Kaupallinen yhteistyö: Snellman

Tiesitkö, että ruokaa voi valmistaa myös takassa? Temppu vaatii varaavan takan, jonkin verran etukäteisvalmisteluja ja hieman seikkailumieltä, samalla hyödynnät puunpoltosta syntyvän jälkilämmön. Satokausi-keittiössä paistoimme tänä vuonna joulukinkun takassa, samassa vuoassa kypsyvät myös mehevät juhlapöydän juurekset. Nappaa talteen vinkit takkakokkausta varten alta, jos tänä jouluna haluat kokeilla jotain uutta!

joulukinkku ja juurekset takassa

Takkakokkaus luo tunnelmaa

Jouluna on ihana hiljentyä kodin lämpöön ja tunnelmoida takan ääressä. Ja kun takan kerran lämmittää, siinä sivussa on järkevää valmistaa myös ruokaa ja hyödyntää jälkilämpö mahdollisimman hyvin! Takassa onnistuvat esimerkiksi pitkään haudutettavat pataruoat, paistit ja juurekset – vannoutuneimmat takkakokkausfanit valmistavat jopa joulukinkkunsa takassa.

Takkakokkaus itsessään on yksinkertaista, mutta vaatii jonkin verran enemmän aikaa ja etukäteisvalmisteluja. Valmistele varaavan takan pesä puhdistamalla tuhkat ja rakentamalla sopiva paistoalusta, mikäli takassa ei ennestään ole paistamiseen sopivaa ritilää. Sellainen syntyy esimerkiksi asettamalla tiiliskivet takan nurkkiin ja uunipellin tai ritilän niiden päälle. 

Aloita esilämmitys hyvissä ajoin ennen kinkun paistoa  ja malta odotella kunnon hiillosta. Esilämmitysaika ja tarvittavien pesällisten määrä voi vaihdella takasta riippuen, siksi takkaan sopivan lämpömittarin käyttö on suositeltavaa. Lämmön tulisi pysyä paiston aikana 80–150 asteessa. Varaa takan viereen polttopuita, jotta voit ylläpitää lämpötilaa ja herätellä hiillosta tarvittaessa. Kokkailuvarusteisiin kuuluvat ehdottomasti myös kuumuutta ja tulta kestävät suojakäsineet, joilla voit käsitellä kuumaa paistovuokaa.

joulukinkku ja juurekset takassa

Valitse laadukkaat raaka-aineet

Onnistumisprosenttia nostaa sopivan kinkun valinta. Hanki takkaan mahtuva kinkku, joka ehtii kypsyä tulisijan lämmössä. Pieni ja ohut joulukinkku kypsyy luonnollisesti nopeammin, kun taas korkea ja paksu kinkku vaatii pidemmän kypsennysajan. Kinkun valinnassa kannattaa huomioida myös lihan alkuperä sekä valmistustapa – laadukas Snellmanin kotimaisesta maatiaispossusta perinteisin menetelmin valmistettu juhlakinkku saa levähtää vuorokauden suolaamisen jälkeen, ja pysyy siksi mehevänä kutistumatta paiston yhteydessä liikaa.

Sähköuunissa kinkkua paistetaan ensin puoli tuntia 200 asteessa ja sitten 100 asteessa noin 1,5 tuntia per kilo, mutta takassa paistamiseen kannattaa varata hieman enemmän aikaa. Tarkista lihan kypsyys mittarilla, kypsän kinkun sisälämpötila on 74 astetta ja ylikypsän 83 astetta. Varo paistamasta liian kuivaa kinkkua. Jos hiilloksen ja paistolämpötilan ylläpitäminen ei millään tahdo onnistua takassa, kinkun voi siirtää uuniin, jossa se myös kuorrutetaan rapeaksi. Käytä takkakinkkua valmistaessasi foliota ja ritilällistä uunivuokaa, jotta kinkku ei pääse palamaan kiinni vuokaan eikä rasvaa roiskumaan ympäri takkaa.

