Käyttövinkit | Mausteena: Käytä tuoreena, kuivattuna, jauhettuna tai hiutaleina antamaan potkua ja makua lähes kaikkiin ruokiin – keittoihin, patoihin, kastikkeisiin, marinadeihin, liha-, kala-, ja kasvisruokiin. Tuoreena: Hienonna salaatteihin, salsakastikkeisiin tai voileipien päälle. Muista poistaa siemenet ja valkoiset sisäosat, jos haluat miedompaa tulisuutta. Säilöntä: Valmista chilihilloa tai -öljyä. Varoitus: Käsittele tulisia chilejä varoen, käytä tarvittaessa hanskoja ja vältä koskettamasta silmiä käsilläsi käsittelyn jälkeen. |
---|---|
Säilytyslämpötila | 7 - 12 °C |
Herkkä etyleenille | Kyllä |
Tuottaa runsaasti etyleeniä | Ei |
FODMAP | Vihreä |
Sesonki | heinä-lokakuu (Suomi), ympäri vuoden (Espanja, Israel, Hollanti) |
Herkkävatsaisen ruokavaliossa kiinnitetään huomiota FODMAP-hiilihydraatteihin. Lyhenne FODMAP tulee sanoista fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit. Nämä ovat imeytymättömiä hiilihydraatteja, joita loytyy myös monista vihanneksista, hedelmistä ja marjoista. Kyseiset hiilihydraatit eivat imeydy ohutsuolessa vaan kulkeutuvat paksusuoleen, jossa ne fermentoituvat ja tuottavat osalle ihmisistä suolisto-oireita.
Vihreä
Soveltuu FODMAP-ruokavalioon.
Keltainen
Soveltuu FODMAP-ruokavalioon pienissä määrin.
Punainen
Rajoitetaan FODMAP-ruokavaliossa.