Kaupallinen yhteistyö: Saga

 

Veriappelsiinien sesonki päättyy pian, mutta maaliskuun ajan ehtii nauttimaan punaisena hehkuvien hedelmien ainutlaatuisesta makeudesta. Mehukkaat veriappelsiinit maistuvat mahtavilta sellaisenaan syötyinä, mutta antavat aromikkaan säväyksen myös suolaisiin ruokiin. Tänään Satokausi-keittiön ruokalistalla ovat veriappelsiinilohi ja niin ikään sesongissa olevasta muhkean värikkäästä bataatista sekoitettu salsa. Reseptin lisäksi jaamme hyödyllisiä vinkkejä kalan hygieeniseen käsittelyyn ja keittiön puhtaana pitämiseen, joten jatka ihmeessä lukemista!

 

Leivinpaperi auttaa pitämään keittiön puhtaana

Keittiössä puhtaus ja hyvä hygienia ovat erityisen tärkeitä, siitä olemme varmasti kaikki samaa mieltä. Siistissä keittiössä kokkauskin käy sujuvammin. Valtavaa puhdistusaineiden tai kikkakolmosten kokoelmaa ei kuitenkaan tarvita, sillä yksinkertaisilla vinkeillä ja sinunkin keittiöstäsi löytyvillä tuotteilla pääsee varsin pitkälle.

Rasvatiivis, tarttumaton ja kosteutta kestävä SAGA leivinpaperi on jokaisen kotikokin uuttera apuri. Käytä leivinpaperia leikkuulaudan tai työskentelytason suojaamisen etenkin, kun käsittelet helposti pilaantuvaa lihaa tai kalaa, tai voimakkaasti värjääviä raaka-aineita, kuten punajuuria. Kalan käsitteleminen leivinpaperin päällä sujuu mutkattomammin, kun kostutat leikuulaudan tai työtason pinnan kevyesti. Näin leivinpaperi pysyy paremmin paikallaan ja kalan fileointi ja ruotojen nyppiminen käy kätevämmin. Kalan käsittelyn jälkeen käytetty leivinpaperi on helppo heittää biojätteisiin perkeineen kaikkineen.

Suojaamalla työvälineet estät samalla hajujen ja mahdollisten bakteerien leviämisen. Myös tulisen ruoan rakastajan elämä helpottuu, kun ärhäkän chilin kapsaisiinit eivät tartu leikkuulaudan kautta muihin ruoka-aineisiin. Ehkäpä kaikkein suurimman hyödyn leivinpaperista kuitenkin saa vuoraamalla sillä paistoastian. Uunivuoka ja paistopelti säilyvät puhtaina, sillä paperin rasvatiivis ja kosteutta hylkivä pinta pitää nesteetkin sisällään. Rasva ei pala kiinni astiaan korkeissakaan lämpötiloissa ja tiskivuori pysyy mukavan matalana.

Kätevän leikkuuterän ansiosta leivinpaperirullasta on helppo repäistä prikulleen oikean kokoinen pala niin leikkuulaudalle kuin paistovuokaankin. SAGA papereiden avulla keittiö pysyy siistinä myös ruoanlaiton aikana, ja kokkaushetken jälkienkin siivoaminen sujuu sutjakammin.

Biohajoava ja kompostoituva leivinpaperi on ympäristöystävällinen valinta

Leivinpaperirulla löytyy taatusti lähes jokaisesta suomalaisesta keittiöstä, mutta kuinka moni on tullut pohtineeksi, mistä tuo arkinen tuote valmistetaan ja miten se kuuluisi lajitella? 

Leivinpaperin matkaa metsästä valmiiseen pakkaukseen saakka valvotaan tarkasti. Sertifikaatit kertovat, että leivinpaperin puuraaka-aine tulee kestävästi hoidetuista pohjoisen metsistä, joissa on huolehdittu luonnon monimuotoisuuden säilymisestä. Valmiit tuotteet testataan ja niiden hygieenisyys taataan aina tuotanto- ja pakkausvaiheesta kuljetukseen saakka.

Mäntässä valmistettava SAGA leivinpaperi syntyy pääosin pitkäkuituisesta havusellusta, jota saadaan mm. metsien harvennuksissa kaadettavasta kuitupuusta sekä sahoilla syntyvästä hakkeesta. Ensikuiduksi kutsutussa vahvassa ja turvallisessa raaka-aineessa ei ole uusiopaperin painoväri- tai kemikaalijäämiä, joten siitä valmistettu leivinpaperi kelpaa hyvin keittiökäyttöön. Kokkauksen jälkeen paperit voi hyvällä omallatunnolla lajitella biojätteisiin tai kompostiin. 

