Rouskukastike on parasta syysruokaa. Lempeän pippuriset rouskut ovat yksi syksyn satoisimmista sienistä. Ne maistuvat taivaallisilta perinteisen valkokastikkeen joukossa, hyvien perunoiden kanssa tarjoiltuna. 

 

Rouskukastike

Neljälle
Valmistusaika: 60 min

  • 1 litra tuoreita rouskuja, esim. karva-, kangas- tai haaparouskuja
  • tai 350 g suolasieniä liotettuna
  • 1 sipuli
  • 30 g voita
  • 2 rkl vehnäjauhoa
  • 2 dl maitoa tai kauramaitoa
  • 2 dl kermaa tai kaurakermaa
  • suolaa
  • vastarouhittua valkopippuria

 

Jos käytät tuoreita rouskuja, keitä ne ensin. Laita puhdistetut sienet kattilaan ja kaada päälle pari litraa vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto pinnalta. Keitä karva- ja kangasrouskuja viisi minuuttia, haaparouskuja kymmenen. Siivilöi ja huuhtele viileällä vedellä. Jos käytät suolasieniä, liota niitä vähintään tunti kylmässä vedessä. Huuhtele liotuksen jälkeen suolasienet muutamaan kertaan, jotta sienet eivät ole liian suolaisia. Voit tarkistaa suolaisuuden maistamalla.

Valuta sienet ja hienonna ne.

Kuori ja kuutioi sipuli. Sulata voi kasarissa tai paistinpannulla ja kuullota sipulia miedolla lämmöllä 5 minuuttia, kunnes sipulit ovat läpikuultavia ja pehmeitä. Lisää sienet joukkoon ja jatka kuullottamista keskilämmöllä vielä hetki.

Siivilöi joukkoon vehnäjauho ja jatka paistamista kahden minuutin ajan. Kaada maito pannulle vähitellen ja sekoita samalla niin, että kastike suurustuu. Lisää lopuksi kerma ja säädä liesi miedolle lämmölle. Mausta ripauksella suolaa ja valkopippuria. Anna hautua 10 minuuttia.

Tarkista maku ja tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

 

Tämä resepti on julkaistu alun perin Satokausikalenterissa 2024. Kaikki myynnissä olevat Satokausikalenterit löydät verkkokaupastamme. Satokausikalenterista löydät aina ajankohtaiset tiedot kunkin sesongin kasviksista.

Rouskukastike