Takassa kypsyvät samalla vaivalla myös mehevät juurekset joulupöytään. Kääri folioon makeaa lanttua ja muhevaa mukulaselleriä, kypsyttele kinkun kanssa takan lämmössä ja mausta voinokareella ja rosmariinilla. Juuresten koko vaikuttaa kypsymisaikaan, takkaan kannattaa siis valita mahdollisimman tasakokoisia juureksia. Voit vaihdella juureksia makusi mukaan, myös porkkana, peruna ja punajuuri kypsyvät takassa helposti.

Lisää tietoa ja vinkkejä kinkun valintaan ja paistoon löydät Snellmanin sivuilta, lue myös Satokausikalenterin artikkelista suomalaisesta maatiaispossusta ja joulukinkun historiasta.

joulukinkku ja juurekset takassa

Takkakinkku ja takkajuurekset

noin 4 tuntia sekä takan esilämmitys

takkajuurekset kuudelle, kinkkua riittää useammallekin

Takkajuurekset

  • 1 kg juuriselleriä
  • 700 g lanttua
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl voita
  • tuoretta tai kuivattua rosmariinia

 

Takkakinkku

Kuorrutus

  • 0,5 dl sinappia
  • 0,5 dl korppujauhoja

Tarvitset lisäksi

  • ritilällisen uunivuoan
  • paistoalustan, esimerkiksi takkaan sopiva ritilä tai tiiliskivistä ja pellistä rakennettu alusta
  • foliota
  • lämpömittari takkaan ja paistomittari lihalle, suojakäsineet

Ota kinkku ajoissa pakkasesta, mikäli käytät pakastekinkkua, ison kinkun sulattamiseen voi mennä jopa päiviä. Nosta kinkku jääkaapista huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistoa, sisälämpötilan tulisi olla noin 10 astetta. 

Esilämmitä varaava takka, lämpötilan tulisi olla 80–150 astetta koko paiston ajan. Odota, kunnes takkaan on muodostunut hyvä hiillos. Käytä takkaan sopivaa mittaria lämpötilan seuraamiseen. 

Huuhtele ja kuivaa kinkku huolellisesti, jätä verkko kinkun ympärille. Kääri muutama kerros foliota tiukasti kinkun ympärille. Aseta paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan.  

Seuraavaksi tarvitset ritilällisen uunivuoan. Asettele kinkku ritilän päälle ja vuoka takan ritilän tai paistoalustan päälle. Paista kinkkua noin 1–1,5 h yhtä kiloa kohden, riippuen takan lämpötilasta. Tarkkaile paistomittaria, kypsän joulukinkun sisälämpötila on 74 astetta ja ylikypsän noin 83 astetta. 

Ota kypsä kinkku takasta ja anna jäähtyä hetki. Poista folio, verkko, kamara sekä ylimääräinen rasva kinkun pinnalta. Rasvaa voi jättää kinkun pintaan oman maun mukaan, se antaa lisämakua kuorrutukselle.  Levitä sinappia kinkun pintaan ja ripottele päälle korppujauhoja. Lämmitä uuni 250 asteeseen ja paahda kuorrutettua kinkkua vielä 10–15 minuuttia. Varo polttamasta kinkkua.

Valmista juurekset. Huuhtele ja harjaa juurekset huolellisesti. Kuivaa ja leikkaa juureksista kanta, kääri yksitellen folioon. Jos juurekset mahtuvat samaan vuokaan kinkun kanssa, voit huoletta sujauttaa ne mukaan, muussa tapauksessa aseta erillinen vuoka takan ritilän tai paistoalustan päälle.  Kypsennä juureksia takassa 1–2 h tai kunnes ne ovat pehmeitä. Nosta takasta ja anna jäähtyä hetki. Poista folio, kuori vielä lämpimät juurekset ja leikkaa tai revi paloiksi. Mausta voilla, suolalla ja hienonnetulla rosmariinilla. Tarjoile muiden jouluherkkujen kera. 

joulukinkku ja juurekset takassa

Seuraa Snellmania Instagramissa @herrasnellman!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä sekä tietoa sesongin kasviksista.