Kaupallinen yhteistyö: Valio Luomu

 

Äitienpäivä on ihan nurkan takana! Mikä olisikaan ihanampi tapa juhlistaa äitejä, kuin herkullinen sesongin vihanneksista ja Valio Luomu -tuotteista koostettu aamiainen? Nappaa tästä artikkelista reseptit rapeisiin nokkosvohveleihin, suussa sulaviin raparperiskonsseihin ja hittikahvi dalgonaan.

äitienpäivän aamiainen

raparperi

 

Raparperi ja nokkonen – sesongin suosikit

Raparperi on keväällä kotipihojen ensimmäisiä hyötykasveja. Sato onkin parhaimmillaan heti keväällä, kun lehtiruodit ovat vielä ohuita, mehukkaita ja hapokkaita. Raparperin sisältämä oksaalihappo sitoo kalsiumia, joten raparperiherkkujen kanssa kannattaa aina nauttia jotain kalsiumpitoista – skonsseissa esimerkiksi on piimää nesteenä ja lisäksi niiden kanssa voi tarjoilla kermavaahtoa. Muista, ettei raparperin myrkyllisiä lehtiä pidä syödä.

äitienpäivän aamiainen

 

Villivihannesten suosio on viime vuosina kasvanut kasvamistaan. Nokkonen lienee suomalaisten suosikki villiyrtti eikä ihme, sillä se sopii monenlaiseen ruuanlaittoon ja leivontaan. Tällä kertaa hienonsimme nokkosta vohvelitaikinan joukkoon! Nokkoset kannattaa kerätä hanskat käsissä ja parhaimmillaan ne ovat alle 20 senttisinä. Muista ryöpätä nokkoset nopeasti kiehuvassa vedessä ennen käyttöä. Sukella villivihannesten maailmaan lukemalla Villejä vihanneksia metsästämässä -artikkelimme!

äitienpäivän aamiainen

Upea aamiainen valmistuu alle tunnissa!

Yllätä äiti upealla aamiaisella. Nokkosvohvelit tomaatti-juustosalaatilla, raparperiskonssit ja kupillinen kylmää dalgona-kahvia tekevät varmasti vaikutuksen. Aamiainen valmistuu helposti alle tunnissa, kun vohvelitaikinan ja skonssikiekon tekee edellisenä iltana valmiiksi. Aamuun jää vain skonssien ja vohveleiden paistaminen, helpon tomaattisalaatin valmistus ja dalgona-vaahdon vispaus.

äitienpäivän aamiainen

Nokkosvohveleita varten tarvitset puolisen litraa löyhästi pakattuja tuoreita nokkosia, vehnäjauhoja, munia, Valio Luomu vanhanajan täysmaitoa ja Valio Luomu voita. Kun taikina saa turvota jääkaapissa yön yli, on lopputuloksena extrarapeita vohveleita. Tarjoile vohvelit lautasille suoraan vohveliraudasta, pinoon kasattuna ne menettävät rapeutensa, vaikka toki ovat herkullisia niinkin! Tarjoile nokkosvohveleiden kanssa raikasta tomaatti-juustosalaattia. Hauskan näköinen lopputulos syntyy käyttämällä eri värisiä ja kokoisia tomaatteja. Pehmeä Valio Luomu kermajuusto ja aromaattinen basilika viimeistelevät makumaailman.

raparperiskonssit

Raparperiskonssit ovat helppotekoisia ja todella herkullisia leivonnaisia, jotka maistuvat sellaisinaan tai kermavaahdon ja hillon kera tarjoiltuna. Tästä taikinasta valmistuu kahdeksan isohkoa skonssia, joiden tyylikkäässä makumaailmassa hapokas raparperi ja lempeä vanilja yhdistyvät.

dalgona-kahvi

Dalgona-kahvi on nyt kaikkien huulilla! Näyttävä ja sosiaalisen median räjäyttänyt kahvivaahto valmistuu muutamassa minuutissa pikakahvijauheesta, sokerista ja kiehuvasta vedestä. Täytä lasi Valio Luomu vanhanajan täysmaidolla ja muutamalla jääpalalla ja lusikoi samettinen vaahto maidon pinnalle. Jos äitisi on enemmän kuuman kahvin ystävä, onnistuu dalgona-kahvi myös lämpimään maitoon tehtynä.

