Kaupallinen yhteistyö: Marjukka

 

Kuppi kotitekoista mehua tepsii tehokkaasti kohmeiseen oloon – ja mikä parasta, makuvaihtoehtoja voi varioida loputtomiin. Perinteinen mummon mehu syntyy tietenkin mustaherukasta, mutta lähes kaikkia hedelmiä ja marjoja voi mehustaa. Satokausikeittiön suosikiksi on noussut inkivääristä ja limetistä ytyä saava päärynämehu, jonka lempeä mausteisuus mukautuu glögiksi, kun mukaan nakkaa neilikkaa ja kanelia. Tarjoile pikkujouluissa tai anna vaikka lahjaksi kauniiseen lasipulloon pakattuna.

Vain mielikuvitus on rajana

Mitä sitä tekisi pakastimen perälle unohtuneista karviaisista, herukoista ja muutaman kolhun saaneista omenoista? Vastaus on yksinkertainen: kaiva esiin mehustin! Höyryttämällä valmistettu mehu on pysynyt suosiossa vuosikymmenestä toiseen, mutta moni piilottaa turhaan mehumaijan kaapin perukoille talven tullen. 

Pakastetuista marjoista, raparperista, kirsikoista, luumuista ja eri hedelmistä voi kehitellä loputtomasti makuyhdistelmiä. Mehun ainekset voi kipaista myös lähikaupasta. Marras-joulukuussa mehustamista suunnitteleva valitsee pohjaksi satokauden omenoita ja päärynöitä. Makumaailma avartuu, kun lisäät mehuun mausteita ja yrttejä, kuten inkivääriä, rosmariinia tai kanelitangon. 

Höyrymehustimella käsittelet näppärästi isojakin määriä marjoja ja hedelmiä. Perinteinen 8 litran Marjukka Mehustin on suomalaisten kestosuosikki. Keväällä markkinoille on tulossa myös 5 litran mehustin, joka sopii pienemmälle huushollille. Marjoja ei tarvitse perata muuten kuin nappaamalla pilaantuneet yksilöt pois ja huuhtelemalla pahimmat hiekat ja pölyt. Vähän pehmenneet ja kolhiintuneet raaka-aineet maistuvat erinomaisesti mehuna, ja oikeastaan eniten mehua irtoaakin jopa vähän ylikypsistä marjoista ja hedelmistä. Hyvä yleissääntö on, että kilosta marjoja tulee noin litra mehua mehustimella. 

Höyrymehun salat haltuun

Höyrymehun valmistaminen on yllättävän helppoa, kun vaan muistaa muutamat perusasiat. Ensinnäkin mehustamiseen kannattaa varata riittävästi aikaa, sillä mehun höyrystäminen vie itsessäänkin noin puolitoista tuntia, eikä kuumaa mehua käsitellessä sovi kiirehtiä. Jos haluat nopeuttaa valmistusprosessia, voit koota valmiita marja-hedelmäsekoituksia pakkaseen, josta pussin voi napata kätevästi sulamaan mehustamista varten. Tällä tavoin voit säilöä esimerkiksi omenasadon viimeisetkin antimet. Säilyvyyttä lisää entisestään mehumixin tyhjiöpakkaaminen Marjukka Vakuumikoneella.

Toisekseen välineiden puhtaus on säilömisessä ehdottoman tärkeää, jotta mikrobit eivät pääse valloilleen. Tarkista, ettei mehumaijaan ole jäänyt roiskeita tai likaa edellisestä mehustamiskerrasta. Puhdista huolella myös säilytykseen käytettävät pullot ja rasiat. Lasipullot tulee pestä ja kuumentaa ennen käyttöä ja täyttää piripintaan kuumalla mehulla.

Ennen aloittamista on vielä hyvä varmistaa, että letkuosa on tukevasti kiinni mehustimessa ja letkun nipistin kiinni, jottei mehu pääse valumaan pöydälle. Hyvä kikka on myös pitää letkun suuosaa mehupinnan yläpuolella tiputtelun ehkäisemiseksi. Tarkkaile myös kiehuvaa vettä – sitä tulisi olla vesiosassa koko höyrystämisen ajan. Vettä voi tarpeen mukaan myös lisätä kattilaan mehustamisen aikana. 

Tulikuumaa mehua käsiteltäessä on hyvä toimia rauhallisesti. Pullottamista helpottaa, jos mehun valuttaa ensin isoon kannuun tai kattilaan, ja sen jälkeen vasta pulloihin.

