Kaupallinen yhteistyö: Rajamäen

 

Kun ruoasta tuntuu puuttuvan se pieni, mutta tärkeä jokin, pieni tilkka etikkaa voi olla oikotie onneen. Perinteisten mummonkurkkujen ja etikkapunajuurten lisäksi erilaiset etikat sopivat nimittäin erinomaisesti makujen tasapainottamiseen ja hienovaraisen happamuuden lisäämiseen. Satokausikeittiössä kokkailemme tänä syksynä raikasta mozzarellasalaattia pikkelöidyillä karhunvatukoilla ja koukuttavaa chilikastiketta, joka kruunaa esimerkiksi uppomunaleivän.

Joka kodin luottotuote kohta 130 vuotta

Kaupan hyllyssä etikoita on sen seitsemää sorttia, mutta miten ne oikein eroavat toisistaan? Nimeä katsomalla pääsee jo jyvälle, sillä vain ehtaa käymisetikkaa saa kutsua väkiviina- tai viinietikaksi, kun taas pelkällä etikka-nimellä myytävät tuotteet ovat synteettisesti valmistettuja. Rajamäen väkiviinaetikan erottaa muista etikoista juuri valmistustapa – se on ainoa kotimainen luonnollisella käymismenetelmällä valmistettu väkiviinaetikka, jota valmistetaan lähes 130 vuoden kokemuksella.

Suomalaiskeittiöiden luottotuotteen juuret juontavat Nurmijärven Rajamäkeen, jossa pienestä hiivatehtaasta kasvoi vuosien saatossa Suomen suurin etikanvalmistaja. Nykyisin Heinävedellä sijaitsevassa modernissa tehtaassa hyrrää tuhansia litroja etikkaa vetävä asetaattori, jossa raaka-aineet käytetään etikaksi. Kaksinkertaisella käymismenetelmällä ja kypsyttämällä kotimaisesta laimennetusta ohraviinasta ja etikkabakteereista saadaan aitoa aromikasta väkiviinaetikkaa. Tehtaassa valmistetaan myös makeaan taittuvaa omenaviinietikkaa omenaviinistä, ja pullotetaan Italian korkealaatuisista viineistä valmistetut valko- ja punaviinietikkat. Yritit ja muut mahdolliset mausteet lisätään etikkaan aina jälkikäteen.

BERNER, Bernerin Rajamäen tehdas Heinävedellä. KUVA/PHOTO: RONI LEHTI.

Puhtaalta pöydältä aloittaessa väkiviinaetikan käymisprosessi kestää noin kaksi viikkoa. Useimmiten valmistus toimii kuitenkin vähän kuten leipäjuurta ruokittaessa, jolloin etikka kypsyy pullotettavaksi jo kolmessa päivässä. Ennen kauppoihin ja kuluttajien lautasille päätymistä, etikka vielä laimennetaan sopivan etikkahappopitoisuuden saavuttamiseksi ja kuljetetaan Rajamäen omistavan Bernerin logistiikkakeskukseen Vantaan Viinikkalaan. Etikassa ei ole parasta ennen päivää vaan päinvastoin, väkiviinaetikka paranee entisestään pullottamisen jälkeen! 

Etikka mureuttaa lihan ja maustaa marinadit

Vaikka etikka edelleen yhdistetään useimmiten ruoan säilöntään ja pikkelöintiin, se on oiva marinadien ja kastikkeiden maustaja. Etikkaa lisäämällä ruokaan saa myös sopivaa syvyyttä ja happamuuttaja kuten hyvin tiedämmeparhaita makuelämyksiä yhdistää juuri viiden perusmaun eli suolaisen, makean, happaman, karvaan ja umamin täydellinen harmonia. Avainsana on tasapaino – etikkaa on sopiva määrä, kun se ei maistu läpi, vaan enemminkin täydentää makumaailmaa. Lisäksi happamat ainesosat vaikuttavat myös koostumukseen. Marinadeissa viini tai viinietikkaa vauhdittaa lihan mureutumista.

Kokeile etikkaa perinteisessä pikkelöinnissä, kastikkeissa, keitoissa ja lihan marinoimisessa. Tiesitkö, että etikka sopii loistavasti myös monenlaiseen puhdistamiseen?

BERNER, Bernerin Rajamäen tehdas Heinävedellä. KUVA/PHOTO: RONI LEHTI.

Karhunvatukka-mozzarellasalaatti 

Kahdelle

Valmistusaika: 30 min

Raikkaiden raaka-aineiden lisäksi parhaita salaatteja yhdistää makujen täydellinen tasapaino. Tässä helpossa, mutta herkullisessa karhunvatukka-mozzarellasalaatissa pirteät, punaviinietikassa pikkelöidyt karhunvatukat tasapainottavat Buffalo mozzarellan kermaisuutta. Salaatti sopii erinomaisesti kevyeksi lounaaksi rapeakuorisen leivän kanssa tarjoiltuna tai vaikkapa lihan kaveriksi. Pikkelöidyt karhunvatukat säilyvät jääkaapissa muutaman päivän.

