Ennen oman puutarhan perustamista ja taimiostoksille lähtöä on hyvä tehdä rauhassa suunnitelma tulevalle kasvukaudelle! Ota huomioon, että eri kasveilla on erilaiset hoitovaatimukset, ja jotkut kasvit vaativat toisia enemmän aikaasi ja vaivaasi kukoistuksena ylläpitoon.

Ensimmäisenä mieti, minne olet puutarhaasi perustamassa. Tämän pohjalta voit suunnitella paikkaan ja sen olosuhteisiin sopivat kasvit. Kiinnitä erityistä huomiota kasvupaikan aurinkoisuuteen ja tuulisuuteen. Selvitä taimiostoksilla, mitä välineitä ja ravinteita kyseinen kasvi kasvunsa tueksi tarvitsee. Oman puutarhan hoito on rentouttavaa ja palkitsevaa puuhaa! Huolellinen perehtyminen näin keväällä alkavan kasvukauden toimenpiteisiin takaavat, että jokaisesta voi kuoriutua viherpeukalo!

istuttaminen

Kaikki kasvu lähtee kasvualustasta

Suunnitelmat puutarhallesi tehtyäsi olet valmis taimiostoksille! Valitse reippaita yksilöitä, joissa on tasaisen vihreä väri ja juuret ovat vaaleat. Kotiuttaessasi ensimmäiset kasvisi on hyvä muistaa, ettei liian innokkaasti iske uusia, kauniita kasveja heti maahan, vaan muistaa karaisun. Kasvit ovat usein olleet optimioloissa puutarhalla, joten kasvi on hyvä totuttaa hiljalleen uuteen kasvuympäristöönsä. Aloita lyhyillä ulkoilutuksilla ja pidennä näitä vähän kerrallaan. Istutusohjeet voit lukea täältä!

Viljelyn tärkeimmät kasvuun vaikuttavat tekijät puutarhassa, parvekkeella tai kasvihuoneessa ovat lämpö, vesi, valo ja ravinteet. Kaikki kasvu lähtee kasvualustasta, josta kasvit keräävät ravinteensa. Eri kasvilajit tarvitsevat hieman erilaisia kasvuolosuhteita. Yleisesti viljelykasvit viihtyvät ravinteikkaassa, happamuudeltaan neutraalissa ja ilmavassa kasvualustassa. Joskus voi olla tarpeen sekoittaa vanhaan kasvualustaan uutta virkistystä, toisinaan taas vaihtaa koko kasvualusta uuteen. Kasvit tarvitsevat ravinteista etenkin typpeä, fosforia ja kaliumia. Laita siis kasvualusta kuntoon näin keväällä kääntämällä, lannoittamalla ja tarvittaessa kalkitsemalla maa. Poista myös monivuotisten rikkakasvien juuret kääntämisen yhteydessä. Kevätlannoitus takaa, että kasvimaasi ja puutarhasi saavat hyvän lähdön kohti näyttävää kukoistustaan. Muistathan, että lannoittaminen ei lopu kevääseen, vaan kasvit tarvitsevat ravinteita pitkin kasvukautta.

kastelu

Ylläpidä kukoistusta kastelemalla ja kitkemällä säännöllisesti

Kasvualustan kosteudesta on pidettävä hyvä huoli koko kesän ajan. Useimmat kasvit pitävät tasaisesta kosteudesta, mutta on myös muutama niksi, joiden avulla voit tarkastaa kastelutarpeen:

  1. Kokeile kasvualustan kosteutta syvemmältä. Pintakuivuus ei haittaa, koska kasvi imee vettä syvemmältä maasta.
  2. Kuivasta pinnasta on kuitenkin se haitta, ettei sadevesi tai kasteluvesi imeydy maahan, vaan valuu pintaa myöten pois. Kastele siis kasvualusta pehmeäksi, jolloin se imaisee saamansa veden juuriin saakka.
  3. Muista myös olla ylikastelematta! Ylikastelu huuhtoo ravinteet pois kasvien juurien luota.
  4. Mikäli joudut olemaan pois puutarhastasi, kasvimaaltasi tai parvekkeeltasi pidemmän ajan, hanki kastelujärjestelmä, joka huolehtii kasvien kastelusta poissaolosi ajan.

Pitkin kesää kitke kasvimaatasi säännöllisesti, sillä pikkuiset taimet eivät välttämättä jaksa taistella ravinteista rikkakasvien kanssa. Tarkkaile viljelmiäsi myös tautien ja tuholaisten varalta. Kun sato alkaa viimein kesän edetessä kypsyä, keräile herkkuja talteen ja nypi muun muassa yrteistä kukinnot pois. Kukinnan jälkeen lehtivihannesten maku muuttuu yleensä puisevaksi. Keräile myös siemeniä talteen seuraavan vuoden kasvukautta varten, ja syksyn alkaessa aloita syyslannoitus.

sato

Pysy linjoilla myös Satokausipuutarhan kanavissa @satokausipuutarha, jossa jaamme runsaasti vinkkejä ja ajankohtaista tietoa puutarhan hoidosta pitkin kesää! Tutustu myös Puutarhakalenteriimme, joka on jokaisen kotipuutarhurin paras ystävä!