Kasvisten osuuden lisääminen ruokavaliossa kannattaa monesta syystä. Terveyden lisäksi sillä tavalla vaalitaan ympäristöä, eikä kukkarokaan pahemmin kevene kun suosit sesongin kasviksia. Tärkein on kuitenkin kasvisten upea maku- ja värikirjo, joka tarjoaa mittaamattoman paljon herkullisia makuelämyksiä erilaisten ruokalajien muodossa. Hyvä ruoka ravitsee myös mieltä.
Keräsimme tähän artikkeliin parhaat keinot kasvisten osuuden lisäämiseen ruokavaliossa. Yhtenä tärkeimmistä on tietysti sesonkien suosiminen, sillä sesonkikasvikset tuovat ruokavalioon luonnollisen vaihtelun lisäksi runsaasti tuoretta makua ja hyvää tekeviä raaka-aineita. Kasvisten syömisen opetteluun ja lisäämiseen löydät reilusti hyviä vinkkejä myös Perhekalenterista 2021. Alla esittelyssä Perhekalenteri sekä sen uusi kätevä muistilista-ominaisuus.
Perhekalenteri inspiroi arjessa
Huippusuosittu Perhekalenteri auttaa isommankin porukan arjen aikatauluttamisessa. Kalenterissa on jokaisen kuukauden kohdalla viisi saraketta, joihin mahtuu kätevästi merkkaamaan kaikkien menot. Jokaisen kuukauden kohdalla nostetaan innostavasti ajankohtaiset Satokausi-kasvikset, lisäksi kalenterista löytyy runsas tietopaketti ruoanlaiton ja sesonkisyömisen tueksi.
Tutustu Perhekalenteriin ja tilaa omasi täältä!
Muistilista mukaan kauppaan
Uutena ominaisuutena vuoden 2021 Perhekalenterista löytyy nyt kätevä irti leikattava muistilista jokaisen kuukauden Satokausi-kasviksista. Voit leikata muistilistan mukaan kauppareissulle tai ottaa siitä kuvan, näin hevi-osastolla ei tarvitse haahuilla vaan voit näppärästi tarkistaa listasta mikä on parhaimmillaan. Lista muistuttaa tuttujen kasvisten sesongeista ja innostaa kokeilemaan uusia tuttavuuksia.
Muistilista-ominaisuus löytyy myös muista kalentereista: Satokausikalenteri 2021 Original sekä Satokausikalenteri 2021 Special Edition
Kypsennyksessä vähemmän on usein enemmän
Kunkin kasviksen optimaaliseen kypsennysaikaan vaikuttaa omien makumieltymyksien ohella kasviksen koko ja rakenne. Suurin osa kasviksista kannattaa kypsentää mieluummin hieman alle kuin yli, jotta niissä säilyy kaunis väri, hyvä maku ja napakka rakenne. Silloin kasvikset ovat parhaimmillaan ja niiden menekki tuppaa kasvamaan. Muista, että pilkkomalla pienemmäksi nopeutat kypsymisaikaa.
Erilainen valmistustapa tarjoaa erilaisen makuelämyksen
Kasvisten kirjo on valtavan laaja, joten tietysti myös kypsennyksessä kannattaa käyttää erilaisia tapoja. Yhdestä kasviksesta saa esille erilaisia makumaailmoja maustamisen lisäksi kypsennystapaa vaihtamalla. Keitetty tai paahdettu porkkana ovat kaksi täysin eri asiaa. Tämän takia kannattaakin kokeilla rohkeasti uusia tapoja valmistaa tuttujakin kasviksia.
Keittäminen ja höyryttäminen
Keitettäessä kannattaa käyttää vettä vain sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Veteen lisätty suolaripaus tai kasvisliemikuutio antavat mukavaa lisämakua. Höyrykypsennys on nopea ja hellävarainen tapa, joka säästää myös ravintoaineita. Höyryttäminen onnistuu paitsi höyrykattilassa myös tavallisessa kattilassa höyrystinritilän avulla.
Paahtamalla parempaa
Uunissa paahtaminen on maukas tapa kypsentää vihanneksia. Paahdetut kasvikset ovat mitä mainiointa hävikkiruokaa, sillä pellille voi latoa kaikki jääkaapin kätköistä löytyvät vihannekset. Pilko hitaasti kypsyvät pienemmiksi ja jätä nopeasti kypsyvät isommiksi paloiksi, pyöräytä kaikki öljyssä, mausta ja levitä kasvismatoksi uunipellille. Monipuolinen ja herkullinen kasvislisuke valmistuu näppärästi parissakymmenessä minuutissa.
Pieni määrä nopeasti kypsyviä kasviksia on kätevä paahtaa paistinpannulla. Parsa, broccoliini ja kesäkurpitsa maistuvat hyviltä voissa paistettuina.
