Parantuneet varastointitekniikat mahdollistavat kotimaisista päärynöistä nauttimisen pitkälle syksyyn, niistä syntyy esimerkiksi herkullinen pellille leivottava piirakka. Rustiikkinen päärynäpiirakka sopii ihanaksi herkuksi jälkiruokapöytään.
Vinkki: Ranskalaisen galeten eli pellille leivotun rustiikkisen piirakan voi täyttää melkein millä vain. Kokeile täytteeksi luumuja, omenaa tai suolaiseen piirakkapohjaan vaikka perunaa!
Rustiikkinen päärynäpiirakka
Kuudelle
Valmistusaika: 1,5 h
Taikina:
- 3 dl vehnäjauhoja
- ½ dl sokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- 100 g kylmää voita
- ½ dl kylmää vettä
Täyte:
- 100 g ranskankermaa
- 1 rkl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
Lisäksi:
- 4–5 päärynää
- 1 kananmuna voiteluun
Valmista ensin taikina. Mittaa kulhoon kuivat ainesosat. Kuutioi voi ja nypi se jauhojen joukkoon. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja nosta se jääkaappiin 30 minuutiksi.
Valmistele täytteet. Sekoita ranskankerma, sokeri ja vaniljasokeri kulhossa, nosta sivuun odottamaan. Pese ja halutessasi kuori päärynät. Halkaise päärynät, poista siemenkodat ja viipaloi ohuiksi siivuiksi, laita sivuun odottamaan.
Napsauta uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Ota taikina jääkaapista ja kauli siitä iso ympyrä leivinpaperin päälle. Käytä apunasi vehnäjauhoja, jotta taikina ei tartu kaulimeen. Levitä ranskankermatäyte taikinan päälle jättäen noin 5 cm tilaa reunoille. Asettele päärynäviipaleet ranskankerman päälle. Käännä taikinan reunat päärynöiden päälle ja voitele taikinareunus kananmunalla. Paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoile sellaisenaan tai vaniljakastikkeen kera.
Tämä resepti on julkaistu alun perin Satokausikalenterissa 2023. Kaikki myynnissä olevat Satokausikalenterit löydät verkkokaupastamme. Satokausikalenterista löydät aina ajankohtaiset tiedot kunkin sesongin kasviksista.