Kaktusviikuna on viikunakaktuksen hedelmä, joka ei nimestään huolimatta ole sukua viikunalle. Sen on soikea, päärynänmuotoinen tai pyöreähkö hedelmä, jonka kuori on lajikkeesta riippuen vihreä, keltainen, oranssi, punainen tai violetti. Kuorta peittävät pienet, terävät piikit. Hedelmäliha on mehukasta ja siinä on runsaasti pieniä, syötäviä siemeniä. Maku on raikas, mieto ja makeahko, muistuttaen vesimelonin ja päärynän sekoitusta. Valitse kiinteitä, tasavärisiä ja kolhiintumattomia hedelmiä.
Käyttövinkit
Käsittely: Poista piikit varoen ennen kuorimista. Kuori leikkaamalla päät pois ja tekemällä viilto kuoreen, jonka jälkeen kuoren voi vetää irti.
Sellaisenaan: Nauti viilennettynä. Sitruuna- tai limemehu korostaa makua.
Jälkiruoat: Sopii hedelmäsalaatteihin, sorbetteihin ja hyytelöihin.