Kaupallinen yhteistyö: Snellman
Kevättalvi tarjoilee sesonkiruokailijalle syksyllä varastoituja kotimaisia kasviksia sekä lämpimämmistä maista meille tuotuja tuttavuuksia. Maaliskuussa Satokausi-keittiöön kannetaan oransseja ja purppuraisia bataatteja sekä kilokaupalla ihanan vihreitä avokadoja. Niistä syntyvät maatiaispossulla täytetyt purppurabataatit sekä täyteläinen pekoni-BBQ-kastike, joka kannattaa panna korvan taakse myös tulevia grillikekkereitä ajatellen. Eikä siinä vielä kaikki, sillä herkullisen reseptiikan kylkiäisenä saat pienen katsauksen suomalaisen maatiaispossun mielenkiintoisesta matkasta tähän päivään.
Possulla ja ihmisellä on pitkä yhteinen historia
Ensimmäiset merkinnät saparohäntien ja ihmisen yhteiselosta ovat 7000 vuoden takaa. Suomessakin seurallinen ja touhukas eläin on ollut tärkeä ravinnonlähde jo satojen vuosien ajan. Varsinainen lihakarjaksi kasvattaminen alkoi 1700-luvulla. Tuona aikana maatiaissikojen ulkonäkö poikkesi nykyisestä aika lailla.
Possut olivat sopeutuneet kylmään ilmastoon kasvattamalla paksun, harjaksien muodostaman karvapeitteen. Ne viettivät kevään, kesän ja suuren osan syksystä metsissä ruokaa tonkien. Ruokakaukaloiden ääreen sikolättiin palattiin vasta, kun maa jäätyi. Routa ajoi porsaan kotiin, kuten sanontakin kuuluu.
Maailman suomalaisin possu on alkuperäisrotujen risteytys
Snellmanin perhetiloilla kasvaa perimältään suomalaisia porsaita. Alkuperäisiä sikarotuja, suomalaista maatiaista ja yorkshireä on jalostettu 1900-luvun alusta saakka. Snellmanin maatiaispossu on syntynyt näiden kahden alkuperäisrodun risteytyksen tuloksena. Maatiaispossu on väriltään vaalea, rakenteeltaan pitkä ja lihaksikas, ja sillä on sympaattiset luppakorvat. Possuja tai niiden genetiikkaa ei tuoda ulkomailta, joten eläinten alkuperä on tarkkaan tiedossa. Maailmalla jalostustyö keskittyy usein määrään ennen laatua, kun taas Suomessa keskitytään terveemmän maatiaispossun kehittämiseen.
Eläinten hyvinvointi on yksi vastuullisen lihatalon tärkeimmistä painopisteistä, sillä sikojen terveyttä tukevilla kasvuolosuhteilla on suora vaikutus lihan laatuun. Tavoitteena on, että possut saavat toteuttaa lajinmukaista käyttäytymistä mahdollisimman paljon. Vapaaporsituksen myötä pesän rakentaminen, vapaa imettäminen ja possujen välinen vuorovaikutus on lisääntynyt. Osana kehittämistyötä tiloilla tehdään Welfare Quality -tutkimusta, jossa ulkopuolinen arvioija keskittyy eläimen hyvinvointiin yksilönä.
Pitkään säilyvästä suolalihasta arkiseksi ateriaksi
Yltäkylläisenä nykyaikana on helppo unohtaa, että vielä muutama sukupolvi sitten lihaa oli tarjolla vain silloin, kun pihapiirissä pidettiin omia eläimiä. Itse kasvatetut porsaat hyödynnettiin päätä, harjaksia ja saparoa myöten. Jääkaappeja tai muita kylmätiloja ei juuri ollut, joten liha säilöttiin savustamalla, hapattamalla, kuivaamalla tai suolaamalla. Karkealla suolalla säilöttyä suolalihaa säilytettiin isoissa puutiinuissa, josta sitä annosteltiiin käyttöön vuosien mittaan. Suolalihaa syötiin sellaisenaan tai siitä keiteltiin yksinkertaista soosia, jota syötiin perunoiden kanssa.
