Kaupallinen yhteistyö: Suomen Mehiläishoitajain Liitto

Kesäisen niityn surina enteilee makeita aikoja. Mehiläiset keräävät kukista mettä, josta lopulta syntyy hunajaa. Kotimainen hunaja on sataprosenttinen luonnontuote ja ekologinen makeuttaja, jonka tuotanto tekee hyvää myös ympäristölle.

Pölytys parantaa monien kasvien satoa

Pörrättyään aikansa esimerkiksi vadelman, apilan ja horsman kukissa mehiläiset lennättävät mesiaarteensa pesään. Siellä pesämehiläiset muokkaavat mettä entsyymien avulla ja haihduttavat siitä ylimääräisen veden pois levittämällä sen hunajakennoihin. Kun hunaja on mehiläisten mielestä valmista, ne sulkevat hunajakennot vahalla ilmatiiviiksi käyttöä odottamaan. Loppukesästä mehiläishoitaja linkoaa hunajan kennoista ja siivilöi sen. Sitten hunaja onkin valmista nautittavaksi!

Hunajaa tuotetaan siis erittäin luonnollisin keinoin. Kotimainen hunaja onkin sataprosenttinen luonnontuote ja ekologinen makeuttaja. Hunajan tuotanto hyödyttää myös ympäristöä, sillä kun mehiläiset lentävät kukasta kukkaan mettä ja siitepölyä keräten, ne pölyttävät samalla sekä luonnonkasveja että pelto- ja puutarhakasveja. Mehiläisten pölytystyön ansiosta monet kasvinviljelijät saavatkin isomman ja laadukkaamman sadon. Esimerkiksi tattari, vadelma, mansikka, omena ja herukat hyötyvät, jos lähimailta löytyy mehiläispesiä. Suomalainen hunajatuotanto siis tukee kotimaista ruoantuotantoa pölytyksen kautta laajemminkin.

Pölytyksen ansiosta hunajan hiilijalanjälki on itse asiassa nettopositiivinen, kertoo Lappeenrannan-Lahden yliopiston tutkimus vuodelta 2020. Hunajan tuotannosta on siis ympäristölle enemmän hyötyjä kuin päästöjä. Voisikin sanoa, että kotimaisen hunajapurkin ostaminen on pieni ilmastoteko, joka samalla tukee mehiläisten tuiki tärkeää pölytystyötä. Varmista hunajan kotimaisuus tarkistamalla purkista hunajan alkuperämaa. Helpoiten kotimaisen hunajan tunnistaa sinivalkoisesta Hyvää Suomesta -merkistä. 

Kotimaista hunajaa kannattaa suosia myös siksi, että maailmalla liikkuu paljon hunajaväärennöksiä. Mitä kauempana hunaja on tuotettu, sitä hankalampi sen tuotantoketjua on selvittää. Helpoin tapa välttyä väärennökseltä onkin ostaa mahdollisimman lähellä tuotettua suomalaista hunajaa. 

porkkanamuffinsit

Hunaja tekee hyvää sisäisesti ja ulkoisesti

Hunajan energiapitoisuus on 330 kcal/100 g, joten siinä on 20 prosenttia vähemmän energiaa kuin sokerissa. Lisäksi hunaja aistitaan 1,3 kertaa makeammaksi kuin sokeri, joten hunajasta saa saman makeuden kuin sokerista jopa 40 prosenttia pienemmällä energiamäärällä.

Hunaja koostuu pääasiassa sokereista, kuten fruktoosista ja glukoosista, sekä vedestä. Noin kolme prosenttia hunajasta on kuitenkin muita ainesosia, kuten aminohappoja, entsyymejä, aromiaineita, mineraaleja sekä hivenaineita ja vitamiineja.

Hunajan terveelliset entsyymit saattavat tuhoutua kuumennuksessa, joten jos hunajasta haluaa kaikki hyödyt irti, sitä ei kannata lämmittää yli 40 asteeseen. Tosin jos hunajaa käyttää vaikkapa teen tai kahvin makeuttamiseen, se ei ehdi menettää kuin pienen osan entsyymeistään.

Varsinaisia terveysväitteitä hunajalla ei ole, mutta sen on todettu hillitsevän yskää sen verran tehokkaasti, että asia on huomioitu kansallisissa Käypä hoito -suosituksissa. Hunajaa kannattaa kokeilla myös kauneudenhoidossa, sillä se kuorii ihon pintasolukkoa ja virkistää verenkiertoa, minkä seurauksena iho kirkastuu. Levitä hunajaa iholle ennen saunaa, anna vaikuttaa löylyjen ajan ja huuhtele pois lämpimällä vedellä.

