Kaupallinen yhteistyö: Winestate

Paahdettuja varhaisperunoita, vihreitä linssejä, tuoreita yrttejä, kirpeitä kapriksia ja kourakaupalla pinaattia – alkukesän aineksista sekoitetaan ruokaisa salaatti vailla vertaa! Kesäruoka koristellaan syötävillä orvokeilla ja kaveriksi korkataan herkullisen hedelmäinen uusiseelantilainen valkoviini!

varhaisperunasalaatti

Raikas valkoviini kuuluu kesään 

Kesäruokien rinnalla maistuu rapsakan raikas valkoviini. Uusiseelantilainen Mud House Sauvignon Blanc on mukavan hapokas ja ainutlaatuisen aromaattinen viini, joka ansaitsee paikkansa juhannuksen juhlapöydässä, alkukesän aineksista sekoitettujen salaattien seuralaisena tai ihan vain sellaisenaan nautittuna.

Mud House Sauvignon Blanc sopii Suomen suveen erinomaisesti, sillä sen raikas tuoksu ja elegantti maku maalaavat mieleen kesän ensimmäisten raparperinvarsien ja parhaillaan kypsyvien herukoiden hurmaavat aromit. Valkoviinit ovat parhaimmillaan reilusti viilennettynä – muista siis sujauttaa pullo jääkaappiin viimeistään pari tuntia ennen tarjoilua. 

VINKKI! Sauvignon Blanc -rypäleistä valmistettu viini viihtyy myös myöhäiskesän kekkereiden ja rapujuhlien rempseässä tunnelmassa!

Koristele kesäinen kattaus syötävillä orvokeilla

Alkukesän kukkaset ovat kauniita katsella, mutta tiesitkö, että useita niistä voi myös syödä? Orvokit ovat juuri nyt kauneimmillaan, joten suosittelemme lämpimästi käyttämään kukkia kattausten, kakkujen ja kesäruokien koristeluun sekä raikkaiden juomien viimeistelyyn. Koristele annokset ja salaattivadit juuri ennen tarjoilua, etteivät orvokit ehdi nuupahtaa ruokavieraita odotellessa.

Syötäviä orvokkeja löydät hyvin varusteltujen ruokakauppojen valikoimista joko pieniin rasioihin pakattuina tai istutettuina ruukkuihin tuoreiden yrttien keskeltä. Myös kaikki luonnonvaraisina kasvavat orvokit ovat syötäviä, mutta kesäkukkina myytävät tummasilmät kannattaa jättää silmäniloksi puutarhaan, sillä ne saattavat sisältää lannoitteista peräisin olevia haitallisia ainesosia.

VINKKI! Käytä orvokkeja ja muita syötäviä kukkia kuten päivänkakkaroita, apiloita ja horsmaa jääpalojen koristeluun. Asettele kukat jääpalamuottiin, täytä se vedellä ja anna jäätyä pakastimessa vähintään 2–3 tuntia.

varhaisperunasalaatti

Kesäkuumalla maistuu raikas perunasalaatti, joka valmistuu ilman majoneesia!

Paahdetuista varhaisperunoista valmistettava perunasalaatti on tulvillaan raikkaita ja vihreitä makuja, kuten pinaattia, tuoreita yrttejä, marinoitua punasipulia ja kirpeitä kapriksia. Samaa vehreän hapokasta makumaailmaa toistaa myös suositusviini, Mud House Sauvignon Blanc, mikä tekee yhdistelmästä taivaallisen makuparin!

Majoneesin sijaan kesän ensimmäiset perunat saavat seurakseen oliiviöljystä, viinietikasta ja rouheasta ryytisinapista sekoitetun kastikkeen. Kirkas perunasalaatti säilyy majoneesipitoista pottusalaattia paremmin lämpimässä, eikä pilaannu hetkessä kuumimmissakaan kesäjuhlissa. Salaatti on myös vegaaninen, joten se maistuu kätevästi kaikille kesävieraille.

Ruokaisuutta lisäävät kypsänä salaattiin sekoitettavat vihreät linssit. Voit ostaa linssit kypsinä säilykkeinä tai keittää kuivattuja linssejä isomman satsin esimerkiksi lounasruoan lisukkeeksi. Sesongin punasipulit marinoidaan salaatinkastikeessa – aikaa säästyy ja tiskivuorolainenkin on tyytyväinen!

varhaisperunasalaatti

Perunasalaatti paahdetuista varhaisperunoista

Neljälle

  • valmistusaika: 1 tunti
  • 1 kg varhaisperunoita
  • ½ punasipuli
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl viinietikkaa (esim. valkoviinietikkaa tai riisiviinietikkaa)
  • 1 tl ryytisinappia
  • ½ dl kypsiä vihreitä linssejä
  • 100 g pinaattia
  • 120 g varrellisia, isoja kapriksia
  • iso kourallinen yrttejä (esim. tilliä, persiljaa, salviaa ja minttua)

lisäksi maustamiseen, kypsentämiseen ja tarjoiluun:

  • suolaa
  • pippuria
  • oliiviöljyä
  • orvokkeja

Pese varhaisperunat ja leikkaa isot perunat suupalan kokoisiksi lohkoiksi. Pienet perunat voit jättää kokonaisiksi. Mausta perunat kevyesti suolalla, pippurilla ja oliiviöljyllä ja paahda ne kypsiksi haluamallasi tavalla esimerkiksi grillissä, noin 200-asteisessa kiertoilmauunissa tai airfryerissä. Perunat kypsyvät noin 20–30 minuutissa. Anna kypsien perunoiden jäähtyä hetken aikaa.

Perunoiden kypsyessä kuori puolikas punasipuli ja leikkaa se suikaleiksi.

Sekoita pienessä kulhossa viinietikka, oliiviöljy, ryytisinappi sekä hyppysellinen suolaa ja pippuria. Lisää sipulisuikaleet kastikkeen joukkoon ja anna maustua sillä välin, kun perunat kypsyvät ja jäähtyvät.

Huuhtele kypsät, vihreät linssit sekä pinaatit. Valuta kaprikset ja hienonna yrtit.

Kun perunat ovat hieman jäähtyneet, sekoita niiden joukkoon punasipulit kastikkeineen sekä linssit, hienonnetut yrtit, kaprikset ja pinaatit. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Tarjoile laakealta vadilta ja koristele syötävillä orvokeilla.

VINKKI! Halutessasi voit lisätä salaatin alle vegaanista majoneesia tai maustettua turkkilaista kaurajogurttia. Voit myös kokeilla lusikoida salaatin päälle hieman valmista pestoa.

varhaisperunasalaatti