Kaupallinen yhteistyö: Valio Luomu™

Monenmoiset juhlat tuovat iloa elämään, kun säät kylmenevät ja illat pimenevät. Parhaat tarjottavat syntyvät tietenkin sesongin hedelmistä, marjoista ja juureksista – tänä syksynä Satokausi-keittiön hellalla porisevat omenoilla maustettu lempeä maa-artisokkakeitto sekä pirteä omena-pihlajanmarjavispipuuro, joka hurmaa kuohkeudellaan niin arkena kuin kekkereissäkin. Alkuruoaksi tarjoillaan ohueksi leikattua punajuuricarpacciota uunissa paahdetuilla rapeilla juustolastuilla, tervetuloa juhlapöytään! 

Juhlia moneen makuun

Loppusyksyn pimenevät illat tarjoavat monta hyvää syytä kutsua ystäviä ja perhettä kylään, tai ihan vain ilahduttaa itseään ekstrahyvällä ruoalla. Vietä sadonkorjuujuhla kekriä, järjestä lapsille hauskat halloween-pippalot ja juhli isiä ja isoisiä. Pikkuhiljaa on myös aika valmistautua pikkujoulukauteen ja itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin. Jos tarjoilut aiheuttavat päänvaivaa, on aina helppo turvautua laadukkaisiin raaka-aineisiin sekä sesongin kasviksiin. 

Monia kotimaisia juureksia ja hedelmiä on hyvin saatavilla varastoituna pitkälle talveen asti – muista ainakin edulliset kaalit, raikkaat omenat sekä maukkaat juurikkaat ja maa-artisokat. Ruokakulttuuriimme on vuosien saatossa rantautuneet myös erilaiset kiinnostavat kurpitsat, jotka ovat sesongissa juuri syksyllä. Kun kasviskimaraa täydentää luonnonmukaisesti tuotetuilla Valio Luomu -maitotuotteilla, kuten juustolla, turkkilaisella jogurtilla ja kuohukermalla, lopputulos on sopivan täyteläinen kirpeään syyssäähän.

Pirteää pihlajanmarjaa ja hienostunutta maa-artisokkaa

Makeista omenoista ja happamista pihlajanmarjoista syntyy pirtsakka vispipuuro, joka ilahduttaa niin juhla-aterian päätöksenä kuin herkullisena välipalanakin loka-marraskuussa. Karvaan makuiset pihlajanmarjat ovat pieniä vitamiinipommeja, jotka sisältävät runsaasti C-vitamiinia ja kuitua. Jätä teiden vieressä kasvavat marjat linnuille ja lykkää poimimasi marjat pakkaseen vähintään 8 tunniksi, jotta pahin kitkeryys taittuu. Vispipuurossa makua tasapainottaa Valio Luomu™ kuohukerma, joka tuo pehmeyttä ja kuohkeutta luksusvispipuuroon. Makunautinnon kruunaa Valio Luomu™ vanhanajan täysmaito tai vaikka omenasose.

Hienostuneen makuinen maa-artisokka on juhlava raaka-aine, josta pyöräytät helposti maittavan keiton isänpäiväksi tai illanistujaisiin. Valitse sileäpintaisia ja kiinteitä maa-artisokkia, joissa on mahdollisimman vähän haarakkeita, näin kuoriminenkin on helpompaa. Monipuolisen maa-artisokan voi myös paahtaa kuorineen, kunhan sen pesee ensin huolellisesti. Häivähdyksen makeutta lempeä ja samettinen keitto saa omenasta, ja mukavan kirpeän loppusilauksen nokareesta Valio Luomu™ turkkilaista jogurttia. Keitto sopii niin alku- kuin pääruoaksi.

Pikkujoulupöydän katseenvangitsija on purppurainen punajuuricarpaccio rapeilla juustolastuilla. Viime vuosina punajuurikkaan arvostus on noussut huimasti, eikä ihme – se on herkullisen makuinen ja sisältää paljon kivennäisaineita. Voimakkaan värinsä punajuuri saa sen sisältämästä vesiliukoisesta betalaiini-nimisestä väriaineesta. Uunissa paahdetut, Valio Luomu Goudasta tehdyt juustolastut komppaavat suolaisuudellaan punajuurien makua, ja päälle pirskotellaan vielä hunajaista jogurttikastiketta.  Juustolastut kannattaa lisätä annokseen vasta juuri ennen tarjoilua, jotta ne pysyvät rapeina. Voit nopeuttaa kokkailuja käyttämällä valmiiksi kypsennettyjä punajuuria.

