Kaupallinen yhteistyö: Apetit

Kasvikset ovat tärkeä osa täysipainoista ruokavaliota aina vauvasta vaariin. Vaikka lapset ovat luonnostaan uteliaita, on monille tenaville uusien ruokien (lue: vihannesten) maistelu hankalaa. Tuttujen ja makeiden makujen suosiminen on lapselle luontaista, eikä se tarkoita, että kyse olisi nirsoudesta. Lapsen makumaailman laajentaminen vaatii kärsivällisyyttä ja paljon toistoa, mutta lopputulos eli kasviksia rakastava lapsukainen kyllä palkitsee! Kerromme tässä postauksessa, miksi kasvisten syöminen on niin tärkeää.

Lisää vinkkejä parempaan kasvisarkeen löydät edellisistä Tuorekset-postauksistamme, nappaa helpot ja nopeat reseptit talteen:

Haukkaa haukkaa hedelmää, vitamiinit sulle jää

Kasviksissa on paljon vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja flavonoideja. Vaikeita sanoja, mutta erittäin tärkeitä elimistön toiminnan sekä kasvun ja kehityksen kannalta. Aikuisten tulisi syödä monipuolisesti vihanneksia vähintään puoli kiloa päivässä, leikki-ikäisen lapsen taas vähintään viisi kasvis-, hedelmä- tai marja-annosta päivässä. Yksi annos on esimerkiksi yksi tomaatti, desi kasvisraastetta tai hedelmän puolikas. Pidä siis huoli, että vihannekset muodostavat ruokavalion perustan ja niitä on tarjolla jossain muodossa joka aterialla. Aikuisten esimerkki on lapsille tärkeää, joten syökää yhdessä ja samaa ruokaa. Näytä lapselle, että sinäkin pidät kasviksista!

Vihanneksia voi myös piilottaa tuttujen ruokien joukkoon. Kokeile heittää muutama pakastepinaattinappi perunamuussin joukkoon tai raastaa kesäkurpitsaa jauhelihakastikkeeseen. Lisää myös kasvisruokien määrää, jotta niistä tulee lapsille tuttuja ja arkipäiväisiä. Tänä päivänä lihan voi helposti korvata erilaisilla kasvipohjaisilla tuotteilla, kokeile edes muutaman kerran viikossa.

Popsi popsi porkkanaa, hampaita se vahvistaa

Kasvikset tuovat ruokaan väriä ja makua ja niiden käyttömahdollisuudet ovat lähes loputtomat. Vihanneksista saa myös lukuisia terveydellisiä hyötyjä, ne mm. lisäävät vastustuskykyä, mikä onkin tärkeä seikka lapsiperheissä. Lapsille on kuitenkin turha paasata vihannesten terveellisyydestä. Sen sijaan kasviksia, hedelmiä ja marjoja tulisi tarjota monipuolisesti ja ennen kaikkea sinnikkäästi. Kehu lasta pienestäkin edistyksestä, moittimiselle sen sijaan ei kannata antaa paikkaa ruokapöydässä.

Helppo tapa lisätä kasvisten monipuolisuutta on napata kaupasta mukaan valmiiksi pilkottuja vihannessekoituksia, jotka nopeuttavat ruoanlaittoa ja vähentävät hävikkiä. Apetit Tuorekset -vihannessekoitukset ovat käyttövalmiita arjen apureita, jotka maistuvat sellaisenaan naposteltavana tai erilaisten ruokien joukossa. Aasia Wok -sekoituksessa on kotimaista keräkaalia ja punasipulia sekä porkkanaa ja sokerihernettä ja se sopii hyvin nopeisiin wokkiruokiin tai vaikkapa uunimunakkaaseen, jonka tekemiseen myös perheen pienemmät voivat osallistua.

uunimunakas

Uunimunakas vihanneksilla

Neljälle

  • 6 munaa
  • ½ dl kermaa
  • ½ tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria
  • 1 rasia (200 g) Apetit Tuorekset Aasia Wokkia
  • tilkka öljyä
  • 150 g fetajuustoa
  • tuoretta basilikaa

Riko munat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Sekoita joukkoon kerma ja maustasuolalla ja mustapippurilla. Paista Apetit Tuorekset Aasia Wokia hetki öljyssä pannussa. Kaada munaseos pannuun, jos se on uuninkestävä (tai siirrä vihannekset ensin uunivuokaan). Murustele fetajuusto munakkaan päälle ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Viimeistele hienonnetulla tuoreella basilikalla.

Vinkki! Anna lapsen osallistua ruoanlaittoon ikätasonsa mukaisesti. Osaisiko lapsi jo rikkoa munat kulhoon tai vatkata niiden rakenteen rikki? Fetajuuston murustelu sujuu jo pieneltäkin lapsukaiselta, samoin tuoreen basilikan ripottelu valmiin munakkaan päälle.

PS. Tämä ruoka sopii yli yksivuotiaille lapsille. Yli 10-kuisille voit tarjoilla munakkaan ilman suolaista fetajuustoa ja yli puolivuotiaille sormiruokailijoille voit valmistaa oman annoksen pelkistä munista ja vihanneksista.

uunimunakas

Apetitin uusituilta verkkosivuilta löydät runsaasti herkullisia reseptejä ja vinkkejä kasvisten lisäämiseen ruokavaliossasi. Seuraa Apetitia myös Facebookissa ja Instagramissa!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.