Kaupallinen yhteistyö: Lumme

 

Putosiko punajuurta paidalle? Ei paniikkia, sillä tänään Satokausi-keittiössä perehdytään jokaisen itseään kunnioittavan kotikokin tuiki tarpeelliseen taitoon: tahranpoistoon. Kun perustekniikat ovat hallussa, päästään hyvillä mielin kokkaamaan. Ruokalistalla on tänään mitäpä muutakaan kuin punajuuria, tarkemmin ottaen pitaleipiä punajuurifalafeleilla ja päärynätzatzikilla. Eiköhän siis ryhdytä hommiin!

Tärkeintä tahranpoistossa on toimia nopeasti

Punajuurien käsittely on aina yhtä jännittävää puuhaa, ja punaisen herkun syöminenkin nostaa sykkeen pilviin. Onnistuuko juurikkaiden kuoriminen ilman ympäri keittiötä lennähtäviä punaisia pisaroita? Lipsahtaako paahdettu punajuuri veitsen alta vauhdilla vaalealle paidalle? Putoaako haarukallinen punajuuripestoa suoraan syliin vai selvitäänkö tällä kertaa puhtain vaattein? 

Monipuolisen ja maanläheisen maukkaan punajuuren vältteleminen on turhaa, sillä tahranpoisto on helppoa ja nopeaa, kun vain taitaa muutaman niksin. Tärkein vinkki on tämä: toimi heti. Mitä kauemmin punajuuren väriaine ehtii vaikuttaa, sitä tiukemmin se tarttuu kankaan kuituihin. Jätä siis kokkaaminen hetkeksi kesken ja ota tahraantunut tekstiili käsittelyyn välittömästi vahingon tapahduttua.

Useimmat tahrat lähtevät tuoreeltaan ilman järeitä puhdistusaineitakin. Punajuuri saa voimakkaan värinsä betalaiini-nimisestä väriaineesta, joka on vesiliukoinen. Joten jos vaate kestää vesipesua, kokeile ensin lämmintä vettä ja käsiastianpesuainetta. Jos tuore tahra ei katoa vedellä ja tiskiaineella, apteekista saatava luonnollinen sitruunahappo saattaa toimia. Myös sappisaippuaa voi kokeilla.

Jos vesi ja astianpesuaine eivät auta, tarvitset tahranpoistajaa

Seuraava askel on tehokas tahranpoistoaine, jolla kangas esikäsitellään ennen varsinaista pesua. Dermatologisesti testatun ja vegaanisen Lumme Tahranpoistajan PowerLiftSystem™ käy tehokkaasti kiinni tahraan, puhdistaa vaatteen kangasta vahingoittamatta ja toimii jo 30 asteessa ilman valkaisuaineita. Kierrätysmuovista valmistetusta pakkauksesta löytyy myös Joutsenmerkki, joka takaa, että tuotteen ympäristövaikutukset on arvioitu ja että tuote todella tehoaa tahroihin.

Jos kotoa ei löydy tahranpoistoainetta, myös pyykinpesuainetta voi kokeilla tahran esikäsittelyyn. Hiero pesuainetta tahraan, anna vaikuttaa hetki ja pese sitten vaate pesuohjeiden mukaisesti korkeimmassa mahdollisessa lämpötilassa. Joskus tilanne on se, että tekstiili ei kestä vesipesua, ja silloin on parasta kääntyä pesulan puoleen. Siinä tapauksessa on hyvä kertoa, millaisia tahranpoistokeinoja on jo kokeiltu. 

Punajuuri on verraton varastojuures

Punajuurikas saapui Suomeen 1800-luvulla, ja se on edelleen kotipuutarhojemme suosituimpia juureksia. Eikä ihme, sillä punajuuri pärjää erinomaisesti pohjoisissa kasvuolosuhteissa. Se selviää kylmistäkin öistä, kasvaa nopeasti ja hyötyy lämpötilan vaihteluista. Punajuuresta syödään yleensä sen pyöreä mukula, mutta myös versot ja nuoret naatit ovat syömäkelpoisia. 

Mehevän makea punajuuri kannattaa keittää kuorineen, sillä ehyt kuori estää värin ja arvokkaiden ravinteiden liukenemisen keitinveteen. Mukulat kuoritaan kypsennyksen jälkeen, jolloin ne irtoavat käsin kevyesti painamalla. Punajuuren suosio etikkasäilykkeenä on vankka, siitä syntyy maukas borssikeitto, ja monien joulupöytään se nostetaan rosollin muodossa. Makoisa juurikas sopii kuitenkin moneen muuhunkin. Kokeile punajuuririsottoa, punaista pestoa, rapeita sipsejä ja paahdettuja punajuurilohkoja salaatissa vuohenjuuston, appelsiinin ja timjamin seuralaisena. Tai tee kuten me ja pyörittele punajuurimassasta punaisia falafeleja, jotka tarjotaan pitaleipien välissä pirteän päärynätzatzikin ja marinoidun kaalin kanssa!

Pitaleivät punajuurifalafeleilla ja päärynätzatzikilla

Neljälle

Punajuurifalafelit:

  • 2,5 dl kikherneitä
  • 200 g punajuuria
  • 2 pientä salottisipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • ½ ruukkua lehtipersiljaa
  • ½ ruukkua korianteria
  • ½ sitruunan mehu
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl suolaa
  • öljyä

 

Päärynätzatziki:

  • 1 päärynä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • suolaa ja valkopippuria

 

Marinoitu kaali:

  • 250 g kaalia
  • 2 tl valkoviinietikkaa
  • 1 tl öljyä 
  • ½ tl suolaa

 

Lisäksi:

  • pitaleipiä
  • lehtipersiljaa
  • korianteria

 

Punajuurifalafelit:

Liota kikherneitä runsaassa vedessä yön yli.

Paahda punajuuria 200 asteessa uunissa noin tunnin ajan tai kunnes kypsiä. Anna jäähtyä.

Valuta kikherneet ja laita tehosekoittimeen. Kuori ja paloittele punajuuret sekä sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna yrtit. Laita kaikki falafelien ainekset öljyä lukuunottamatta tehosekoittimeen ja aja karkeaksi massaksi.

Pyörittele massasta öljytyin käsin falafeleja ja asettele ne leivinpaperille uunipellille. Paista 200 asteessa 15 minuuttia. Käännä falafelit ja paista vielä 15 minuuttia.

 

Päärynätzatziki:

Raasta päärynä karkealla terällä. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita päärynä ja valkosipuli turkkilaiseen jogurttiin, mausta kastike sitruunamehulla, suolalla ja valkopippurilla. Laita jääkaappiin hetkeksi maustumaan.

 

Marinoitu kaali:

Suikaloi kaali ohuelti. Hiero sen joukkoon valkoviinietikka, öljy ja suola. Laita jääkaappiin hetkeksi maustumaan.

 

Pitaleipien kokoaminen:

Lämmitä pitaleivät. Halkaise ne ja täytä marinoidulla kaalilla, päärynätzatzikilla ja punajuurifalafeleilla. Viimeistele tuoreilla yrteillä.

 

Tutustu ympäristöystävällisiin Lumme-tuotteisiin tarkemmin ja seuraa Lummetta Instagramissa!

Seuraa myös meitä Instagramissa @satokausikalenteri niin saat ajankohtaista tietoa sesongin kasviksista.