Perhekalenterista vinkit maustamiseen

Jos keittiön kaapista löytyvät vain perinteiset suola, pippuri ja pizzamauste, niin tämän tietopaketin jälkeen mars mausteostoksille! Suomalaisessa ruokakulttuurissa maustaminen on usein mietoa ja moni saattaa mieltää eksoottisemmat mausteet tujuiksi tai niiden käytön vaativan huikeita kokkaustaitoja. Näin ei kuitenkaan ole, oman tutun makupiirin ulkopuolelle kurkotteleminen kannattaa, sillä muuttamalla annosten mausteita saat kasviksista esiin mielettömän määrän aivan uusia vivahteita. Ota haltuun vinkit maustamiseen ja innostu kokeilemaan uutta!

Tässä artikkelissa tutustumme yleisimpiin kuivamausteisiin ja niiden käyttöön sekä säilytykseen. Lisäksi artikkelista löydät tietoa tuoreyrteistä ja niiden makupareista. Kattavan maustetietopaketin löydät myös ensi vuoden Perhekalenterista sekä Satokausikalenterista.      vinkit maustamiseen

Perhekalenteri inspiroi arjessa

Huippusuosittu Perhekalenteri pitää koko porukan menot ajan tasalla. Kalenterissa on jokaisen kuukauden kohdalla viisi saraketta, joihin mahtuu kätevästi merkkaamaan kaikkien menot. Jokaisen kuukauden kohdalla nostetaan innostavasti ajankohtaiset Satokausi-kasvikset, lisäksi kalenterista löytyy runsas tietopaketti ruoanlaiton ja sesonkisyömisen tueksi. 

Tutustu Perhekalenteriin ja tilaa omasi nyt ilman postikuluja täältä!

Kekrikampanja: Kaikki Satokausi-kaupan tuotteet ovat saatavilla ilman postikuluja 3.11.2020 klo 23.59 asti.

Tunnetko nämä mausteet? 

Curry

Intian brittiläisten siirtomaaisäntien kehittelemä curry on kuivamausteseos. Se voi sisältää jopa 15 eri maustetta, kuten korianterinsiemeniä, kurkumaa, inkivääriä, chiliä, kanelia, juustokuminaa, muskottia, neilikkaa, sinapinsiemeniä, mustapippuria ja kardemummaa. Curry maustaa perinteisesti intialaistyylisiä ruokia, mutta sitä kannattaa kokeilla myös majoneesin, broileripyöryköiden ja linssikeiton mausteeksi.

Fenkolinsiemen

Välimereltä lähtöisin olevia fenkolinsiemeniä on käytetty mausteena iät ja ajat. Raikas maku muistuttaa anista ja lakritsia. Fenkolinsiemenet sopivat erityisen hyvin erilaisten kasvisruokien ja leipätaikinoiden maustamiseen. Kokeile niitä myös ranskalaisen kalakeiton, raakamakkaroiden ja salaatinkastikkeen mausteena.

Juustokumina eli jeera

Juustokumina on voimakkaan aromaattinen mauste, jota käytetään paljon varsinkin Intian ja Lähi-idän keittiöissä. Se on olennainen mauste curry- ja garam masala -mausteseoksissa. Useimmiten se myydään kaupoissa jauhettuna, mutta joskus myös kokonaisina siemeninä. Mausta uunissa paahdettavat kukkakaalit juustokuminalla ja kurkumalla ja tarjoile sitruunaisen jogurtin kanssa.

Kaneli

Kanelipuun kuivatusta kuoresta saatavaa kanelia myydään tankoina sekä jauhettuna. Suomalaisessa ruokakulttuurissa kaneli on perinteinen joulunajan leivonnaisten ja glögin mauste, mutta esimerkiksi Intiassa ja Kreikassa sitä käytetään paljon myös lihan mausteena. Kaneli sopii hyvin myös lisukkeena tarjoiltavan kurpitsasoseen mausteeksi, ja se antaa hauskaa makua uunissa paahdetuille perunalohkoille. Kokeile kanelia myös hillojen ja hedelmäkiisseleiden mausteena.

