Kasvisten sesongit ovat jo selkeästi nostaneet arvoaan suomalaisessa ruokakulttuurissa ja markettien hyllyillä. Oletko tullut ajatelleeksi, että myös kaloilla on sesongit? Ei ole suinkaan aivan sama mitä kalaa syöt milloinkin. Satokausikalenteri pitää sisällään runsaan tietopaketin myös kotimaisista kaloista, äyriäisistä sekä nilviäisistä. Lue Satokausikalenteri 2020 esittely artikkelin lopusta!
Miten sesonki näkyy kalatiskillä?
Viljeltyjä kalalajeja on saatavilla ympäri vuoden. Sesonkiajattelu keskittyykin ennen kaikkea merestä ja järvistä pyydettyyn kalaan. Rapukausi on yleisesti tiedossa, keskitalven madeaika on useimmille tuttu juttu, mutta miten muut kalat? Nyt on syytä siirtää katse kalojen kausiin, näin kauppareissulta tarttuvat mukaan varmasti hyvät valinnat ja ruokalistakin monipuolistuu!
Kuten kasvistenkin kohdalla, sesonki vaikuttaa niin kalan saatavuuteen kuin hintaankin. Kauden kalojen suosiminen on tietysti ympäristön kannalta fiksu teko ja kotimainen kala onkin ympäristöystävällinen proteiininlähde.
Ostokset ja ruokalistat on huomattavasti helpompi suunnitella, kun vilkaisee ensin kalojen sesongit. Valitsemalla kauden kalan ostoslistalle, voi varmistua siitä, ettei kaupassa tarvitse pettyä saatavuuteen. Useimmiten kala on myös edullisimmillaan sesonkinsa aikaan!
Mitä suomalaista pyyntikalaa syödä syksyllä?
Lohi
Pyydetyn kotimaisen lohen sesonki ajoittuu syys-lokakuuhun. Monipuolinen kala sopii monenlaiseen ruoanlaittoon niin aasialaisista ruoista savustamiseen. Katso klassikkoresepti: Uunilohi Satokausi-kasviksilla
Silakka
Syys-marraskuussa kannattaa suosia silakkaa. Silakka on ruokakalana parhaimmillaan juuri syksyllä, jolloin sen rasvapitoisuus on suurimmillaan. Silakka taipuu monenlaiseen ruoanlaittoon. Valmiiksi peratuista fileistä voi paistaa pihvejä, täyttää ne rulliksi ja gratinoida uunissa. Silakka sopii laatikkoruokiin, savustukseen ja marinoitavaksi. Rasvaisen silakan voi maustaa voimaikkaammillakin mausteilla kuten chilillä, sitruunaruoholla ja valkosipulilla.
Silakkareseptejä:
Näiden lisäksi syksyn kalatiskeillä kannattaa suosia muikkua sekä ahventa. Myös hauki ja kuha ovat sesongissa lokakuusta alkaen. Muista myös Grillatut ravut! Rapujen sesonki alkaa loppukesällä ja jatkuu aina lokakuuhun asti.
Ensi vuoden kalenterit ovat myynnissä nyt!
Tällä kertaa tarjolla on peräti kaksi erilaista kalenteria: perinteinen runsaan kasvistietopaketin sisältävä Satokausikalenteri 2020, sekä erityisesti lapsiperheiden arkea helpottava Perhekalenteri 2020, johon merkitset helposti koko porukan menot ja harrastukset.
Miksi ottaa käyttöön Satokausikalenteri 2020?
Satokausikalenterin avulla suosit helposti sesonkeja – kokeile joka kuukausi uutta makua tai väriä! Huippusuositun Satokausikalenterin avulla osaat valita ruokakaupasta herkullisimmat, terveellisimmät, ekologisimmat ja edullisimmat kasvikset. Syöt monipuolisemmin ja säästät rahaa.
Satokausikalenterissa on lähes 200 Suomessa myytävän hedelmän, vihanneksen sekä muiden kasvisten sesonkitiedot, valokuvat, säilytyslämpötilat, ravintoarvot ja muuta hyödyllistä tietoa. Laajassa tietokirjaosiossa nyt mukana myös inspiroivat sesonkireseptit, yleisimmät villiyrtit, kotimaiset kalat, pähkinät, mausteet, asiaa ruokahävikistä ja paljon muuta. Uutena osiona kalenterissa on yhteistyössä Sydänliiton kanssa luodut vinkit sydänystävälliseen ruokavalioon. Monipuolista ruokavaliotasi hyödyntämällä laajaa kotimaisten kasvisten valikoimaa ja tuo talviseen ruokapöytään vaihtelua kestävillä tuontihedelmillä. Kokeile täysin uusia lajikkeita vaikka joka viikko!
Tilaa Satokausikalenteri 2020 itsellesi tai läheisillesi TÄSTÄ.
Kun hankit kasvikset kalenterin suositusten mukaan, niin voit luottaa niiden makuun, ravinteisiin, ekologisuuteen ja edulliseen hintaan. Satokausikalenteria on myyty viime vuosien aikana jo yli satatuhatta kappaletta. Se on myös erinomainen ja varmasti hyödyllinen lahja läheisillesi.
Satokausikalenteri sisältää perinteisen almanakkatiedon ja kalenterinäkymät, ja tarjoaa niiden lisäksi valtavan määrän sinulle hyödyllisiä vinkkejä. Kalenteri maksaa itsensä takaisin jo muutamalla kauppareissulla – puhumattakaan muista sen tuomista hyödyistä sinulle, perheellesi ja ympäristölle.
Satokausikalenteri 2020 esittely + 10 hyvää syytä suosia sesonkia
Perhekalenteri 2020 esittely + miten saat koko perheen syömään enemmän kasviksia
P.S Tiesitkö, että Satokausi-uutiskirjeessä julkaisemme viikon kasvisten lisäksi kuukauden kalan? Tilaa inspiroiva kasvispitoinen uutiskirje sivun alareunasta!
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.