Hunajaista lohta ja kesäkasviksia

Hunajaa moneen käyttöön

Kotimainen hunaja on käsittelemätön luonnontuote, joten sen tuoksu, väri ja maku vaihtelevat hunajan alkuperäkasvien mukaan. Suurin osa suomalaisesta hunajasta on mietoa monikukkahunajaa, joka sopii hyvin moniin käyttötarkoituksiin.

Hunajaa myydään kolmessa muodossa: juoksevana, pehmeänä ja lohkeavana. Linkoamisvaiheessa hunaja on aina juoksevaa, minkä jälkeen se alkaa pikkuhiljaa kiteytyä. Juokseva hunaja sopii sellaisenaan kastikkeeksi vaikkapa jäätelöannokseen tai räiskäleiden päälle tai makeuttamaan jogurtti-marjavälipalan. Pehmeä hunaja puolestaan on levittyvää, joten se sopii oivallisesti esimerkiksi paahtoleivän päälle. Lohkeava hunaja taas makeuttaa kätevästi kuumat juomat, sillä sen annostelu on helppoa. Kiteytynytkin hunaja pehmenee, kun purkkia lämmittää varovaisesti esimerkiksi vesihauteessa. Kaikenlainen hunaja myös liukenee helposti nesteeseen, joten leivonnassa ja ruuanlaitossa voi hyvin käyttää pehmeää tai lohkeavaa hunajaa.

Erikoisliikkeissä ja joillakin mehiläistarhaajilla on myynnissä myös kennohunajaa. Se on otettu suoraan pesästä, ja siinä ovat tallella mehiläisten rakentamat vahakennot. Kennohunajaa voi tarjota esimerkiksi jälkiruokana marjojen, juustojen ja suolaisten keksien kanssa.

Hunaja säilyy hyvin huoneenlämmössä, ja viileässä jopa useamman vuoden. Hunaja kestää hyvin pakastamisen, ja juoksevana pakastettu hunaja on sulatuksen jälkeen edelleen juoksevaa. Jääkaapissa hunajaa ei kannata säilyttää, sillä se imee itseensä helposti tuoksuja ja kosteutta. Hunaja sopii hyvin myös maustettavaksi esimerkiksi yrteillä tai chilillä käyttäjänsä mieltymysten mukaan.

Satokausi-keittiössä suomalainen hunaja on tärkeä raaka-aine, joka tuo resepteihin makean säväyksen luonnollisella tavalla. Samalla hunaja pyöristää ja korostaa muita makuja. Kokeile näitä hunajakokin luottoreseptejä!

uunijuuressalaatti

Salaatti paahdetuista hunajajuureksista

Neljälle

Kotimainen hunaja korostaa paahdettujen juuresten makua ihanasti ja pyöristää samalla raita- ja keltajuuren maamaista aromia. Ruokaisa salaatti käy sellaisenaan lisukkeeksi tai kevyeksi lounaaksi, mutta jos haluat annoksesta tukevamman, voit paistaa tai grillata lisäksi esimerkiksi broileria, lohta tai vaikkapa vuohenjuustoa, joka onkin hunajalle mainio makupari. Hunajaa lisätään myös jogurttipohjaiseen salaatinkastikkeeseen, jonka resepti kannattaa ottaa talteen, sillä se on oiva pari kesän grilliherkuille.

Salaatti:

  • 4 porkkanaa
  • 1 raitajuuri
  • 1 keltajuuri
  • 1 palsternakka
  • 1 nauris
  • 1 rkl suomalaista hunajaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 tl tuoretta timjamia hienonnettuna
  • suolaa ja pippuria

Kastike:

  • 1 prk (200 g) turkkilaista jogurttia
  • 1 rkl suomalaista hunajaa
  • 1 tl tuoretta timjamia hienonnettuna
  • suolaa ja pippuria
  • (½ tl kuivattua chiliä)

Lisäksi:

  • kovaa vuohen- tai lehmänmaitojuustoa
  • saksanpähkinöitä
  • tuoretta timjamia
  • suomalaista kennohunajaa

Laita kiertoilmauuni lämpenemään 190 asteeseen. Pese juurekset hyvin ja pilko ne sopivan kokoisiksi paloiksi: porkkanat ja palsternakan voit leikata pitkittäin muutamaan osaan, raitajuuren lohkoiksi ja keltajuuren ja nauriin reilun sentin paksuisiksi kiekoiksi. Levitä juurekset uunipellille.

