Maa-artisokka on hiljalleen kasvattanut suosiotaan suomalaisten keskuudessa muiden juuresten rinnalla, vaikka kyseistä kasvista on viljelty Suomessa jo 1600-luvulta lähtien. Maa-artisokan maku on samanaikaisesti juureva, makea ja syvä, joten tämä herkku on parhaimmillaan sellaisenaan uunissa öljyn ja suolan kanssa paahdettuna. Monien suosikki on myös ylellinen maa-artisokkakeitto, joka kermaisuutensa ja herkullisuutensa puolesta sopii juhlapöytään vaikkapa isänpäivänä!

P.s. Tiesitkö, että maa-artisokka ei ole sukua artisokalle, vaan nimen taustalla on käännösvirhe?

maa-artisokka

Maa-artisokka viihtyy Suomessa

Maa-artisokka kestää hyvin kylmää ja sopii sen puolesta mainiosti Suomen viljelyolosuhteisiin. Maa-artisokka on helppouden lisäksi hyvin terve kasvi, joka viihtyy vaatimattomammassakin ympäristössä. Maa-artisokan voi jättää myös maahan talvehtimaan ja korjata vasta keväällä! Tätä menetelmää kannattaa ehdottomasti suosia, mikäli sato on erityisen runsas, sillä maasta nostettu maa-artisokka sietää varastoimista heikosti ja nahistuu nopeasti.

Maa-artisokasta syödään mukulat, joten osa meistä saattaakin tuntea sen paremmin mukula-artisokka nimellä. Mukulat ovat pieniä ja muodoltaan epäsäännöllisiä mykeröitä. Mukulaa suojaa ruskea ja ohut kuori. Maa-artisokka maistuu melko miedolta ja hieman makealta. Suurin osa sen sisältämästä hiilihydraatista on inuliinia, joka hajoaa elimistössämme hedelmäsokeriksi. Tämän ominaisuutensa vuoksi sitä on suositeltu diabeetikoille perunan korvaajaksi.

On syytä ottaa huomioon, että mikäli maa-artisokka on vielä vieraampi, kannattaa tutustuminen toteuttaa pienissä erissä. Suuria määriä nautittuna kerralla saattavat nämä mykeröt sisältämänsä inuliinin ansiosta aiheuttaa herkkävatsaisille vatsanväänteitä ja ilmavaivoja.

maa-artisokka

Lyömätöntä paahdettuna ja keitoissa

Maa-artisokka sisältää muun muassa rautaa, kaliumia ja muita hivenaineita sekä runsaasti ravintokuitua. Se sopii erinomaisesti keittoihin, muhennoksiin ja gratiineihin tai voidaan niitä tarjota myös sellaisenaan suolavedessä keitettynä lisäkkeenä! Kypsennetyt mukulat muuttuvat hienostuneen makeiksi. Maa-artisokkaa voidaan käyttää myös liemijuureksena antamaan makua liha-, kala- ja kasvisliemiin. Kuoritut maa-artisokat tummuvat helposti. Jos haluat välttää sitä, niin ne kannattaa laittaa kuorimisen jälkeen kylmään veteen, johon voi lisätä hieman sitruunamehua.

Kaikista yksinkertaisimmillaan maa-artisokat valmistuvat uunissa paahtamalla ja ovat superherkullisia sellaisenaan ilman sen kummempia virityksiä! Toki voit pyöräyttää nopean valkosipulilla maustetun ranskankermadipin, johon kuumanan hohtavia mykeröitä on miellyttävää kastaa ennen nautiskelua. Myös friteeratut maa-artisokat ovat todellisen herkuttelijan valinta! Uunissa tai friteeraamalla kypsennettäessä maa-artisokkia on turha kuoria – huolellinen pesu juuresharjalla riittää! Klassisin, ja taatusti harmaana marraskuisena päivänä lohdullisin, maa-artisokasta valmistuva ruoka on samettinen ja aromaattinen sosekeitto. Maa-artisokasta valmistuu myös perunaa nopeammin oiva lisuke soseutettuna! Maa-artisokkaa voi syödä myös raakana ja trenditietoisen käsissä siitä valmistuu pikkelöitynä herkullinen lisuke aterioiden kylkeen.

maa-artisokka

Lisää kasviksia arkeen Satokausikalenterin avulla

Satokausikalenterit ovat loistava apu kasvisten syömisen lisäämiseen. Satokausikalentereista löydät yli 200 eri kasviksen sesonkitiedot sekä runsaasti tietoa muun muassa Suomessa kasvavista villiyrteistä, järviemme yleisimmistä ruokakaloista ja ensi vuoden kalenterissa uutuutena inspiroimassa myös kuukausittaiset reseptivinkit! Vielä tämän viikonlopun ajan tilaat Satokausikalenterit kekrikampanjamme kunniaksi ilmaisilla toimituksilla ja määräalennuksilla. Onko valintasi perinteinen ja tyylikäs Seinäkalenteri, koko perheen Perhekalenteri muistiinpanosarakkeineen vai kotipuutarhurin korvaamaton Puutarhakalenteri? Tutustu tuotteisiin ja tilaa itsellesi sekä lahjaksi täältä.

satokausikalenteri

Tutustu kauden resepteihin myös sivuillamme satokausi.fi.

Ja pysy linjoilla Satokausikalenterin somekanavissa @satokausikalenteri, jossa jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista.