Kaupallinen yhteistyö: goSaimaa

Millainen mielikuva sinulla syntyy eteläkarjalaisesta ruoasta? Lähdimme selvittämään miksi se on yhtäkkiä koko kansan ruokamatkailukohde. Lähellä tuotettuja raaka-aineita, innovatiivisia ideoita ja lämmintä tunnelmaa – tätä kaikkea tarjoaa goSaimaa-alue, johon pääsimme tutustumaan ensilumen sataessa. Hyppää mukaan ruokamatkalle Lappeenrantaan ja Parikkalaan, ja anna monipuolisen matkailutarjonnan yllättää. Lukuhetken jälkeen voit pakata laukkusi ja ottaa suunnaksi Etelä-Karjala vaikka jo joululomalla!

Satamatie 6 – Vaatimattomasti Suomen paras kahvila ja paahtimo samassa paikassa

Makumatka Lappeenrannan ja Parikkalan alueelle

Sen verran olimme kahvilasta jo kuulleet, että tänne oli päästävä heti ensimmäiseksi, kun saavuimme Lappeenrantaan. Kahvila Satamatie 6 huokuu tunnelmaa menneiltä vuosikymmeniltä, vanhoineen tiilineen ja betonilattioineen. Rustiikkinen tiilimakasiinirakennus on rakennettu 1914 hevostalliksi, jonka jälkeen tila on toiminut muun muassa myllynä, autokorjaamona ja ponttoonivalimona. Kahvila on toiminut tiloissa vuodesta 2017 lähtien.

Kahvila sekä siellä toimiva Lehmus Roastery -paahtimo ovat kahmineet reilusti mainetta erilaisissa kilpailuissa. Kolme kertaa Suomen parhaaksi paahtimoksi valittu Lehmus Roasteryn kunnianhimo näkyy kupissa. Upean aromikkaita kahveja tuotetaan kahvilan tiloissa nautiskelijoiden toiveita kuunnellen. Kahvila on puolestaan valittu kaksi kertaa Suomen parhaaksi. Odotukset olivat siis korkealla – mutta nekin ylitettiin helposti!

Makumatka Lappeenrannan ja Parikkalan alueelle

Tasainen puheensorina täyttää kahvilan ja kahvipavut tuoksuvat heti ovensuusta. Arki-iltaisinkin kahvila on täynnä iloisia kohtaamisia. Tiskillä katse kohdistuu herkulliseen vitriiniin täynnä ihania suolaisia ja makeita herkkuja. Sesonkeja kunnioitetaan Karpalo-kinuskiraaka-kakun muodossa. Toki muitakin tuotteita löytyy, ja sitruksisen granolakupin sekä runsautta pursuvien croissanttien välillä tulee valinnanvaikeus. 

Palkitun kahvin lisäksi nautimme metsämarjahauduketta, jossa maistuu vadelman lisäksi omena ja ruusunmarja. Suomessa kasvavia ruusunmarjoja voi käyttää metsämarjojen tapaan. Ruusumarja sisältääkin kasvikunnan tuotteista eniten C-vitamiinia, eli n. 600 mg, kun seuraavana tulee guava ja keltainen paprika n. 200 mg C-vitamiinimäärillään. Hienoa, että nämä raaka-aineet ovat löytäneet itsensä kahvilan tarjontaan.

Majoitus ja palvelut saman katon alla

Makumatka Lappeenrannan ja Parikkalan alueelle

Majoitustarjontaa goSaimaan alueelta löytyy, joten majapaikan valinta saattaa aiheuttaa pientä päänvaivaa. Koska matkamme kohdistui Lappeenrannan keskusta-alueelle, niin majoituskohteeksi valikoitui loogisesti Lappeenrannan keskustassa sijaitseva Original Sokos Hotel Lappee. Sen ympäristöstä löytyy kauppakeskuksia, ravintoloita ja muita arkisia palveluita. Aivan välittömässä läheisyydessä oli ravintola VENN, josta saa syötävää ja juotavaa iltamyöhään saakka.

Vastaanotto hotellissa oli leppoisaa, mutta ammattimaista. Huoneissa meitä odotti tervehdykset Satokausikalenterin tapaan, eli kasa sesongin hedelmiä ja tietysti paikallinen klassikkoherkku: Fazerin Vihreät kuulat. Vihreitä kuulia on tehty Lappeenrannan Fazerin tehtaalla vuodesta 2000 ja ne ovat paikallisylpeys. 

Makumatka Lappeenrannan ja Parikkalan alueelle

Huoneiden ihastelun jälkeen suuntasimme aperitiiveille VENNiin. Sesonkiajattelu näkyy VENNissä sisustuksessa kuin myös lautasella. Sisustusrekvisiitat vaihtuvat kausittain ja ruokalista on selkeästi kausipainotteinen. Itsepalvelulla toimiva popcorn-koneesta voi hakea pientä suolaista juomien kera tai listalta voi tilata annoksia monenlaiseen makuun. 

