Lanttu on pyöreähkö juures, jonka kuori on usein kellertävä tai violetinsävyinen yläosastaan ja vaaleampi alaosastaan. Malto on kiinteää ja kellertävää. Maku on maanläheinen, hieman makea ja kaalimainen, ja se makeutuu entisestään kypsennettäessä tai pakkasen puremana. Valitse kiinteitä, sileäpintaisia ja kokoonsa nähden painavia lanttuja.

Käyttövinkit

Kypsennettynä: Perinteinen raaka-aine laatikkoruoissa. Sopii myös keittoihin, patoihin, soseisiin, uunijuureksiin ja muhennoksiin. Raakana: Ohuina tikkuina tai raasteena dippivihanneksena tai salaateissa. Lisukkeena: Paahdetut lanttulohkot tai -ranskalaiset ovat herkullisia. Kokeile maustaa hunajalla ja yrteillä. Lehdet: Myös nuoria lehtiä (naatteja) voi käyttää esimerkiksi muhennoksissa.