Kardemumma

Kardemumma maustaa perinteisesti pullataikinan, mutta toimii mainiosti myös suolaisissa ruoissa. Se on tavallinen mauste intialaisessa keittiössä ja tärkeä osa esimerkiksi garam masala -mausteseosta. Yllätä ruokavieraat ja mausta parsan kanssa tarjottava hollandaisekastike ripauksella kardemummaa. Kokeile sitä myös paahdetun verigreipin ja valkosipulisen palsternakkakeiton maustajana. Ripaus kardemummaa kahvijauheen joukkoon antaa ihanaa lisäaromia juomaan.

Laakerinlehti

Laakerinlehti on perinteinen keittojen, liemien ja säilykkeiden maustaja. Melko voimakkaan makuinen laakerinlehti on lähtöisin Välimeren alueelta. Kokeile sitä myös intialaisiin curryihin ja sujauta pari lehteä rustiikkisen papu-vihannespadan joukkoon. Pieni laakeripuu on myös keittiön kaunistaja, josta voi kerätä tuoreita laakerinlehtiä pitkin vuotta.

Maustepippuri

Tiesitkö, että maustepippuri ei ole pippuri lainkaan, vaan jamaikalaisen myrttipensaisiin kuuluvan puun puolikypsä kuivattu hedelmä. Sitä käytetään paljon Pohjoismaissa, Karibian alueella ja Britanniassa. Sen maku on aromaattinen, hieman hedelmäinen ja neilikkaan vivahtava. Maustepippuri antaa perinteisiin mummon lihapyöryköihin sen aidon maun. Kokeile maustepippuria myös sianliharuokiin, sienisalaatin ja uunissa paahdettujen bataattien maustajaksi.

Neilikka

Voimakkaan makuinen neilikka maistuu perinteisissä pipareissa ja maustekakuissa. Se sopii jauhettuna myös omenajälkiruokiin ja -leivonnaisiin sekä esimerkiksi karpalohillon mausteeksi. Pistele kokonaisia neilikoita appelsiiniin ja saat kauniin sekä hyväntuoksuisen koristeen jouluksi.

Paprikajauhe

Unkarilaisen keittiön perusmaustetta, jauhettua paprikaa, löytyy mietona, voimakkaana ja savustettuna. Sen maku on aromaattinen, ja väri kauniin punainen. Paprikajauhe sopii hyvin erilaisiin patoihin ja niin kasvis-, liha- kuin broileriruokiinkin. Kokeile savupaprikaa myös paahdetun kurpitsan makuparina, grillattavien lihojen marinadiin ja mausta sillä salaatin kanssa tarjottava vinegretti.

Sahrami

Kullankeltainen ja voimakkaan tuoksuinen sahrami on maailman kallein mauste. Sitä saadaan krookuksen sukua olevasta sipulikasvista, jonka kukkien luotit nypitään käsin ja kuivataan mausteeksi.Yhteen sahramikiloon tarvitaan 150 00–200 000 kukkaa. Sahrami maustaa ja värjää ruotsalaiset luciapullat, espanjalaisen paellan ja ranskalaisen bouillabaisse-keiton. Kokeile sitä myös kotitekoisen appelsiinijäätelön ja fenkoli-kaprispastan mausteena.

Sumakki

Sumakki on yksi Lähi-idän keittiöiden keskeisimmistä mausteista. Viime vuosina se on löytänyt tiensä myös eurooppalaisten markettien maustehyllyille. Raikkaan sitruksinen ja hieman hapan mauste on kuivattua ja rouhittua sumakkimarjaa. Perinteisesti se maustaa hummuksen ja grilliruoat, mutta se sopii myös vaikkapa tomaatti- ja munakoisoruokiin sekä wokatuille vihanneksille.

Kuivatut yrtit

Kuivaaminen on perinteinen tapa säilöä yrttejä. Kuivatut yrtit tuovat tuulahduksen kesästä myös sesongin ulkopuolella. Niitä voi käyttää samoihin ruokiin kuin tuoreitakin. Noin teelusikallinen kuivattua yrttiä vastaa 1–3 rkl tuoretta hienonnettua yrttiä. Kuivatut yrtit kannattaa lisätä ruokaan jo valmistuksen alussa, jotta niistä saa kaikki aromit irti. Kokeile esimerkiksi oreganoa munakoisoruokiin, rosmariinia sienten kanssa ja tilliä kaaliruokiin.