Makumatka Lappeenrannan ja Parikkalan alueelle

Marraskuussa sesongissa on ainakin kukkakaali, punajuuri ja kurpitsat, joiden perusteella teimme tilauksen keittiöön. Kukkakaali saapui ihanasti friteerattuna, ja punajuuri oli yksi levypizzan pääraaka-aineista peston, hummuksen, majoneesin ja paahdettujen kurpitsansiemenien ohella.

makumatka Saimaalle

Jälkiruoka valittiin tällä kertaa juomalistalta. Kyrö Distillery on luonut aivan oman glögin, jota myydään vain S-ryhmän ravintoloissa. Glögissä yhdistyy tislaamon klassikko, Napue Gin, ja mustikkamehusta tehty glögijuoma, jossa rosmariini antaa upeaa vivahdetta. Erinomainen valinta loppuvuoden iltoihin.

Lähiruokaa keskustan sykkeesssä jo yli 20 vuoden ajan

Ravintola Wolkoff tuo lähiruoan Lappeenrannan keskustan Kauppakadulle. Jo vuonna 1998 avattu ravintola toimii yli 160-vuotiaassa suojellussa keltaisessa puutalossa, jonka sisällä voi aistia historiaa. Lämmin tunnelma kutsuu sisään pieneen, noin 40 paikkaiseen tilaan, jossa puulattia narahtelee pehmeästi jalkojen alla. Ravintolan monipuolinen lounas tarjoillaan arkipäivisin, mutta me suuntasimme ravintolaan illalla.

Makumatka Lappeenrannan ja Parikkalan alueelle

Pöydässä odottaa vastapaistettu kolmen viljan leipä, jossa vehnä, kaura ja ruis ovat sulassa sovussa keskenään. Tarkkaan kuratoidulta ruokalistalta löytyy raaka-aineita lähituottajilta sekä itse metsästä poimittuja marjoja ja sieniä. Ravintoloitsijat Sirja Ojala ja Karo Sintonen ovat jo toisen sukupolven yrittäjiä, joille on tärkeä tukea muita alueen toimijoita. 

Makumatka Lappeenrannan ja Parikkalan alueelle

“On rikkaus, kun lähialueen toimijoilta pystyy tilaamaan herkullisia raaka-aineita, joita voimme käyttää ruokalistaltamme”, Sirja iloitsee tarjoillessaan hirven ulkofileetä, katajanmarjakastiketta, lanttua, omenaa ja suppilovahveroita. Annoksen kaikki raaka-aineet ovat todellista lähiruokaa. Tässä annoksessa lähimetsistä poimitut suppilovahverot on säilötty pikkelöimällä. Suppilovahvero on yksi suosituimpia ruokasieniä Suomessa, eikä ihme: se on helposti tunnistettava sieni ja usein tuottaa hyvää satoa. Suppilovahveroa voi myös säilöä kuivaamalla tai pakastamalla. Riista on laadukas valinta sesongin kasvisten rinnalle. “Haaveena olisi joskus ostaa kokonainen poron vasa ja tuottaa siitä eri illoille yllätysmenun annoksia”, Sirja pohtii ääneen. 

Makumatka Lappeenrannan ja Parikkalan alueelle

Menun kruunaa harvemmin Suomesta saatava herkku, lämmin omenakohokas, joka on valmistettu ylistämään kotimaisten hedelmien sadonkorjuuta. Ranskalaisen keittiön klassikko nautitaan suoraan uunista tulleena, kuohkeana, usein vaniljakastikkeen kera. Kohokkaan sanotaan usein olevan haastava jälkiruoka toteuttaa, mutta kun tietää oikeat niksit, niin lopputulos on ihanan kuohkea ja lämmin päätös täydelliselle illalliselle. Ravintola Wolkoffissa niksit oli selkeästi hallussa.

Upean illallisen jälkeen kävelimme ensilumen sataessa takaisin hotellille. 

Rakkaudesta lähellä tuotettuun ruokaan ja elävään maaseutuun

Makumatka Lappeenrannan ja Parikkalan alueelle

Aamulla valkoinen lumi oli peittänyt maan ja näkymä oli huoneen ikkunoista mieletön. Kahvin tuoksu johdatteli aamupalapöytään, jossa palvelualtis henkilökunta ohjasi meidät herkkujen äärelle. Puuroa hotellin tekemällä puolukkahillolla ja aamupalasämpylä paikallisen yrittäjän leipomosta herättivät ruokahalun. Hotellilta varmistettiin vielä, että onhan turvalliset ajorenkaat alla, jotta ensilumi ei pääsisi yllättämään. Jatkoimme turvallisesti matkaa kohti Parikkalan parhaimpia kohteita.