Oranssikuorinen bataatti on pääsiäispöydän väripilkku

Monipuolinen bataatti on mainio juures, sillä se sopii sekä suolaiseen että makeaan kokkaukseen. Olet saattanut törmätä kaupoissa myös purppuranpunaiseen lajikkeeseen. Värimuunnelmia on muitakin, mutta oranssikuorinen bataatti on yleisin. Väri johtuu kasviksen sisältämistä terveellisistä antioksidanteista, karotenoideista. Bataatissa on myös runsaasti nälän loitolla pitäviä ja vatsan toiminnalle tärkeitä kuituja.

Useimmiten bataattia käytetään sosekeittoihin tai kypsennetään uuniperunan tavoin, mutta sen voi valmistaa monella muullakin tapaa. Pieni palasiksi ja paista pannulla, raasta kasvispihveihin tai paahda uunijuuresten joukossa. Kypsät bataattisiivut voi myös marinoida ja sekoittaa värikkääksi salaatiksi yhdessä granaattiomenan, korianterin ja pinaatin kera. Miedon makunsa ja makeutensa ansiosta bataatin voi huoletta maustaa vähän voimakkaamminkin. Kokeile esimerkiksi tähtianista, kardemummaaa, maustepippuria tai chiliä.

Tänään bataatista pyöräytetään värikäs salsa sulassa sovussa sesongin avokadon ja korianterin kanssa. Bataattisalsa saa pääsiäispöytään kaverikseen veriappelsiinilohen, joka paistetaan meheväksi matalassa lämmössä. Nimestään huolimatta veriappelsiinilohi nauttii myös muista sitruksista. Kokeile vaikka mandariineja tai sitruunan ja tavallisen appelsiinin sekoitusta!

Vinkki! Kypsentämällä kerralla useamman bataatin saat niistä seuraavaksi päiväksi maistuvan lisäkkeen tai ainekset vaikka sosekeittoon!

Veriappelsiinilohi ja bataattisalsa

Neljälle

 

Veriappelsiinilohi:

  • n. 700 g kirjolohifilettä
  • suolaa ja mustapippuria
  • 1 rkl hunajaa
  • ½ veriappelsiinin raastettu kuori ja mehu
  • 1 veriappelsiini siivuina

 

Bataattisalsa:

  • 1 bataatti (n. 500 g)
  • 2 rkl öljyä
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl savustettua paprikajauhetta
  • ½ tl cayennepippuria
  • 1 pieni punasipuli
  • 1 pullea valkosipulinkynsi
  • 1 iso kypsä avokado
  • ½ ruukkua korianteria
  • 1-2 limen mehu
  • suolaa

 

Veriappelsiinilohi:

Asettele lohifilee leivinpaperin päälle leikkuulaudalle ja nypi ruodot. Halutessasi voit myös poistaa nahan, mutta se ei ole välttämätöntä. Kuivaa lohen pinta talouspaperilla ja siirrä lohi leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan.

Mausta kirjolohi suolalla, mustapippurilla ja hunajalla. Anna maustua noin 15 minuuttia. Raasta pinnalle veriappelsiinin kuori ja purista mehu. Siivuta toinen veriappelsiini ja asettele ohuet siivut kirjolohifileen pinnalle.

Paista veriappelsiinilohta 140 asteessa, kunnes sen sisälämpötila on 50 astetta. Jos et omista paistomittaria, on 700 gramman kalapalalle hyvä kypsennysaika noin 25–30 minuuttia.

Tarjoile veriappelsiinilohi bataattisalsan kanssa.

 

Bataattisalsa:

Kuori bataatti ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Sekoita öljy, suola, savustettu paprikajauhe ja cayennepippuri bataattien joukkoon ja levitä ne leivinpaperille uunipellille. Paahda 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes kypsiä. Anna jäähtyä.

Siirrä bataatit kulhoon. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet. Halkaise avokado, poista kivi ja kuoret, leikkaa avokado pieniksi kuutioiksi. Hienonna korianteri. Sekoita kaikki salsan ainekset keskenään ja mausta limen mehulla ja suolalla. 

Lue lisää Sagan tuotteista!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.