Tuoreyrtit

Tuoreyrtit tuovat vastustamatonta makua ruokaan ja ovat myös ilo silmälle. Ne jaotellaan ominaisuuksiensa mukaan herkkiin ja vahvoihin yrtteihin. Näiden erojen oivaltaminen avaa oven maukkaaseen ruoanvalmistukseen ja vähäsuolaisempaan ruokavalioon. Herkkien yrttien hienontaminen onnistuu parhaiten terävällä veitsellä. Vastaavasti vahvat yrtit kestävät repimistä ja ronskimpaa käsittelyä.

 

Herkkiä yrttejä:

  • Ruohosipuli: Sopii kaikkiin ruokiin, joihin kaivataan mietoa sipulin makua. Myös kukat ovat syötäviä ja ruohosipuli sopiikin annosten koristeluun. Makupareja: fenkoli, retikka, parsa, raitajuuri, suppilovahvero
  • Korianteri: Mielipiteitä jyrkästikin jakava korianteri omaa voimakkaa ja persoonallisen maun. Makupareja: porkkana, suippopaprika, chilit, lollo rosso -salaatti
  • Tilli:  Perinteinen maku taipuu muihinkin kun tuttuihin kalakeittoihin, yhdistä raikas tilli esimerkiksi mukulasellerin, mustajuuren, herneen tai omenan kanssa.
  • Rakuuna: Voimakkaan yrttinen maku tuo ruokaisuutta annokseen. Makupari juuripersiljalle, maissille, retiisille, porkkanalle tai kantarellille.
  • Kirveli: Lakritsia ja anista muistuttava hienostunut maku on parhaimmillaan kypsentämättömänä. Makuparit: maa-artisokka, keräkaali, lehtisalaatti, vadelma
  • Minttu: Pirteän raikas minttu miellyttää makunystyröitä! Yhdistä mintun kanssa: karpalo, mansikka, vadelma, kesäkurpitsa

Vahvoja yrttejä:

  • Rosmariini: Olemukseltaan havumaisen rosmariinin aromikas maku pehmenee miellyttävästi kypsentäessä. Makuparit: nauris, paprika, päärynä, ruusukaali, tomaatti
  • Timjami: Kaikkeen ruuanvalmistukseen sopiva timjami kestää kypsentämistä loistavasti. Mätsää timjami näiden kanssa: punasipuli, parsakaali, kurkku, mustakaali
  • Persilja: Melko voimakas maku pehmenee jo muutaman minuutin kypsennyksen aikana. Persiljan kavereita keittiössä ovat esimerkiksi peruna, porkkana, myskikurpitsa ja herkkutatti.
  • Lipstikka: Purjoa ja selleriä muistuttava mehevä yrtti tuo annokseen lihaisan maun. Makuparit: kukkakaali, parsakaali, varhaisperunat, avomaankurkku.
  • Oregano: Hienostuneen aromin omaava oregano on italialaisen keittiön klassikko, syystä! Mausta nämä oreganolla: pihvitomaatti, hokkaidokurpitsa, keltasipuli, munakoiso.
  • Salvia: Voimakas salvia on yksi harvoja yrttejä, joilla voi maustaa liikaa. Hieman karvas maku sopii loistavasti esimerkiksi purjosipulin, salottisipulin, perunan ja ananaksen makupariksi.
  • Basilika: Yksi maailman suosituimmista yrteistä maistuu monessa! Ole tarkkana basilikan kanssa talvella, kasvi on kylmänarka. Makuparit: tomaatti, vahapapu, luumu, roomansalaatti, valkosipuli.

Mausteiden säilytys

Mausteiden maku on peräisin erilaisista aromaattisista eteerisistä öljyistä, jotka haihtuvat herkästi. Tämän vuoksi kuivamausteita tulisi ostaa pienissä erissä ja mielellään kokonaisina. Mausteet voi jauhaa ruoanlaiton yhteydessä myllyllä tai huhmareella. Paras säilytyspaikka mausteille on tiivis tölkki kuivassa, pimeässä ja viileässä.

Lue myös:

Satokausikalenterin pieni maustekoulu

Yrteillä enemmän makua


Tilaa Satokausikalenteri 2021 ja inspiroidu herkullisesta sesonkiruuasta ympäri vuoden!

Nappaa parhaat vinkit Satokausi-syömiseen ja herkullisimmat reseptit somekanavissamme @satokausikalenteri!