 

  • puolikas kurkku
  • 1 puntti haluamaasi salaattia, keräsalaattia tai tammenlehtisalaattia
  • 150 g Buffalo mozzarellaa 
  • Rajamäen ekstra-neitsytoliiviöljyä
  • suolaa
  • pippuria

 

Pikkelöidyt karhunvatukat 

  • 0,5 dl Rajamäen punaviinietikkaa
  • 1 dl sokeria 
  • 1,5 dl vettä 
  • 150 g karhunvatukoita

Aloita valmistamalla pikkelöidyt karhunvatukat. Lisää 1 dl vettä ja sokeri kattilaan. Kiehauta. Nosta hellalta ja kaada joukkoon loput ainekset. Laita karhunvatukat puhtaaseen lasipurkkiin. Kaada pikkeliliemi päälle ja anna marinoitua hetki. 

Pese salaatti ja kurkku huolellisesti. Leikkaa kurkku suupaloiksi. Revi salaatti pienemmäksi. Laita salaatti kulhoon ja pirskottele päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita.

Lisää revitty Buffalo mozzarella ja kurkku. Nostele päälle vielä karhunvatukat ja tarjoile. Nauti sellaisenaan tai esimerkiksi tuoreen leivän kanssa.



Kotitekoinen chilikastike ja uppomunaleipä

Neljälle 

Valmistusaika: 45 minuuttia.

Kotitekoista chilikastiketta tekee mieli lisäillä vähän joka paikkaan – niin koukuttavaa se on! Chiliä, paprikaa, valkosipulia ja väkiviinaetikkaa yhdistelemällä syntyy sopivan tuju kastike, joka nostaa esimerkiksi uppomunaleivän aivan uudelle tasolle. Uppomunan keitinveteen kannattaa muuten myös lorauttaa tilkan väkiviinaetikkaa, näin muna pysyy paremmin kasassa.

 

Chilikastike

  • 200 g punaisia paprikoita
  • 200 g punaisia chilejä 
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 1 dl Rajamäen väkiviinaetikkaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1,5 tl suolaa 
  • tilkka öljyä
  • 1 tl Rajamäen Liquid Chiliä lisäpotkua kaipaaville 

 Uppomuna

  • 4 huoneenlämpöistä kananmunaa
  • 0,5 dl Rajamäen väkiviinaetikkaa 
  • 1 l vettä
  • lisäksi tarvitset kahvikuppeja ja reikäkauhan

 Lisäksi:

  • 4 paahtoleipää
  • voita
  • persiljaa
  • mustapippuria
  • suolaa

 

Aloita valmistamalla chilikastike. Pese chilit ja paprikat ja poista siemenet. Pilko pienemmäksi. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. 

Lisää öljyä kattilaan ja käännä hella kuumalle. Lisää paprikat ja chilit kattilaan ja paista muutama minuutti. Laske lämpöä ja lisää valkosipulit, tomaattipyree, suola ja sokeri. Sekoita. Kaada joukkoon väkiviinaetikka. Kiehauta ja anna porista keskilämmöllä 5 minuuttia 

Siirrä ainekset tehosekoittimeen ja aja sileäksi tahnaksi tai surauta kastikkeeksi sauvasekoittimella. Siivilöi kastike ja purkita kuumana puhtaaseen, desinfioituun lasipurkkiin, mikäli kastike ei mene heti käyttöön. Anna jäähtyä.

Valmista uppomuna. Kuumenna vesi poreilevaksi, lisää joukkoon väkiviinaetikkaa. Laske lämpöä, kunnes vesi muodostaa vain muutamia pieniä poreita, sillä liian kovaa kiehuva vesi saattaa rikkoa munat. 

Riko kananmunat omiin kuppeihin. Pyöräytä vettä kauhalla niin, että siihen syntyy pyörre. Vie kuppi lähelle veden pintaa ja kaada varovasti kananmuna veteen. Keitä kananmunia noin 3–4 minuuttia, kunnes valkuainen on hyytynyt. 

Nosta muna vedestä varovasti reikäkauhalla talouspaperin päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. 

Paahda leipä. Voitele voilla ja aseta uppomuna leivän päälle. Kruunaa leipä kotitekoisella chilikastikkeella. Viimeistele halutessasi persiljalla, suolalla ja pippurilla. 

Vinkki: Jos teet uppomunat etukäteen, ne kannattaa kypsennyksen jälkeen nostaa suoraan jääveteen jäähtymään. Näin keltuaisen kypsyminen pysähtyy. Kun haluat lämmittää munat, kiehauta vettä kattilassa ja laske uppomunat veteen 20–30 sekunniksi. 

 

Löydä makusalaisuudet ja katso mainiot reseptivinkit osoitteesta https://www.rajamaen.fi/. Muista myös seurata Rajamäen herkullisen rentoa meininkiä myös Facebookissa ja Instagramissa.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

BERNER, Bernerin Rajamäen tehdas Heinävedellä. KUVA/PHOTO: RONI LEHTI.
BERNER, Bernerin Rajamäen tehdas Heinävedellä. KUVA/PHOTO: RONI LEHTI.