 

Äitienpäivän herkkuaamiaiselle sopisivat hyvin myös juusto-kasvismuffinit. Iltapäiväkahvien kanssa passaa tarjota jogurtti-juustokakkua sitruunasiirapin ja eksoottisten hedelmien kera.

nokkosvohvelit

Nokkosvohvelit tomaatti-juustosalaatilla

Viisi vohvelia

 

vohvelit:

 

tomaatti-juustosalaatti:

  • 250 g kirsikka- ja/tai helmitomaatteja
  • ½ punasipuli
  • kourallinen tuoretta basilikaa
  • Valio Luomu kermajuustoa
  • suolaa ja mustapippuria
  • oliiviöljyä
  • valkoista balsamietikkaa

 

vohvelit:

Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Mittaa maito erilliseen kulhoon ja vatkaa joukkoon munat ja voisula. Yhdistä seokset ja laita taikina jääkaappiin turpoamaan puoleksi tunniksi tai jopa yön yli.

Ryöppää nokkoset pikaisesti ja jäähdytä kylmän veden alla. Siivilöi ja purista kuiviksi. Hienonna nokkoset veitsellä ja sekoita vohvelitaikinan joukkoon.

Paista taikinasta viisi vohvelia vohveliraudassa voinokareen kera. Tarjoile heti rapsakoina tomaatti-juustosalaatin kera.

 

tomaatti-juustosalaatti:

Leikkaa tomaatit paloiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi. Hienonna basilika. Sekoita tomaatit, punasipulit ja basilikat keskenään ja vuole sekaan kermajuustoa kuorimaveitsellä. Mausta salaatti suolalla ja mustapippurilla. Annostele salaattia vohvelin päälle ja viimeistele lorauksilla oliiviöljyä ja valkoista balsamietikkaa.

raparperiskonssit

Raparperiskonssit

8 kpl

 

  • 6 ½ dl luomuvehnäjauhoja
  • ¾ dl sokeria
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • ½ tl ruokasoodaa
  • ½ tl suolaa
  • 100 g Valio Luomu voita
  • 2 ½ dl Valio Luomu rasvatonta piimää
  • 1 tl vaniljatahnaa (tai 2 tl vaniljasokeria)
  • 2 ½ dl raparperia pieninä kuutioina

 

Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, ruokasooda ja suola keskenään. Leikkaa kylmä voi kuutioiksi ja nypi se jauhoseoksen joukkoon käsin. 

Sekoita piimä ja vaniljatahna keskenään ja kaada taikinan joukkoon raparperipalojen kanssa. Sekoita sen verran, että ainekset ovat sekaisin. Muotoile taikinasta jauhotetuin käsin noin viisi senttiä paksu kiekko suoraan leivinpaperille. Leikkaa kiekko kahdeksaan osaan. Laita taikinakiekko puoleksi tunniksi pakastimeen tai yöksi jääkaappiin.

Laita kiekko leivinpapereineen uunipellille ja irrota palat toisistaan lastan avulla. Paista skonsseja 220 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes ovat saaneet hieman väriä ja ovat kypsiä. Anna jäähtyä ritilällä ennen tarjoilua.

dalgona-kahvi

Dalgona-kahvi

Kahdelle

 

 

Mittaa pikakahvijauhe, sokeri ja kiehuva vesi kulhoon ja vispaa käsivatkaimella, kunnes aineksista on syntynyt kuohkea vaaleanruskea vaahto. Aikaa kuluu muutama minuutti.

Laita laseihin jääpaloja ja kylmää maitoa. Lusikoi vaahto maidon pinnalle. Koristele halutessasi pikakahvijauheella. Tarjoile heti.

 

Lue lisää Valio Luomusta ja katso ihanat reseptivinkit osoitteesta valio.fi/luomu/. Muista myös seurata Valiota Instagramissa @valiofi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.