Voit halutessasi vaihdella juureksia mielesi mukaan, kunhan niiden kokonaismäärä pysyy suunnilleen samana: juureksia tulee noin yhden uunipellillisen verran.

Sekoita 1 rkl hunajaa, oliiviöljy, balsamiviinietikka, 1 tl timjamia sekä hyppysellinen suolaa ja pippuria keskenään. Sivele hunaja-mausteseosta paloiteltujen juuresten pintaan.

Paahda juureksia uunissa noin 12 minuutin ajan, tai kunnes ne ovat kypsiä. Jos haluat juuresten pintaan hieman enemmän väriä, voit paahtaa niitä lopuksi myös grillivastuksen alla hetken aikaa.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.

Valitse tarjoilua varten laakea vati tai iso lautanen: lusikoi kastike tarjoiluastian pohjalle ja asettele paahdetut hunajajuurekset sen päälle nätiksi keoksi. Murusta päälle kovaa juustoa ja pähkinöitä. Koristele tuoreella timjamilla. Jos haluat, voit lohkoa pinnalle myös pieniä paloja kennohunajaa antamaan lisää makeutta ja rakennetta salaatille.

Hunajaista lohta ja kesäkasviksia

Hunajaista lohta ja kesäkasviksia

Kahdelle

Valele uudet perunat, kesäkasvikset ja lohifileen palat makean umamisella hunaja-soijakastikkeella, joka hivenen karamellisoituu uunin kuumuudessa ja antaa upean maun sekä kalalle että kasviksille. Tämä resepti on omiaan niihin kesäpäiviin, kun ulkoilmassa lekottelu vie voiton keittiössä ahertamisesta, sillä koko ateria kypsyy yhdellä pellillä puolessa tunnissa – vaivatonta, eikä tule juuri tiskiäkään!

Hunajaista lohta ja kesäkasviksia:

  • 2 (á n. 130 g) annospalaa lohifileetä
  • 100 g vihreitä pitkiä papuja
  • 100 g kirsikkatomaatteja
  • 150 g uusia perunoita
  • 100 g varsiparsakaalia
  • 100 g retiisejä
  • 2 rkl suomalaista hunajaa
  • 2 rkl soijaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria
  • 1 rkl seesaminsiemeniä
  • tuoretta tilliä

Laita kiertoilmauuni lämpenemään 190 asteeseen. Sekoita hunaja, soija, oliiviöljy sekä hyppysellinen suolaa ja pippuria keskenään.

Pese uudet perunat ja laita ne leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Sivele perunoiden päälle osa hunaja-mausteseoksesta. Kypsennä perunoita uunissa 15 minuuttia.

Sillä aikaa kun perunat kypsyvät uunissa, esivalmistele muut raaka-aineet: huuhtele kasvikset, puolita retiisit ja poista vihreistä pavuista niiden terävä kärki. Kun perunat ovat kypsyneet 15 minuuttia, lisää loput kasvikset ja lohet pellille perunoiden seuraksi.  Sivele hunaja-soijaseosta loppujen kasvisten ja lohen pintaan. Ripottele seesaminsiemeniä lohen päälle.

Kypsennä vielä toiset 15 minuuttia.

Ripottele annoksen päälle runsaasti tuoretta tilliä ja nauti!

Sieni-spelttirisotto

Sieni-spelttirisotto

Kolmelle tai neljälle

Ryhdikäs speltti sopii risottoon siinä missä riisikin, ja lopputulos on maultaan maanläheisempi mutta myös purutuntumaltaan pontevampi kuin riisistä valmistettu versio. Makua risotto saa hunajalla maustetuista kauden sienistä, joiden umamisuutta parmesaani korostaa. 

Sieni-spelttirisotto:

  • 250 g sieniä
  • 2 tl + 2 tl suomalaista hunajaa
  • 1 keltasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 dl spelttihelmiä
  • (2 dl valkoviiniä)
  • 2 l kana- tai kasvislientä
  • (2 + 1 rosmariininoksaa)
  • 1,5 dl raastettua parmesaania
  • voita ja öljyä paistamiseen
  • suolaa ja pippuria

Leikkaa sienet viipaleiksi ja paista ne isossa padassa mahdollisimman rapeiksi voi-öljyseoksessa. Kun sienet ovat paistuneet, sekoita niiden joukkoon 2 tl hunajaa. Mausta hyppysellisellä suolaa ja pippuria. Nosta paistetut sienet pois padasta lautaselle odottamaan risoton kypsymistä.

