Kaupallinen yhteistyö: Järvikylä

Yrttiviikko on täällä taas! Satokausikalenteri haastaa sinut kokeilemaan ainakin yhtä uutta yrttiä, maistelemaan tuoreita makuja ja kokkailemaan oreganosta, lehtipersiljasta ja korianterista kauniin vihreää chimichurria, joka nautitaan tuorepastan kera. Oletko mukana?

 

Minttumaanantaista salviasunnuntaihin – tuoreet yrtit tuovat iloa jokaiseen päivään

Tuoreet ja tuoksuvat yrtit tuovat hyppysellisen hohtoa arjen aterioihin. Pari lehteä basilikaa, ruokalusikallinen ruohosipulia tai kunnon kourallinen korianteria antavat uuden ulottuvuuden ruoalle kuin ruoalle. Jos tuoreyrtit eivät vielä kuulu kotikeittiön vakiovarusteluun, kannattaa aloittaa klassikkoista, jotka eivät petä koskaan. Yhdistelemällä basilikaa ja tomaattia, persiljaa ja perunaa tai ruohosipulia ja kananmunaa pääsee jo hyvin alkuun.

Keväällä ostoskoriin kannattaa poimia myös ruukullinen minttua, joka sopii niin perinteisen pääsiäislampaan, salaattien, jogurttipohjaisten kastikkeiden kuin herkullisten jälkiruokienkin maustamiseen. Keväiseen ruokapöytään sopivat myös rakuunalla maustetut porkkanat tai tuoreella timjamilla ryyditetyt punajuuret. Jos rakastat intialaista, aasialaista tai meksikolaista ruokaa, korianteri kuuluu ehdottomasti keittiöösi. Lähi-idän makumaailmassa ykkösyrttejä lehtipersilja ja minttu, ja thai-ruuan ystävän valinta on tietysti thai-basilika.

Yrttien parissa voit päästää luovuutesi valloilleen ja kokeilla erikoisempiakin yhdistelmiä, kunhan muistat muutaman perussäännön. Yhteen ruokalajiin kannattaa käyttää korkeintaan 2–3 erilaista yrttiä. Rotevia, puuvartisia yrttejä kuten rosmariinia ja timjamia voi haudutella pitkään porisevissa padoissa ja kastikkeissa, mutta hennommat yrtit kannattaa lisätä ruokaan vasta kokkauksen loppuvaiheessa. Kun silppuat yrtit suoraan lautaselle pääset nauttimaan myös niistä vapautuvista eteerisistä öljyistä. Muistathan, että myös ruukkuyrtin varret ovat käyttökelpoista tavaraa!

Vastuullista vihervoimaa Järvikylästä

Järvikylän kartanon vintille 1980-luvulla rakennetusta kasvihuoneesta on kasvanut Suomen suosituin ruukkuyrttien ja -salaattien tuottaja. Edelleen saman perheen omistama sukutila on sitoutunut kiertotalouden periaatteisiin ja uusiutumattomien luonnonvarojen käytön vähentämiseen. Rakkaudella kasvatetut yrtit tarjoavat kotikeittiöihin vastuullista vihervoimaa ja puhtaita makuja ympäri vuoden.

Kaupoissa myytävien ruukkuyrttien valikoima on kasvanut viime vuosina hurjasti ja Järvikylänkin kasvihuoneissa kukoistaa 30 erilaisen ruukkuyrtin vehreä viidakko. Päästäkseen kaupan hyllyille yrttien tulee läpäistä tiukat laatukriteerit. Tarkastus tehdään käsityönä, samoin ruukkujen puhdistaminen ja pakkaaminen. Valitsemalla Järvikylän ruukkuyrtin saat lautasellesi takuuvarmasti laadukkaita makuelämyksiä ja tuet samalla oman maan ruoantuotantoa ja työllisyyttä.

Kevät on appelsiinien aikaa

Kiinasta kotoisin olevan appelsiinin sesonki alkaa marras–joulukuussa ja jatkuu pitkälle kevääseen. Erilaisia appelsiinilajikkeita on satoja, mutta ne voi jakaa karkeasti kolmeen eri tyyppiin. Mehukkaan raikkaat napa-appelsiinit (esim. Navelina, Navel ja Lane Late) tunnistaa hedelmän kärjessä olevasta navasta ja sen alla olevasta syötävästä sivuhedelmästä. Mehun puristamiseen soveltuvat parhaiten sitä varten jalostetut lajikkeet kuten siemenetön ja ohutkuorinen Valencia. Sen hedelmäliha on tasaista, kalvot hyvin ohuet ja hedelmä erityisen mehukas. Maaliskuussa hedelmälaarin valtaavat israelilaiset, Jaffan kaupungin mukaan nimetyt appelsiinit. Helposti kuorittavat ja makeat hedelmät maistuvat parhaimmilta sellaisenaan, mutta sopivat erinomaisesti ruoanlaittoonkin.

Raikas appelsiini viimeistelee myös yrttiviikon vihreänä hehkuvan päätähden, chimichurrin. Kirpeästä korianterista, lempeästä lehtipersiljasta ja mäkimeiraminakin tunnetusta oreganosta sekoitettu kastike on täydellinen makupari tuorepastan, appelsiinin ja marinoimalla pehmitetyn punasipulin kanssa. Kolme vehreää yrttiä tukevat toisiaan ja tasapainottavat pastakastikkeen makua, joten tätä reseptiä kannattaa kokeilla, vaikka tuoreesta korianterista ei niin välittäisikään. Jos rakastat pestoa, superherkullinen chimichurripasta saattaa hyvinkin olla uusi sydämesi valittu!

Chimichurripasta

Neljälle

Appelsiini-chimichurri:

 

Marinoitu punasipuli:

  • 1 punasipuli
  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl punaviinietikkaa

 

Lisäksi:

  • 250 g tuorepastaa (fettucine)
  • 1 dl mantelilastuja paahdettuna
  • ½ appelsiini paloiteltuna
  • (vegaanista) parmesaania

 

Valmista ensin chimichurri. Hienonna yrtit ja laita ne tehosekoittimeen. Kuori ja paloittele salottisipuli ja valkosipulinkynnet, lisää tehosekoittimeen. Lisää myös appelsiinin kuori ja mehu, punaviinietikka, oliiviöljy ja chilihiutaleet. Surauttele kastikkeeksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Marinoitua punasipulia varten kuori punasipuli ja halkaise se. Leikkaa punasipuli siivuiksi ja laita ne kattilaan. Lisää sokeri ja punaviinietikka. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla pari minuuttia välillä sekoitellen. Ota kattila pois hellalta ja peitä kelmulla. Kun sipulit ovat jäähtyneet, ne ovat valmiit.

Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä. Säästä noin desi keitinvettä ja valuta pasta, laita takaisin kattilaan. Sekoita chimichurri joukkoon ja anna kuumentua. Lisää hieman pastan keitinvettä, jotta saat sopivan koostumuksen.

Jaa pasta lautasille ja viimeistele annokset paahdetulla mantelilla, appelsiinilla ja marinoidulla punasipulilla. Raasta annosten päälle vielä (vegaanista) parmesaania.

Ota Järvikylä seurantaan Instagramissa @jarvikyla!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.