Käyttövinkit | Monipuolinen perusraaka-aine lähes kaikkeen suolaiseen ruoanlaittoon: keittoihin, kastikkeisiin, patoihin, muhennoksiin, paistoksiin ja marinadeihin. Kuullota, paista, hauduta tai karamellisoi. Raakana: Pieniä määriä voi käyttää hienonnettuna esimerkiksi salaateissa tai silleissä, jos pitää voimakkaasta mausta. |
---|---|
Säilytyslämpötila | 2 - 5 °C |
Herkkä etyleenille | Ei |
Tuottaa runsaasti etyleeniä | Ei |
FODMAP | Punainen |
Sesonki | kesä-elokuu (nippusipuli, Suomi) syys-toukokuu (Suomi, varasto) |
Herkkävatsaisen ruokavaliossa kiinnitetään huomiota FODMAP-hiilihydraatteihin. Lyhenne FODMAP tulee sanoista fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit. Nämä ovat imeytymättömiä hiilihydraatteja, joita loytyy myös monista vihanneksista, hedelmistä ja marjoista. Kyseiset hiilihydraatit eivat imeydy ohutsuolessa vaan kulkeutuvat paksusuoleen, jossa ne fermentoituvat ja tuottavat osalle ihmisistä suolisto-oireita.
Vihreä
Soveltuu FODMAP-ruokavalioon.
Keltainen
Soveltuu FODMAP-ruokavalioon pienissä määrin.
Punainen
Rajoitetaan FODMAP-ruokavaliossa.