Kaupallinen yhteistyö: Snellman
Kirpeät syyspäivät houkuttelevat aarrejahtiin sienimetsään, jossa mieli lepää samalla kuin sienikori täyttyy. Retken antimista pyöräytetään upean täyteläinen sienikastike, johon tuo makua ja syvyyttä tumma olut. Sienikastike maistuu mahtavalta esimerkiksi uusien, lisäaineettomien Kunnon lihapullien kanssa ja mikä parasta – piirun verran parempi arkiruoka syntyy puolessa tunnissa!
Aarrejahdissa sienimetsällä
Syksyisessä metsässä kulkeminen tekee hyvää keholle ja mielelle, samalla sienikori täyttyy umamia pursuavista aarteista. Moni tunnistaa keltaiset kantarellit, sammalmättäissä lymyilevät suppilovahverot ja pulleat herkkutatit, mutta metsä on pullollaan myös muita syötäviä sieniä. Esimerkiksi lampaankääpä, vaaleaorakas sekä erilaiset haperot ja rouskut ovat hyviä ruokasieniä. Niiden tunnistamista voi harjoitella lähtemällä metsälle kokeneemman sienestäjän kanssa tai vaikka osallistumalla sienikurssiin.
Vaikka sienet viihtyvät viileässä ja kosteassa, paras keräyskeli on kuiva poutasää. Heti sateen jälkeen sienet saattavat nimittäin olla vielä vetisiä ja pilaantua helposti. Mukaan sieniretkelle on hyvä varata sieniveitsi, laakea kori, sienikirja, kännykkä, vesipullo ja jotain pientä evästä. Metsässä samoillessa myös kartta ja kompassi voivat tulla tarpeeseen. Kerää vain sellaisia sieniä, joiden tiedät olevan varmasti syötäviä.
Olut säväyttää sienikastikkeessa
Monipuoliset sienet sopivat niin piirakkaan, pastaan, keittoihin kuin muhennoksiinkin, ja metsäinen maku komppaa myös erinomaisesti erilaisia liharuokia. Uudenlaista syvyyttä perinteinen sienikastike saa, kun siihen lorauttaa mausteeksi tummaa olutta. Kastikkeen kanssa maistuvat tietenkin Kunnon lihapullat, jotka valmistetaan Snellmanin uudenkarhealla tuotantolinjalla Pietarsaaressa. Syöntivalmiit lihapullat saavat makua Snellmanin porsaan jauhelihasta, aidoista mausteista ja itse tehdystä lihaliemestä, joka keitetään tehtaan sivutuotteena syntyvistä naudan luista. Lihapullissa ja syksyn toisessa uutuustuotteessa, Kunnon jauhelihapihveissä, on huimat 95 % lihaa eikä lainkaan lisäaineita. Pullia kelpaa muuten napostella myös kylmänä!
Kunnon Lihapullat ja oluella höystetty sienikastike on piirun verran parempaa arkiruokaa, joka syntyy helposti puolessa tunnissa. Tumma olut korostaa sienten umamista makua supertäyteläisessä kastikkeessa. Halutessaan kastikkeen voi maustaa hyppysellisellä rosmariinia tai timjamia. Tarjoile perunamuusin tai keitettyjen pottujen kanssa.
Snellman Kunnon lihapullat ja oluella höystetty sienikastike
30 min / neljälle
Oluella höystetty sienikastike
200 g käsiteltyjä metsäsieniä, esim. kantarelleja ja suppilovahveroita
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
2 dl tummaa olutta
2 dl kuohukermaa
0,5–1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
Lisäksi
1–2 pkt (à 300 g) Snellman kunnon lihapullia
Perunamuusia tai keitettyjä perunoita tarjoiluun
Puhdista ja silppua sienet pieneksi. Hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Lisää sienet kuivalle pannulle ja paista keskilämmöllä, kunnes sienistä tuleva neste on haihtunut. Lisää öljy, sipuli ja valkosipuli pannulle. Kuullota muutama minuutti. Lisää olut pannulle ja anna kiehahtaa. Lisää lopuksi kerma sekä mausteet, sekoita. Paista lihapullia toisella pannulla tilkassa öljyä muutama minuutti. Kun lihapullissa on kullanruskea rapea pinta, lisää lihapullat sienikastikkeen. Kiehauta kastike ja tarjoile perunamuusin tai keitettyjen perunoiden kera.
Lue lisää Snellmanista heidän Instagramista @herrasnellman!
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä sekä tietoa Satokauden kasviksista.