Makumatka Lappeenrannan ja Parikkalan alueelle

Parikkala sijaitsee noin tunnin ajomatkan päästä Lappeenrannasta. Imatralta sinne matkustaa noin 40 minuutissa. Paikan suurin kuuluisuus Iloisen Pässin maalaispuoti ja kahvila on yhtä sympaattinen kuin itse paikan nimikin. Kotoisa pysähdyspaikka Parikkalassa tarjoaa elämyksiä koko perheelle – kesäaikaan pihamaalla pääsee tapaamaan lampaita ja kaneja, lähiburgerit ovat saatavilla ympärivuotisesti sekä maalaispuoti tarjoaa elämyksiä myös kotiin.

Makumatka Lappeenrannan ja Parikkalan alueelle

Yrittäjien Niko Hälvän ja Terhi Torikan yhteinen kiinnostus lähellä tuotettuun ruokaan näkyvät menussa. “Majoneesi Lappeenrannasta, paholaisen hillo Parikkalasta, valkosipulimurska Ruokolahdesta, härkäpapu Joutsenosta, burgersämpylä Simpeleeltä”, Niko luettelee ulkomuistista.

Kaikkia näitä ruokatuotteita sekä paikallisten taiteilijoiden käsitöitä voi tietysti ostaa mukaan maalaispuodista. Vierailumme aikana paikallinen mehuntuottaja saapui kysymään, josko tarvetta täydennykselle taas olisi – ja olihan sitä!

Makumatka Lappeenrannan ja Parikkalan alueelle

“Pakko nähdä” -vierailukohde, Parikkalan Patsaspuisto sijaitsee vain kilometrin päässä Iloisen Pässin Maalaispuoti ja kahvilasta pohjoiseen. Vaikuttava patsaskokonaisuuden parissa sai vietettyä tovin aikaa. Yön aikana satanut ensilumi valaisi syksyisen Parikkalan Patsaspuiston tunnelmallisesti.

Alue, jossa viihtyy pidempääkin

Makumatka Lappeenrannan ja Parikkalan alueelle

Päivän päätteeksi ajelimme Lappeenrannasta mutkaista Ylämaantietä 20 minuuttia 1869 rakennettuun Pulsan Asemalle. Nyt 150 vuotta myöhemmin, nykyinen omistajapariskunta on kunnostanut jopa 20 rakennusta uuteen käyttöön. Pulsan Asemalla on majoitusta, kahvilaa, saunoja, kokoustilaa, myymälä ja työ jatkuu yhä. Tyylikkäästi sisustetuista tiloista aistii vanhan ajan tunnelmaa. Aseman tunnelma on käsinkosketeltavissa ja tuntuu, että paikka pitää itse kokea, jotta kokee saman fiiliksen.

Makumatka Lappeenrannan ja Parikkalan alueelle

Pulsan Aseman pihapiirissä yksi rakennuksista toimii leipomona, jossa valmistuu päivän myytävät tuotteet. Suosituimmat syötävät syksyisin ovat puolukka-kinuskikakku sekä kolmen juuston piirakka. Pulsan Asemalle tullaan nauttimaan tarjontaa kauempaakin. Monet sanovat lähtevänsä päiväretkelle vain ja ainoastaan kohteena Pulsan Asema – jo tämä kertoo paikan viihtyvyydestä paljon. 

Makumatka Lappeenrannan ja Parikkalan alueelle

Runsautta pursuavasta myymälästä saa joulun alla mukaan uniikkeja tuliaisia kotiin ja lahjaksi. Kotimatkalle tarttui jokaisesta kohteesta uniikkeja lappeenrantalaista käsityötä. Toki suurimmaksi osaksi ruoan ja juoman muodossa.

Makumatka Lappeenrannan ja Parikkalan alueelle

Etelä-Karjalan ruokatarjonta on yllättävän lähellä. Kahden tunnin junamatka Helsingistä Lappeenrantaan menee hujauksessa ja alueen tarjonnan puolesta siellä viihtyy pidempäänkin. Vierailumme sai taianomaisen käänteen ensilumen saavuttua maahan ja kirkastaen loppuvuoden pimeitä iltoja. Arki-iltoinakin Lappeenrannan alueella ja ravintoloissa riittää vilinää, mikä on aina mukavaa.

Kahden päivän vierailulla ehdimme tutustua vain murto-osaan paikallisiin palveluihin. Jo kansallisessa tiedossa olevat herkut vety ja atomi -lihapiirakat jäivät tällä kertaa maistamatta, mutta tänne on tultava uudestaan. Silloin nautitaan myös Saimaan vesistöstä uimisen, saunomisen ja veneilyn muodossa. Onneksi talvisin voi tehdä kaikkea muuta, suosittelemme ehdottomasti ruokamatkailemaan kauniissa kotimaassamme myös talvella!

Lisää vinkkejä goSaimaan ravintoloista ja matkailukohteista löydät www.gosaimaa.com, Facebookista ja Instagramista @gosaimaa

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, joissa jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa sesongin kasviksista. 

gosaimaa