Vappuviuhkat kainaloon, serpentiinit kaulaan ja ilmapallot ojossa kohti värikkäitä vapunpäivän juhlia! Kevään kunniaksi järjestetyt karnevaalit tuoksuvat vasta paistetuilta ananasmunkeilta. Ananasmunkit tuovat ihanaa vaihtelua perinteiseen vappupöytään.
Vinkki: Ananasmunkit ovat parhaimmillaan tuoreina. Tee siis vain niin monta munkkia kuin paistopäivänä on tarkoitus syödä. Lopusta taikinasta voi paistella tavallisia munkkirinkilöitä, ja jos ananasta jää yli, syntyy siitä ihana hedelmäsalaatti vaikkapa vappubrunssille.
Ananasmunkit
Noin 15 kpl
- 5 dl maitoa
- 50 g hiivaa
- 2 kananmunaa
- 2 dl sokeria
- 1 rkl kardemummaa
- 1 tl suolaa
- n. 1,6 l vehnäjauhoja
- 100 g voita sulatettuna
- 1 tuore ananas
Uppopaistamiseen:
- rypsiöljyä
Pinnalle:
- sokeria
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Sekoita joukkoon kananmunat, sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot taikinaan vähän kerrallaan ja lisää lopuksi voisula. Lisää vielä tarvittaessa hieman jauhoja. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
Kuori ananas ja leikkaa se ohuiksi kiekoiksi. Leikkaa veitsen avulla jokaisesta kiekosta puiseva keskus pois.
Jaa pullataikina yhtä moneen osaan, kuin sait leikattua ananasrenkaita. Kauli taikinasta ohut levy ja aseta ananas levylle. Kääri reunat ananaksen reiän yli ja nipistele taikina kiinni. Leikkaa reikä munkin keskelle esimerkiksi tyllan avulla ja nipistä vielä reunoja kiinni, jotta ananas ei pääse karkaamaan munkin sisältä.
Kuumenna rypsiöljy noin 180 asteeseen ja kypsennä munkit kuumassa rasvassa. Uppopaista ananasmunkkeja hieman pidempään, kuin paistaisit tavallisia munkkeja, sillä ananaksen kosteus hidastaa taikinan kypsymistä. Pyörittele paistetut munkit sokerissa ja tarjoile jäähtyneinä.