Päinvastoin kuin usein luullaan, mehun valmistukseen ei välttämättä tarvita suuria määriä sokeria. Säilö sokeriton mehu pakastamalla se pakastepulloissa, kätevissä Marjukka hanapusseissa tai muissa nestetiiviissä pusseissa. Jätä hieman tilaa pulloihin, sillä neste laajenee jäätyessään. 

Hyödynnä mehustimen höyryosaan jäävä mäski soseena, hillona tai kiisselinä. Näin kaikki ainekset saadaan hyötykäyttöön, eikä mitään tarvitse heittää biojätteeseen. Jos sose ei mene heti käyttöön, sen voi säilöä esimerkiksi tyhjiöpakkaamalla ja pakastamalla. Retkeilijöiden ja kalastajien suosimaa Marjukka Vakuumikonetta kannattaakin käyttää kaikenlaiseen säilömiseen, näin säästät tilaa ja pidennät säilyvyyttä entisestään, sillä bakteerien kasvu hidastuu hapettomassa tilassa. Ilmatiivis pakkaus säilyttää myös aromit paremmin!

Mitä muuta päärynästä voi loihtia? Ainakin herkullisen juusto-päärynägaletten. Lisää inspiraatiota löydät Satokausikalenterin arkistoista, ota myös Instagram-tili seurantaan @satokausikalenteri. Hyödyllistä säilömiseen liittyviä niksejä saat seuraamalla Marjukkaa Instagramissa tilillä @marjukka_finland.

Inkiväärillä ja limetillä maustettu päärynämehu 

Mehut ovat aina muodissa! Marras-joulukuussa maistuu erityisesti inkiväärillä ja limetillä maustettu päärynämehu, joka lämmittää lempeästi kuumana versiona ja herättää horroksesta kylmänä nautittuna. Päärynämehusta syntyy myös herkullinen glögi, kun maustat sen neilikalla, kanelilla ja tähtianiksella 

Mehumaijaan jäävät päärynät kannattaa hyödyntää soseena. Sitä on kiva popsia puuron kanssa tai levittää paahtoleivän päälle. Pidennä säilyvyyttä tyhjiöpakkaamalla sose Marjukka Vakuumikoneella.

1h 30 min

noin 2 litraa mehua

  • 2 kg päärynöitä 
  • 100 g inkivääriä 
  • 2 limettiä (tai oman maun mukaan)
  • 1–2 dl sokeria

 

Lisäksi tarvitset Marjukka Mehustimen sekä mehun säilömiseen puhtaita lasi- tai muovipulloja.

Kokoa ensin Marjukka Mehustin. Täytä vesiosa vedellä ja aseta muut osat paikoilleen ohjeiden mukaan.

Kuori tai pese päärynät, poista kannat ja siemenkodat ja pilko pienemmäksi. Kuori ja pilko inkivääri. Siirrä ainekset mehustimen siiviläosaan. Mittaa joukkoon sokeri. 

Sulje mehustimen kansi tiiviisti. Tarkista, että mehukattilan letku on napakasti kiinni. Aseta iso kattila letkun suuosan alle.

Laita mehustin hellalle ja anna porista noin 40–60 minuuttia tai niin kauan kuin mehua tippuu letkusta. Huolehdi, että vesikattilassa on koko ajan riittävästi vettä ja että vesi kiehuu koko mehustamisen ajan.

Kaada ensimmäinen 0,5–1 litraa mehua takaisin kattilaan hedelmien päälle, jotta sokeri liukenee tasaisemmin. Käytä puristinta letkun sulkemiseen.

Kiehauta valmis mehu kertaalleen kattilassa. Purista joukkoon limettien mehu, sekoita. Maistele ja lisää sokeria tarpeen mukaan. 

Pullota mehu huolellisesti puhdistettuihin pulloihin. 

Mehusta voi jalostaa ihanaa vaaleaa glögiä lisäämällä mukaan muutaman kokonaisen neilikan, tähtianista ja kanelitangon. Anna glögin maustua hetki kattilassa. Tarjoile tai pakkaa kauniiseen lasipulloon ja anna lahjana!

Siivilään jääneestä mäskistä on helppo valmistaa päärynäsosetta. Pyöräytä kypsät päärynät soseeksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Inkiväärinpalaset voi noukkia pois. Maista sosetta ja lisää tarvittaessa sokeria. 

Säilö valmis sose tyhjiöpakkaamalla se Marjukka Vakuumikoneella 0,5 l–1 litran vakuumipusseihin. Säilytä pusseja jääkaapissa tai pakkasessa.

Vinkki: Tee valmis mehumix pakastimeen odottamaan. Paloittele päärynät ja inkivääri, tyhjiöpakkaa Marjukka Vakuumikoneella ja pakasta. Sulata ennen mehustamista.