Omena on yksi suomalaisten suosituimmista hedelmistä. Mutta tiedätkö, mitä eroa eri omenalajikkeiden välillä on? Osaatko valita omenalajikkeen kokkailuihisi niin, että lopputulos olisi paras mahdollinen? Oletko joskus pettynyt ostaessasi välipalaksi omenan, joka onkin osoittautunut karvaaksi ja happamaksi? Mikäli olet tuskaillut näiden aiheiden parissa, tämän artikkelin luettuasi oikean omenalajikkeen valinnasta tulee varmasti helpompaa!

omena

Oikean omenalajikkeen valinta ratkaisee

Suomessa omenanviljely keskittyy erityisesti Lounais-Suomen rannikolle, Ahvenanmaalle sekä Lohjan ympäristöön. Pohjoinen kasvuympäristö tekee hedelmille ihmeitä, sillä ne sisältävät jopa kaksinkertaisen määrän C-vitamiinia tuontiomenoihin verrattuna. Omenaa viljellään Suomessa ammattimaisesti 302 tilalla, ja omenatarhoja on yhteensä 662 hehtaaria. Kotimainen omenasato on huimat 7,9 miljoonaa kiloa.  Suomessa ammattimaisesti viljeltävistä lajikkeista suosituin on Rubinola.

Kotimaiset omenat ryhmitellään kypsymisajankohdan mukaan kesä-, syys- ja talviomenoihin. Kesälajikkeet saapuvat kuluttajien saataville yleensä elokuun puolessa välissä, kun taas talvilajikkeet vaativat lyhyen varastoinnin, jotta maku ehtii kehittyä kunnolla. Suomalaiset omenat voi syödä kuorineen, sillä niitä ei käsitellä lainkaan säilöntäaineilla. Suuri osa omenoista syödään sellaisenaan, mutta hapokkaita lajikkeita kannattaa käyttää monipuolisesti myös ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa. Alla on esitelty muutamia eri omenalajikkeita ja niiden perusominaisuuksia. Kattavasti lisätietoa eri lajikkeista, niiden ominaisuuksista ja käyttötarkoituksista löydät uudesta vuoden 2023 Satokausikalenterista!

Kesälajikkeita:

  • Pirja
    Sesongin ensimmäisiä lajikkeita, joka kypsyy yleensä elokuun puolivälissä. Hedelmä on pieni, kuoren väri on vaaleanvihertävä punaisilla viiruilla. Vuonna 1980 kehitetyn lajikkeen maku on pehmeä, mehukas ja lievästi arominen.
  • Petteri
    2000-luvulla jalostettu keskikokoinen lajike, joka kypsyy yleensä elokuun lopussa. Kuoren pohjaväri on vaaleankellertävä ja siinä on tummanpunaisia laikkuja. Punaista väriä on usein myös mallon johtosuonissa. Maku on lievästi arominen ja miellyttävä.
  • Vuokko
    Mehukas ja hapokas lajike, joka kypsyy elokuun lopulla. Hedelmä on kekomaisen pyöreä ja suurikokoinen. Kuoren pohjaväri on kellertävänvihreä, mutta toiselle puolelle on voinut kehittyä oranssia peiteväriä.

Syyslajikkeita:

  • Samo
    Syyskuun ensimmäisiä lajikkeita. Keskikokoinen tai suuri hedelmä on muodoltaan pyöreä ja jopa kartiomainen. Kuoren pohjaväri on kellertävä, ja auringon puolelta se voi taittaa oranssinruskehtavaan. Maku on miedosti happoinen ja mehukas. Hyvä talousomena sopien soseeksi ja mehuksi, mutta maukas myös sellaisenaan.
  • Punainen Melba
    Pitkään Suomessa viljelty, alunperin kanadalainen lajike kypsyy syyskuun puolivälissä. Omena on pyöreä ja keskikokoinen ja maku hienoarominen sekä lievästi hapokas. Kuoren pohjaväri on vihertävä ja peiteväri tummanpunainen.
  • Punainen Kaneli
    Kaikkien rakastama, alun perin venäläinen lajike kypsyy syyskuun puolessa välissä. Hedelmä on keskikokoinen ja hieman litteä, maku on kanelinen pienellä viinin vivahteella. Kuoren pohjaväri on vihertävä, mutta kypsyessään siihen voi syntyä kirkkaanpunainen peiteväri.