Tämän päivän näkökulmasta possu on erittäin monipuolinen raaka-aine. Possunliha löytää tiensä suomalaisten lautasille leikkeleinä ja makkaroina, se maistuu grillissä fileinä, ribseinä ja kylkipaloina ja porisee arkisin pannuilla jauhelihana. Kinkku on joulupöytien pettämätön klassikko, jota syömme lähes 1,5 kiloa herkkusuuta kohden. Uusia käyttötapoja putkahtaa pinnalle jatkuvasti. Pulled pork -villitys teki tunnetuksi nyhtöpossun ja pekoniakin on opittu käyttämään mitä herkullisimmin tavoin. Tahmea karamellipossu on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen aasialaisen ruoan ystäviin.
Aromaattinen purppurabataatti on sesongin yllättäjä
Bataatin villimpi väriversio, purppurabataatti on lähtöisin Japanista. Okinawan bataattinakin tunnettu kasvis on maultaan todella aromikas, jopa parfyyminen. Kauniin värinen purppurabataatti käy kaikkeen siihen mihin oranssi kollegansakin, mutta mahtavan makunsa ansiosta se soveltuu myös leivontaan ja jälkiruokiin. Jos purppurainen väri ja hieman erikoisempi maku mietityttää, kokeile kasvista yhdessä oranssin bataatin kanssa tai yhdistä se muihin juureksiin. Rohkeasta maustamisesta on myös apua, samoin marinoinnista, sillä molemmat käyttötavat tasapainottavat parfyymistä makua.
Satokausi-keittiössä kokataan tänään sesongin värikkäimmästä kasviksesta uuniherkkuja, joiden kylkeen sekoitetaan paksu pekoni-BBQ-kastike. Täytetyt purppurabataatit saavat sisuksiinsa Kunnon sika-nauta jauhelihaa, cheddar-juustoa sekä aina niin ihanaa sesongin avokadoa. Parempaa yhdistelmää emme juuri nyt voisi kuvitellakaan!
Täytetyt purppurabataatit ja pekoni-BBQ-kastike
Neljälle
Purppurabataatit:
- 4 pienehköä purppurabataattia
- 1 sipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 rkl öljyä
- 1 pkt Snellman Kunnon sika-nauta jauhelihaa (400 g)
- 1 rkl grillimaustetta
- 1 kypsä avokado
- cheddar-juustoa raasteena
- ranskankermaa
- tuoretta korianteria
Pekoni-BBQ-kastike:
- 1 pkt Snellman Kunnon pekonia (150 g)
- 1 sipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 3 dl lihalientä
- 1 dl ketsuppia
- 3 rkl balsamiviinietikkaa
- 2 rkl soijakastiketta
- 1 rkl hunajaa
- 1 rkl srirachaa (tai enemmän maun mukaan)
- 1 tl savupaprikajauhetta
- mustapippuria
Purppurabataatit:
Valmista ensin pekoni-BBQ-kastike alla olevan ohjeen mukaan.
Pese purppurabataatit hyvin. Asettele ne uunipellille ja paahda 200 asteessa 45–60 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Anna jäähtyä hetki.
Bataattien paahtuessa tee täyte. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja jauheliha. Ruskista jauheliha. Mausta grillimausteella.
Halkaise avokado, poista kivi. Leikkaa avokado kuorettomiksi siivuiksi.
Tee hieman jäähtyneisiin bataatteihin syvä viilto pituussuunnassa ja avaa bataatti varovasti. Täytä se juustoraasteella, ranskankermalla, avokadolla, maustetulla jauhelihalla ja pekoni-BBQ-kastikkeella. Viimeistele tuoreella korianterilla.
Pekoni-BBQ-kastike:
Hienonna pekoni. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
Ruskista pekonit kattilassa. Lisää sipuli ja valkosipuli, paista muutama minuutti. Lisää sitten muut aineet ja anna kastikkeen kiehua hiljakseen 30–45 minuuttia. Surauta kastike sileäksi sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa/soijakastiketta tai srirachaa.
Tarjoile lämpimänä täytettyjen purppurabataattien kera. Soosi sopii hyvin myös kesän grillailuihin.
Lue lisää Snellmanista heidän Instagramista @herrasnellman!
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä sekä tietoa Satokauden kasviksista.