Pirtsakka pihlajanmarja-omenavispipuuro 

noin 8 annosta

20 min + jäähdytys

2 dl pihlajanmarjoja

noin 3 omenaa (300 g)

1,5 dl mannasuurimoita 

8 dl vettä 

1–2 dl sokeria 

ripaus suolaa

2 dl Valio Luomu™ kuohukermaa

Tarjoiluun 

Valio Luomu™ vanhanajan täysmaitoa

Putsaa ja huuhtele pihlajanmarjat huolellisesti. Irrota marjat tertuista ja pakasta yön yli tai 8 tuntia, jotta pahin kitkeryys taittuu. 

Mittaa vesi, sokeri, pihlajanmarjat sekä suola kattilaan, keitä 5 minuuttia tai kunnes marjat ovat pehmenneet. Kuori ja raasta omenat raastimen isolla terällä. 

Aseta siivilä ison kulhon päälle ja siivilöi marjoista kaikki mehu, painele marjoja siivilää vasten puulastalla tai lusikalla. Kiehauta mehu kattilassa ja lisää omenaraaste. Vatkaa sekaan mannasuurimot ja kypsennä 5 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää 1 dl kuohukermaa ja jatka kypsentämistä vielä 5 minuuttia välillä sekoittaen. Nosta hellalta ja anna jäähtyä jääkaappikylmäksi. 

Kun vispipuuro on jäähtynyt, lisää 1 dl kuohukermaa ja vatkaa puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi. Tarjoile vanhanajan täysmaidon kanssa.

Lempeä maa-artisokkakeitto  

4 annosta  

30 min 

500 g maa-artisokkaa

2 pientä omenaa

1 iso jauhoinen peruna

1 sipuli

2–3 valkosipulinkynttä

1 kasvisliemikuutio

4–6 dl vettä

muutama oksa tuoretta timjamia

2 dl Valio Luomu™ kuohukermaa

2 rkl Valio Luomu™ voita paistamiseen

noin 0,5–1 tl suolaa

Tarjoiluun 

Valio Luomu™ turkkilaista jogurttia

krutonkeja

Kuori ja leikkaa peruna ja maa-artisokat muutamaan osaan, laita odottamaan kylmään veteen, jotta ne eivät tummu. Kuori omenat ja poista siemenkodat, lisää maa-artisokkien joukkoon.  Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Hienonna timjami.

Sulata voi kattilassa ja lisää sipulit, timjami sekä valutetut kasvikset. Kuullota muutama minuutti. Lisää vettä niin, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Lisää kasvisliemikuutio, keitä kannen alla miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella, lisää kerma ja anna kiehahtaa. 

Maista keittoa ja lisää suolaa maun mukaan. Tarjoile turkkilaisen jogurtin ja leipäkrutonkien kera.

Punajuuricarpaccio ja rapeat juustolastut   

8 hengelle alkupalaksi  

Punajuuricarpaccio 

500 g raakoja tai valmiiksi kypsennettyjä punajuuria (halutessasi voit myös käyttää esim. raitajuuria) 

suolaa 

mustapippuria 

oliiviöljyä

Jogurttikastike 

1,5 dl Valio Luomu™ turkkilaista jogurttia

muutama oksa tuoretta timjamia 

1 valkosipulinkynsi

1 rkl hunajaa 

ripaus suolaa 

ripaus mustapippuria 

Rapeat juustolastut (5 isoa juustolastua)

100 g Valio Luomu™ gouda juustoa

Lisäksi

kourallinen pähkinöitä 

50 g versosalaattia tai rucolaa 

Jos kypsennät punajuuret itse, lämmitä uuni 200 asteeseen. Aseta punajuuret uunivuokaan, lorauta hiukan vettä pohjalle ja peitä vuoka foliolla. Paahda punajuuria uunissa noin tunti. Kun punajuuret ovat kypsiä, anna jäähtyä ja kuori. 

Leikkaa kypsät punajuuret mahdollisimman ohuiksi siivuiksi ja siirrä kulhoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lorauta päälle vielä oliiviöljyä ja sekoita. Laita sivuun odottamaan.

Valmista rapeat juustolastut. Alenna uunin lämpöä 175 asteeseen. Raasta juusto raastimen pienellä terällä. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja muotoile raasteesta viisi nokaretta pellille, levitä juusto tasaisesti. Paista uunin keskiosassa 15 minuuttia, anna valmiiden lastujen jäähtyä täysin. 

Valmista jogurttikastike. Mittaa jogurtti kulhoon. Hienonna timjami sekä valkosipulinkynsi, lisää jogurtin sekaan. Mausta hunajalla, mustapippurilla ja suolalla. 

Asettele punajuuret tasaisesti laakealle tarjoiluvadille. Lisää kastikenokareita sinne tänne punajuurien päälle. Murra juustolastut pienemmäksi ja ripottele carpaccion päälle. Koristele versoilla tai rucolalla ja ripottele vielä päälle rouhittuja pähkinöitä. 

Lue lisää Valion luomutuotteista Valion nettisivuilta. Seuraa myös Valioa Instagramissa @valiofi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.