Talvilajikkeita:

  • Lobo
    Suuri hedelmä, joka Suomessa on päätynyt myös jouluomenan rooliin. Maultaan se on miellyttävän aromikas ja sopivasti hapan. Kuoren pintaväri on jouluisen punainen, ja siinä on suojaava vahakerros. Lopullinen maku muodostuu vasta varastoinnin jälkeen, ja vaikka se kypsyy jo lokakuussa, niin parhaimmillaan se on vuoden lopussa.
  • Aroma
    Vuosikymmeniä Suomessa viljelty hedelmälajike kypsyy syys-lokakuussa. Todellinen herkutteluomena, jonka maku on mausteisen aromikas. Kuoren pohjaväri on vaalea, mutta yleensä sitä peittää ruskeanpunertava peiteväri. Aromasta jalostettu, täysin punakuorinen muunnos tunnetaan nimellä Amorosa.
  • Rubinola
    Lajikkeen erikoisominaisuus on poikkeuksellisen korkea C-vitamiinipitoisuus. Hedelmä on suuri tai keskikokoinen. Kuoren peiteväri on kauniin punainen ja pohjaväri keltainen. Kypsään hedelmään syntyy luonnostaan vahakerros. Maultaan Rubinola on sopivan hapokas, aromaattinen ja makea.

omenapuu

Tunnettu terveysvaikutuksistaan

Tuskin kukaan on voinut välttyä sanonnalta ”omena päivässä pitää lääkärin loitolla”. Tiedätkö, mistä kyseinen sanonta kumpuaa? Omenan terveysvaikutukset perustuvat pitkälti sen sisältämiin antioksidantteihin ja pektiiniin, jotka ehkäisevät muun muassa vapaiden radikaalien haitallisilta vaikutuksilta. Omena myös tehostaa elimistön luonnollista puhdistumista.

Omenan sisältämät antioksidantit ovat hyväksi sydämelle ja aivoille, mikä voi auttaa muistisairauksien ja Parkinsonin taudin ehkäisyssä. Niin omenan kuidut kuin hedelmälihan sisältämä pektiini hellivät vatsaa ja pitävät huolta ruoansulatuksesta. Myös omenan sisältämät tanniinin ehkäisevät tulehdusta ja toimivat luonnon omana antibioottina!

Lisäksi omenan sisältämä kalium on diureetti, joka poistaa elimistöstä nesteitä, ja poistaa näin ollen mukanaan myös kuona-aineita ja myrkkyjä. Omenan sisältämät kuidut ja antioksidantit puhdistavat maksaa ja estävät sappikivien muodostumista.

omena

Satokausikalenteri tukena valinnassa

Kuten todettu, oikean omenalajikkeen valitseminen ei ole aina aivan yksinkertaista. Tästä syystä avuksesi on kehitetty uniikki Satokausikalenteri, joka toimii tukenasi kauppalistaa ja viikon reseptejä suunnitellessasi! Oikean lajikkeen, edullisimman hedelmän tai maukkaimman juureksen valinta ei ole koskaan ollut näin helppoa!

Huippusuosittua Satokausikalenteria on julkaistu jo vuodesta 2013, ja tänä vuonna se on jälleen entistä parempi! Kuluttajakyselyssä ilmeni toive kuukausittaisista reseptivinkeistä, jotka on tänä vuonna sisällytetty Satokausikalenteriin! Mikäli pähkäilet jatkuvasti, mitä kotona syötäisiin, nappaa suoraan kalenterin reseptistä inspiraatio päivän kokkailuihin!

Satokausikalenteri 2023 seinäkalenteri kansikuva

Tilaa oma Satokausikalenterisi nyt verkkokaupastamme.

Pysy linjoilla Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, missä jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.