Hiillosta, savusta, friteeraa, pikkelöi
Useimpia kasviksia voi myös grillata. Nopeasti kypsyvät kasvikset voi grillata raakoina, mutta esimerkiksi juurekset kannattaa esikypsentää ennen grilliin laittamista. Grillaa pienet vihannekset parilalla, vartaissa tai folionyyteissä. Grillattavat vihannekset kannattaa sivellä öljyllä tai marinoida ennen kypsennystä.
Kokeile myös kasvisten savustamista ja friteerausta. Savustus on kotioloissa helpointa savustuspussissa tai sähkösavustimella. Friteeraus eli uppopaisto tekee monista kasviksista herkullisia. Kasvikset voi friteerata joko ranskanpottutyyliin sellaisenaan tai taikinaan dipattuna eli tempurana.
Pikapikkelöinti on nyt trendikästä. Siinä kasvikset kylvetetään nopeasti mausteisessa etikkaliemessä raikkaaksi lisukkeeksi. Mummot harrastivat sitä jo muinoin marinoimalla kurkkuviipaleita tillisessä etikkaliemessä.
Mausta rohkeasti ja uusin tavoin
Vaikka kasvikset ovat ihania sellaisinaankin, vie taitava maustaja ne uusiin maku-ulottuvuuksiin. Mausteilla voidaan korostaa ja vahvistaa kasvisten omaa makua tai tuoda ihan uusia makuvivahteita ruokaan. Mausteet antavat ruoalle myös ihanan tuoksun. Ole siis rohkea ja nappaa maustehyllyltä myös uusia tuttavuuksia kasvisten kaveriksi.
Napostelutavat uusiksi
Vaihda välipalapatukat, leffanamut ja muut naposteltavat tuoreisiin marjoihin ja hedelmiin tai minikasviksiin, kuten kirsikkatomaatteihin, snack-kurkkuihin ja -paprikoihin ja babyporkkanoihin. Tuoreet kasvikset katoavat kulhosta hyvän dippikastikkeen kanssa siinä missä sipsitkin. Aidot maut päihittävät teolliset välipalat mennen tullen ja syömisen jälkeen nautit hyvästä olosta ähkyn sijaan.
Leikitään piilosta
Kasviksia voi upottaa ruokiin salaa, vaikka taloudessa ei asuisi pieniä lapsia tai ennakkoluuloisia jääräpäitä. Raasta porkkanaa tomaattikastikkeeseen, punajuurta murekemassaan ja kesäkurpitsaa lasagneen. Tee erilaisia keittoja ja patoja, joihin uppoaa suuret määrät vihanneksia. Nopeasti syntyvät smoothiet ovat myös hyvä keino kasvattaa vihreiden vihannesten kulutusta.
Vaihtelu sallittua!
Kokeile rohkeasti uusia reseptejä ja ole luova. Ohjeita ei tarvitse noudattaa pilkuntarkasti, joten vaihtele kasviksia saatavuuden ja mielihalujen mukaan. Voit korvata perunan palsternakalla, kurkun kesäkurpitsalla ja pinaatin vuohenputkella. Kannattaa päivittää omaa ajattelutapaa ja alkaa ajatella vihanneksia aterian tärkeimpänä osana eikä pelkkänä lisukkeena.
Esivalmisteltu on puoliksi tehty
Rupea harrastamaan “meal preppausta” tai “misailua” eli aterioiden etukäteen valmistelua. Kun kuorit perunat kattilaan kylmään veteen, on seuraavan päivän ruoanlaittourakka jo hyvässä vauhdissa. Pilko jääkaappiin suljettuihin astioihin valmiiksi erilaisia vihanneksia, jolloin niitä on helppo napata sieltä leivän päälle, salaatteihin, keittoihin, munakkaisiin ja naposteltavaksi. Myös pakastevihannesten käyttö on erittäin okei. Ne ovat laadukkaita, nopeita ja helppokäyttöisiä. Lisäksi niitä on tänä päivänä tarjolla huikean iso valikoima.
Laatu maistuu hyvältä
Säilytä kasvikset oikein, jotta ne maistuvat hyviltä ja vältyt hävikiltä. Älä säilytä vihanneksia voimakasaromisten elintarvikkeiden lähellä, jotta vieraat hajut ja maut eivät tartu. Muista myös pitää etyleenille herkät vihannekset kaukana etyleenejä paljon erittävistä vihanneksista.
Lue myös:
Miten lisää kasviksia lapsen lautaselle – 7 vinkkiä
Tutustu Perhekalenteriin ja muihin vuoden 2021 Satokausikalentereihin
Nappaa parhaat vinkit Satokausi-syömiseen ja herkullisimmat reseptit somekanavissamme @satokausikalenteri!