Kaupallinen yhteistyö: Visit Åland

 

Tiedätkö sinä miksi saariston juustot ovat usein voimakkaamman makuisia? Kävimme huhtikuussa Ahvenanmaalla ja ihastuimme valtavasti paikallisiin makuihin. Ahvenanmaan ruokakulttuurista ei voi puhua mainitsematta meijerituotteita.  Kesä 2021 tullaan muistamaan kotimaanmatkailusta ja lähiruoan renessanssista. Kesälomiin voi olla vielä hetki aikaa, mutta makumatkailun voit aloittaa jo tänään. Bongasimme kaupan hyllystä matkaltamme tuttuja Ahvenanmaan makuja, joista kokataan ihanaa ruokaa niin arkeen kuin juhlaan. 

Pitkät perinteet ja erityiset olosuhteet synnyttävät timanttisia tuotteita

Tänä vuonna 100 vuotta täyttävä Ålandsmejeriet on perustettu vuonna 1921. Salaisuus tuotteiden takana on pysynyt vuosisadan ajan samana: tuore maito, joka tulee ainoastaan saaristolaistiloilta. Ahvenanmaan maidon maun salaisuus on kalkkipitoisissa saaristoniityissä ja niillä kasvavissa aromaattisissa kasveissa, joita lehmät pääsevät syömään. Tätä makua ei voi muualla kopioida. Osuusmeijeriin kuuluu 15 jäsentä ja tuotantoketju on todellakin lyhyt! 

Sata vuotta on pitkä aika yritykselle, mutta tulevaisuuteen katsova Ålandsmejeriet haluaa olla olemassa vielä 2100-luvulla. Tuotantoa kehitetään jatkuvasti. Esimerkiksi meijerituotannossa syntyvä biohajoava jäte muutetaan meijerin omassa biokaasulaitoksessa lämmöksi ja höyryksi. Näin saadaan omavaraista energiaa, jota hyödynnetään tuotannossa. Oma biokaasulaitos on vähentänyt meijeritoiminnan hiilidioksidipäästöjä yli 80 prosenttia!

Löydä omat suosikkisi Manner-Suomen kaupoista

Me valitsimme resepteihin Ålandsmejerietin tunnetuimmat ja Manner-Suomesta löytyvät tuotteet,  ihanan kermaisen Port Salut – juuston sekä kuusi kuukautta kypsytetyn Kartanojuuston. Erilaisia juustoja on valikoimassa jopa 13 eri laatua, joten jokaiselle löytyy varmasti mieluinen vaihtoehto. 

Juustojen lisäksi tuoteperheeseen kuuluu perinteisin menetelmin kirnuttua saaristolaisvoita, joka on voittanut useita palkintoja. Valikoimiin kuuluu myös perinteisellä reseptillä valmistettuja luonnonjugurtteja. Kaikki tuotteet valmistetaan edelleen samalla tinkimättömällä asenteella ja ammattiylpeydellä kuin 100 vuotta sitten. Yli puolet tuotannosta myydään tällä hetkellä Manner-Suomeen ja kysyntä kasvaa varsinkin kesäaikaan. 

Juustosalaatti joka lyö juhlavieraat ällikällä

Tässä näyttävässä salaatissa yhdistyvät sesongin ensimmäiset miedon makeat vesimelonit sekä täynnä makua oleva Ålandsmejerietin Port Salut-juusto! Keskenään ne muodostavat ihanan makuparin, jossa vieno makeus ja aromaattinen suolaisuus vaihtelevat leikkisästi. Toki salaattia voi valmistaa ihan vain arki-iltojen iloksi.

