tarjoile heti.

 

Punakaali-pekoni coleslaw

  • 1 pkt Snellman Kunnon pekonia (150 g)
  • ¼ punakaali (n. 600 g)
  • 2 porkkanaa
  • 1 pullea valkosipulinkynsi
  • ½ ruukkua lehtipersiljaa
  • 100 g kermaviiliä
  • 1 dl majoneesia
  • ½ sitruunan mehu
  • suolaa ja mustapippuria

 

Hienonna pekoni ja paista se rapeaksi kuumalla kuivalla pannulla. Anna jäähtyä.

Leikkaa punakaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi, siirrä isoon kulhoon ja hiero sen joukkoon ripaus suolaa, jotta se pehmenee. Kuori porkkanat ja leikkaa ne ohuiksi tikuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Hienonna lehtipersilja. Lisää porkkanat, valkosipulit, lehtipersilja ja pekoni kulhoon punakaalin joukkoon, sekoita.

Sekoita kermaviili, majoneesi ja sitruunan mehu keskenään. Mausta ripauksella suolaa sekä mustapippurilla. Sekoita kastike punakaalin joukkoon. Tarkista maku.

Marinoitu punasipuli

  • 2 punasipulia
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 2 rkl sokeria

Kuori punasipulit ja leikkaa ne siivuiksi. Mittaa kattilaan punasipulit, valkoviinietikka ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla pari minuuttia. Siirrä kattila pois hellalta, peitä kelmulla ja anna jäähtyä.

Laita seurantaan myös Snellmanin Instagram @herrasnellman!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.