Lämmitä kana- tai kasvisliemi erillisessä kattilassa kiehuvaksi ja pidä se kevyesti poreilevana koko ruoanlaiton ajan. Voit halutessa lisätä liemen sekaan kaksi rosmariinin oksaa antamaan lisämakua.

Kuori ja pilko sipulit. Lisää pataan hieman voita ja öljyä. Kypsennä sipulit voi-öljyseoksessa kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää spelttihelmet sipuleiden kanssa pataan ja kuullota muutaman minuutin ajan. Lisää halutessasi valkoviini ja anna sen imeytyä.

Lisää lämmintä kana- tai kasvislientä kypsyvän risoton joukkoon pari kauhallista kerrallaan. Sekoita risottoa tasaisin väliajoin ja anna lisätyn liemen imeytyä. Lisää jälleen kaksi kauhallista lientä ja anna imeytyä. Jatka kunnes olet lisännyt melkein kaiken liemen risoton joukkoon. 

Kun olet lisäämässä lientä viimeisen kerran, sekoita risoton joukkoon myös sienet ja 2 tl kotimaista hunajaa. Voit halutessasi lisätä joukkoon myös yhden rosmariinin oksan hienonnettuna. Anna lopun liemen imeytyä.

Sekoita lopuksi joukkoon raastettu parmesaani. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Nauti!

porkkanamuffinsit

Porkkanamuffinit

12 muffinia

Näihin muffineihin tarvitset tavallista vähemmän sokeria, sillä kotimaisen hunajan luontainen makeus houkuttelee porkkanan parhaat piirteet esille. Muffinien porkkanakakusta inspiroituneessa makumaailmassa kutkuttelevat kaneli, inkivääri ja muskottipähkinä. Jos haluat todelliset herkkumuffinit, tee hunajaista kuorrutetta tupla-annos.

Muffinit:

  • 250 g raastettua porkkanaa (n. 7 pientä porkkanaa)
  • 1,25 dl piimää
  • 0,5 dl kuivattuja hedelmiä tai marjoja (esim. rusinoita, sokeroitua inkivääriä tai karpaloita)
  • 1 dl paahdettuja ja suolattuja pähkinöitä
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ¼ tl ruokasoodaa
  • 1,5 tl kanelia
  • 1,5 tl jauhettua inkivääriä
  • ½ tl jauhettua muskottipähkinää
  • 2 huoneenlämpöistä kananmunaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • 3 rkl suomalaista hunajaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 0,75 dl rypsiöljyä 

 Kuorrute:

  • 1 dl tomusokeria
  • 1 pkt (n. 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 tl sitruunamehua
  • 2 rkl hunajaa

Laita kiertoilmauuni lämpiämään 180 asteeseen ja asettele 12 paperista muffinivuokaa metallisen muffinipellin syvennyksiin.

Pese porkkanat ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Sekoita piimä porkkanaraasteen sekaan.

Pilko kuivatut hedelmät pieniksi paloiksi ja rouhi pähkinät veitsellä karkeaksi rouheeksi.

Sekoita jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja mausteet keskenään.

Riko kananmunat kulhoon ja lisää joukkoon sokeri, hunaja ja vaniljasokeria. Sekoita sähkövatkaimella vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi – noin 3 minuuttia. Sekoita öljy vaahdon joukkoon ohuena nauhana.

Lisää kuivat aineet ja porkkana-piimäseos kananmuna-sokerivaahdon joukkoon vuorotellen, muutamassa eri osassa: aloita ja lopeta kuivilla raaka-aineilla. Älä vaivaa taikinaa sekoituksen aikana liikaa.

Kääntele lopuksi joukkoon kuivatut hedelmät ja rouhitut pähkinät. 

Jaa taikina paperisiin muffinivuokiin ja paista kiertoilmauunissa 23–25 minuuttia, kunnes muffinit kypsyvät. Anna jäähtyä huoneenlämpöisiksi.

Sekoita kuorrutteen kaikki raaka-aineet keskenään sähkövatkaimella ja koristele jäähtyneet muffinit kuorrutteella. Voit viimeistellä muffinit halutessasi pähkinärouheella.

porkkanamuffinsit

Lisää hunajaisia vinkkejä löydät Suomen Mehiläishoitajain Liiton sivuilta. Muista myös seurata Suomen Mehiläishoitajain Liittoa Instagramissa @hunajanet.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa sesongin kasviksista.