Kevään juhlien juustosalaatti

  • 500 g vesimelonia
  • 100 g Ålandsmejeriet Port Salut -juustoa
  • salaattisekoitusta

 

Hunajapaahdetut hasselpähkinät:

  • 80 g hasselpähkinöitä
  • 1 rkl öljyä
  • 1 rkl hunajaa
  • suolaa

 

Sitruunavinegretti:

  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 tl dijon-sinappia
  • 1 tl hunajaa
  • ¾ dl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa

 

Valmista ensin hunajapaahdetut hasselpähkinät. Rouhi pähkinöitä hieman veitsellä ja paahda pähkinöitä pari minuuttia kuumalla, kuivalla pannulla. Lisää öljy ja paista sekoitellen pari minuuttia. Lisää hunaja ja sekoita hyvin pähkinöiden joukkoon. Mausta ripauksella suolaa. Ota pähkinät pois pannulta ja anna jäähtyä.

Tee seuraavaksi sitruunavinegretti. Mittaa sitruunamehu, sinappi, hunaja ja oliiviöljy kannelliseen purkkiin. Sulje kansi ja ravistele sekaisin. Mausta suolalla.

Poista vesimelonista kuoret ja leikkaa vesimeloni kuutioiksi. Revi Port Salut -juusto sormin murusiksi. Levitä salaattivadille muutama kourallinen salaattisekoitusta ja asettele sen päälle vesimelonit, juustot ja paahdetut pähkinät. Valuta hieman sitruunavinegrettiä salaatin pintaan ja tarjoile loput erikseen.

Lohturuokien klassikko päivitettiin 2020-luvulle!

Klassikkostatuksen asemaan kohonnutta mac & cheeseä pidetään lohturuokien kuninkaana. Pelkkä juusto ja makaroni voi toimia tietyissä tilanteissa, mutta meille se ei riitä. Tähän reseptiin yhdistimme kevään ensimmäisen ruokaisan villiyrtin eli vuohenputken. Makua saadaan Ålandsmejerietin Kermajuustosta eikä saaristolaisvoitakaan säästellä.

Oolannin mac & cheese 

Neljälle

 

  • 350 g makaronia
  • suolaa
  • 4 rkl Ålandsmejeriet voita
  • 4 rkl vehnäjauhoja
  • 5 dl maitoa
  • 5 dl Ålandsmejeriet Kermajuustoa
  • 1 annos vuohenputkipestoa
  • suolaa ja mustapippuria

 

Vuohenputkipesto:

  • 5 dl nuorta vuohenputkea
  • 3 rkl pinjansiemeniä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • suolaa

 

Paistettu saaristolaisleipämuru:

  • 4 siivua saaristolaisleipää
  • 2 rkl Ålandsmejeriet voita

 

Valmista ensin vuohenputkipesto. Ryöppää vuohenputket eli keitä niitä vajaan minuutin ajan. Huuhtele kylmällä vedellä ja puristele kuiviksi. Hienonna veitsellä.

Paahda pinjansiemeniä kuumalla, kuivalla pannulla parin minuutin ajan, jotta ne saavat hieman väriä. Varo polttamasta. Anna jäähtyä.

Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Laita kaikki peston ainekset kulhoon ja surauttele pestoksi sauvasekoittimella. Mausta suolalla.

Valmista sitten saaristolaisleipämuru. Murustele leipä käsin. Sulata voi pannulla ja paista leipämurua, kunnes se on rapeaa. Anna jäähtyä.

Keitä makaroni suolalla maustetussa vedessä al denteksi. Huuhtele kylmällä vedellä, jotta kypsyminen loppuu. Jätä siivilään valumaan.

Sulata voi kattilassa ja sekoita vehnäjauhot voin joukkoon. Lisää maito ohuena nauhana koko ajan vispaten. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia. Sekoittele, ettei kastike pala pohjaan. Raasta sillä aikaa juusto ja sekoita se sitten kastikkeen joukkoon. Kun juusto on sulanut, sekoita kastikkeeseen pesto ja makaronit. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa vielä suolalla.

Tarjoile oolannin mac & cheesen kanssa rapeaa paistettua saaristolaisleipämurua.

 

Lue lisää matkastamme Ahvenanmaalle sekä vierailustamme Ålandsmejerietille täältä. Laita seurantaan myös Visit Ålandin Instagram-tili ja inspiroidu saaristolaiselämästä.